About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, November 17, 2009

Berpantang maut sebelum ajal

Ini cerita semalam yang masih segar dalam ingatan, yang membuatkan I fobia driving petang kelmarin sampai lah pagi tadi..huhu.

Alkisah gini kronologi nyer..
  • pagi kelmarin terlewat bangun, a bit rushing, badan less energize & mcm takde mood nak gi office.
  • Start dari rumah, ade la satu myvi ni, women driver jugak, mcm sial asyik nak cepat je. Sibuk cucuk bontot satria I, tak menyempat-nyempat. Masa tu speed dlm 60-70km/h. Normally, I akan drive even more 'lembab' kalau org dok cucuk2 tu. Tapi pagi semalam mmg mood I tak baik, takde mood nak relax2 sambil layan Joanna Wang dalam keta.
  • Myvi overtake I kat traffic light Bukit Tengah, I buat bodo lagi. Pastu sampai 3rd traffic light myvi dia tak lepas..so, laju punya laju dok kt depan I je. I gelak setan la jugak dalam hati ni.
  • When the light turns green, punya la semangat I tengok myvi tu, mmg confirm tekan pedal smp abes. Uish...tercabar ni..I pun overtake ke kanan sebab depan I ade lori slow.
  • Terer la konon, from the right lane, I overtake ke lane tengah then zassssss terus kat dpn myvi tu..lane paling kiri.
  • I notice ada treler panjang kat depan, lane tengah. Bagus punye speeding, around 90km/h (speed kat jln biasa okeh..) suddenly treler ni dgn slow motion & tanpa rasa bersalah, suke suki je dia masuk simpang kiri, cement plant dekat Bayu Mutiara. Signal tak kasi, okeh!! Ape lagi...laju zassss...brek pun zassssss la...
  • Berasap jalan..berpusing-pusing stereng, memang horror experience for me. Masa tu, I sempat ingat Tuhan je dalam hati ni...ingat memang ni la my last drive.
But alhamdulillah...I tak cedera, my lil satria pun takde apa..nasib I pusing stereng ke kanan sikit & boleh handle the situation. Kalau tak mungkin satria I either masuk bawah treler tu or I dengan keta I terbabas ke longkang sebelah kiri & semak kat kiri jalan. Myvi sial tu lalu sebelah I dengan perasaan tak bersalah...pastu slow je..harap la lepas ni pempuan dalam myvi tu tak buat dah perangai suke mencucuk orang dari belakang. Padah nye I la..huhu. Admit la...I tak cukup alert & sikit ego pagi kelmarin. Tanak buat camtu dah lepas ni...

Petangnya, memang takut nak pegang stereng, but I have to..kalau tak sape yg nak drive I balik kan...?? Terus gi servitekar..check brake, tyre & etc. yang patut. Actually, memang plan nak pegi pun..ini dah 'kejadian' lagi2 la menguatkan tujuan.


Cik biru..2jam I tunggu, buat alignment & balancing. Brake & tyre masih in good condition


Rack end & steering boot cover kena tukar, dah pecah. Padan la bunyi bising.

Abis RM 200++ semalam. Takpe..yang penting keselesaan & keselamatan semasa memandu. Buat korang yang baca entry blog I ni...tolong jangan jadi macam I okeh..ingatlah orang yang tersayang. I tengah fobia lagi ni & sampai detik ini..I tak bagitau apa2 kat my mom, dia risau nanti I jugak yang susah.

17 comments:

  1. nasib baik dia cucuk bontot satria..

    ReplyDelete
  2. seb baik tak xcident kan.lepas ni jangan diturutkan hati sangat yer.

    ReplyDelete
  3. jangan memandu di bawah paras ketidak tenteraman!! bahaya!
    aku pernah buat! nasib baik aku hidup lagi!!

    ReplyDelete
  4. nasib la x jadi apa2.. syukur sngt.

    k zana pernah gak jadi mcm ni pantang di cabar ada je nk bawak keta laju.. atlast langgar buntut kete org.. terbang duit rm500..
    x guna yesal dh.. sobsobsob..

    ReplyDelete
  5. mesti trauma sekejap... kan?? hati2 next time...

    *ingatkan diri sendiri jugak...

    ReplyDelete
  6. Scary nyer, mesti lepas kejadian, tergamam dan pucat lesi kan? Kadang2 kita berhati2, tp org lain yg careless kita yg jd mangsa.

    ReplyDelete
  7. lain kali bila memandu jgn emotional.. alhamdulillah tak xcident

    ReplyDelete
  8. Elakkan memandu semasa geram atau marah, tahap menggigil dan mata agak berair.Mata berkaca boleh memberi penglihatan yag kabur.

    ReplyDelete
  9. waduh.. awatnya hang ikut perasaan.. jgn gitu.... memandu lah dengan tenang tanpa stress...

    ReplyDelete
  10. cik ct murni jgn wat lagi tau bahaya..ingat org tersyg..rosma takut drive kt h/way.huhuhu.kat depan2 umah ni n p kedai leh ler.he3

    ReplyDelete
  11. harap awak dah stabil sekarang.

    Lain kali berhati2 yea...

    ReplyDelete
  12. aloy: ye bontot satria...

    penyubiru, tedi & kak zana: turut hati mati, turut rasa binasa...sy dh fhm...huhu

    azrul & syima: insyallah..skrg pun sudah agak bersopan santun sikit selepas kejadian

    vic: pucat & menggigil..petang tu terus hilang confident driving..

    imheppie: dah 5thn ditemani 'satria' ni...i luv him!!

    kak linda, arisa, diarihatiku & rosma: insyaallah, i'll be more careful next time..:-)mekacih atas ingatan kalian..

    zeq: mmg i nyer eyesight dah agak kabur..driving slalu lupe pakai eyeglass

    ReplyDelete
  13. akak..len kali ati2 eh..teregt lak kish ila smlm..satria gk..kt putrajaya..da satria tu berhnti mengejut....nasb B sempt elak coz kete blakang mmg laju sgt2...kalo x..ila tah da msk ospital harine..huuh

    ReplyDelete
  14. ahhaa ni mesti malam tadi mimpi naik beskal, fobia kereta.

    ReplyDelete
  15. ila honey: thanx ila..akak cautious sikit nanti:-) slalu org blkg jadi mangsa klu ada kenderaan brenti mengejut..kena ikut jarak 8 saat..erk..betui ke..tah le..x igt..lama dh.

    zeq: i fobia bawak keta..bukan fobia keta...hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails