About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, July 7, 2009

My favourite 'Cucuq Udang'

When comes to weekend, mesti rasa tak boleh nak duduk senyap kat rumah. Asyik nak merayap je. So, last sunday..lepas je lunch time dah mula rasa boring. Terasa la nak pegi sana, pegi sini..nak makan itu, nak makan ini. At last memang dah tak boleh nak tahan lagi, around 4pm camtu ajak mak and my lil bro gi minum petang, pekena cucoq udang best kat Kepala Batas. Sikit punya jauh kembara dari Bukit Mertajam sampai ke sana semata-mata kerana kesedapan cucoq udang ni yang sememangnya famous among locals. Yang kick tu of course la kuah sambal kacang dia, pedas. Sepinggan cucoq udang ni costs us RM 2.00 sahaja.

Ini la restoran mamak, Shahul Hamid yang jual cucoq udang tu. Masa kecil dulu, tiap kali hari ahad ini la tempat kite mengalas perut yang lapar. Macam upah la, sebab ikut arwah abah gi beli barang kat pasar pagi ahad kat tengah pekan tu. Penat tolong pegang barang2 basah tu, jadi sebagai upah..dia bawak la makan cucoq udang ni. Pekan Kepala Batas ni kecik je. So, sesiapa yang nak cuba, tak perlu risau..senang nak cari kedai mamak ni. At first, risau jugak masa nak pegi last sunday. Takut kalau-kalau kedai ni dah tutup..last pegi pun 3 tahun lepas rasanya. Itupun sebab kebetulan balik dari Sungai Petani. Kesian dik na tak dapat join the family pekena makanan peberet dia ni sebab gegas nak balik KL petang tu jugak.

Credits to: Karhneg - crazy photographer & stevengoh.com

2 comments:

  1. la...p x ajak! ceh! lama gak x pkena coq udang situ... slalu p makan nasik kdai che abg je

    ReplyDelete
  2. kedai che abg okay ka cikgu?tak penah try pun..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails