About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, May 22, 2008

Beras oh beras..




Beras oh beras..tiba time nak beli beras mesti dok dilema. Tengok kiri, tengok kanan..harga lebih kurang sama je mahalnya. Macam mana nak montel ni..nak makan pun dah nak kena kira. Dah la gitu, kalau gi hypermarket jangan kan nak pilih brand, tak ada pilihan yang boleh dibuat pun. Beras subsidi "cap telefon" pun 5kg dah RM 16. Ada yang sanggup travel jauh semata-mata nak beli beras at RM 9.50 per 5kg, itu pun nak kena write down name & ic..mak aii..control item pun dah tak ter'control' dah ni. Apa agaknya yang dibuat BERNAS? Kalau tak silap, BERNAS masih buat untung dari kawalan beras import mahupun beras tempatan. Due to increase in operation cost? Nope, don't think so..the price gap terlalu tak munasabah. Could be certain parties involved resulting in price hike. Who’s profiting from higher food prices? Hmm, tepuk dada tanya selera la. Yang pastinya bukan pesawah-pesawah kita yang gigih membanting keringat tu. Haii..Gawat la sampai nak kena tukar makanan ruji. Sebelum ni isu bekalan minyak, pastu isu tepung, sekarang beras, lepas ni apa la pulak. Cuaca politik yang tak berapa baik, orang makan gaji ciput macam kita yang jadi mangsa.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails