About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, November 5, 2009

Life after marriage...


Orang baru kawen kalau merajuk cam pelik jer bunyi nyer kan...?? Tapi it happens. Berbuih-buih jugak mulut I bagi advise kat orang tu...lagi pelik bila orang yang belum kawen macam I ni pulak yang bagi nasihat.

Hurm..benda2 macam ni sebenarnya menakutkan I untuk menempuhi alam perkahwinan (bunyi mcm dah ade calon sangat...hehe). Sungguh pun I belum nak kawen lagi dalam waktu terdekat ( I rasa la..), but hakikat nya I memang takut..kalau2 selepas kawen, ape yang I harap ada pada my life partner tak seperti yang I bayangkan sebelum kawen..

Sebelum kawen..tido sorang..best je tak payah berebut comforter, tak kedengaran orang sebelah berdengkur atau ngigau. Kalau nak mengeliat atau tertonggeng-tonggeng bila bangun tido, takyah control2, bukan ade orang tengok pun. Nak bangun, mandi, masak or ape2..at any time pun takde orang nak bising..kdg2 ma bising tu normal la. Get used to it kan...hehe. Dah kawen, ndak2 pulak ber'kehidupan' dengan mertua...uish..lagi la cabaran nya!!

The way we spend before marriage, before we get into new family would be different after we get married..hurm..ni le masalah orang tu. Bila I dengar orang tu meluahkan perasaan kat I..(macam kaunselor la pulak I ni) I rasa, both of them lack of understanding, lack of discussion on what, when & how to spend...(time & money). Sorry to say, both hubby and his wife masih belum matang. They should learn & calm..bukan si wife merajuk, avoiding each other and hubby pretend innocent!

I takde experience..sebab I belum & tak pernah kawen. Tapi Insyallah, I rasa kalau I di tempat diorang tu, I would handle it in different way! Oops...I tak pasti tentang pendirian & the way I think in future, cuma hopefully, I boleh maintain cara I berfikir ni.

My wish, both hubby & his wife will sort out the matter. Hubby dengan si wife sedang mencari-cari 'istana idaman' diorang sendiri..bagus la..cepat2 la pindah. Hidup la sebagai suami isteri dengan sendiri nya. Jangan biar pihak ketiga mencampuri urusan rumah'lif' kalian...(hehe...sudah tukar...bukan rumahtangga lagi!!)


P/s: Ms. writer ni pandai bercakap sebab tak kena batang hidung dier lagi...


4 comments:

  1. ada betul kata2 murni.. tapi tu kata2 sblm kawin. Bnyk dugaan sebenar nyer.. tapi alam bujang gan kawin lain.

    kena bnyk bertolak ansur gan sabar. tu yg penting.

    ReplyDelete
  2. lagi mencabar jika kawan itu ajak jadi ADIK bermadu..

    kena hidung tak?

    ReplyDelete
  3. Murni sayang...

    Semuanya yang terjadi or akan terjadi diluar jangkauan kita. Namun kita dituntut utk berusaha dan berhati2 sebelum apa yang tidak diingini berlaku .

    gud luck ! muahhhh !!!

    ReplyDelete
  4. erm...ila pown ada dugaan tersendri nti...huwawwawwa....coz kelurga B pntgkn darjat keturunan...kdg2 ase mcm xnk kwin ja coz sgop hadapi dugaan neh...huwawawwawa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails