About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, November 19, 2009

Rama-rama..

Seumpama rama-rama terbang bebas di udara
tanpa ada halangan aman damai suka-suka
riang ria tanpa ada rasa duka sengketa
rama-rama

Ekspresi dirimu menawan hatiku
ingin aku terbang bersamamu
melihat kerenah melihat telatah
manusia yang sering telagah

Ekspedisi ini bagai tiada henti kan menjadi antologi diri
terhentilah mimpi terhapuslah sepi
sanubari yang lebih berani

Terminal yang pasti salju fitrah hati
kerna yang sejati tiada gentar lagi
terbanglah ke sini mencari abadi
terbanglah ke mari mencari hakiki
*lirik lagu "Rama-Rama"- Ella

Rama-rama tu camnilah..tadi gi tanya pakcik google.sebab pagi tadi tak sempat snap dier.

Hari ni nak cerita-ceriti tentang rama-rama..atau nama lain nyer kupu-kupu..okeh murid-murid..!!hehe...macam dalam bilik darjah plak! Sungguh tak kuasa melayan....

Sengaja je I tempek lirik lagu Ella tu. Ni dialog 3 beranak at home yesterday evening..

Ma: Murni, hang pi qeja pagi tadi perasan dak ada rama-rama kat dinding tepi pintu tu?
I: (dengan wajah blur, sambil menghadap PC) ha?rama-rama...?dak pun? awatnya?
Ma: la...punya la besaq rama-rama tu. Kaler hitam..orang tua-tua suka la kalau tau rama-rama masuk qumah..
I: awat pulak dah...(semakin blur)
My bro: ha la...kak murni tak tau ka...tu la tanda ada orang nak mai masuk minang mak...(sambil gelak terkekek-kekek)
I: (dengan nada terkejut..) ait...betui ka...haish...jangan...
Ma: ada ka mai minang mak..mai minang kak ang la..!! (dengan nada separuh marah..)
I: (dalam hati..erm..mungkin tidak..terus terbayang someone)..heheh...mimpi la mak oi...

Actually, banyak version cakap orang tua-tua berkenaan rama-rama masuk rumah ni. Ada yang kata, sebab ada tetamu nak datang. Ada jugak yang kata, bawak musibah. Tapi, pada my mom dia kata 'happy things will happen'..masuk meminang. I...erm #%@!*&^

Cakap-cakap orang dulu2 ni pada I, ada yang boleh diterima & ada kalanya tak masuk akal. Sebagai menghormati orang tua, I dengar je la. Rama2, makhluk kejadian Allah SWT yang sangat indah rupa bentuk nya. Yang pastinya, I tak kisah dengan kehadiran rama2 tu dalam rumah. Harmoni ape kan??

Semalam I tak nampak rama2 tu, but only this morning masa tengah rushing siap-siap nak gi kerja ternampak rama2 tu dok bertenggek kat curtain ruang tamu. Bila I pegi dekat terus dia nyorok kat belakang TV. I senyum sendiri teringat dialog semalam. Kesian kan dia sebab mungkin tak dapat cari jalan keluar, terus I buka pintu kat balkoni. 15min lepas tu, I dah hilang jejak sang kupu-kupu, hurm, dah keluar ikut pintu agaknya.

p/s: ms. writer tak mengharapkan apa-apa dengan kehadiran rama2. kalau ada..mungkin sudah rezeki & jodoh. kalau tak ada..redha. Bersabar lah Ma..

12 comments:

  1. Ada beza tak rama-rama dengan kupu2? Kalau rama2 memang jarang masuk rumah, tapi kalau masuk... mak akan ckp... "ada org nak datang, kemas rumah cepat!" Nanti kami adik beradik kelam kabut kemas rumah. Tapi org tak datang pun....
    Mak la yang gembira... pasal rumah dia dh bersih.

    ReplyDelete
  2. eh besh la kalo cmtu bilik aku tiap mlm ade rerama tpi xde org minang pon haha

    ReplyDelete
  3. cik ct murni ada mimpi ular x?hehehe...lau ade, em... sat2 g yg somebody tu dtg le jumpe ma cik ct.mudah2an...

    ReplyDelete
  4. vic: pd i..kupu2 ke..rama2 ke..sama jer.tak tau la kot2 mmg beza.hurm..ade yg pakar tak kat sini..?

    mimie~imheppie:ouh..gitu ek..hurm tu la i kata..ada kalanya x leh terimapakai. rajin rama2 masuk bilik kamu...:-)rama2 slalu nya melepak tempat yg boleh hisap madu..huhu

    rosma: lama dah x mimpi ular..dulu mimpi ular..lalu kt depan jer..tak kena patuk. org tua2 kata klu patuk tu baru power,betul2 ada org masuk minang..hehe..ntah ler iye ke tdk kan..

    ReplyDelete
  5. he he he.. yup!! kalau ramai2 masuk rumah tandanya ada org nak masuk minag..


    kalau kupu2?

    ReplyDelete
  6. tedi: kupu2?hehe..tk dapat i menjawab nyer..

    ReplyDelete
  7. mulanya akak ingat murni berpuisi tentang rama rama... patut la akak rasa cam pernah baca rupanya lirik lagu ella :)

    bag akak rama rama or kupu kupu mengambarkan keindahan ciptaan allah swt :)

    ReplyDelete
  8. ha tol tu..,...kdg2 btol gk petua2 org tua neh..wah akak...tah2 xlma lg la tuh...hiihhi

    ReplyDelete
  9. minat warna hitam, ada apa2 dibalik hitam??
    minggu depan kumbang berwarna kuning akan masuk...

    ReplyDelete
  10. Baik-baik dik,
    rama-rama ada yang poisonous type.

    BTW, I mmg suka rama-rama. Cadar, langsir, alas meja, bantal, balut buku dll semua ada gambar rama-rama. Suka sangat sebab kiut sangat.

    ReplyDelete
  11. chikna: terus teringat lagu ella masa buat entry ni..tu pasal tempel lagu tu kt sini:-)

    ila~honey: kalau lah masin mulut u tu..hehe...

    zeq:hitam itu menawan..tp i tak mau la negro pulak nanti...hehe.mintak simpang....

    DNAS: ouh ye ker..ada jgk yg poisonous. ini baru i taw..cetek nye knowledge i. biasa suke tgk tapi tak penah sentuh rama2. hurm..good interest..rama2 is much more better than frog..ada yg frog enthusiast kan..:-) masing2 la..

    ReplyDelete
  12. owh ade tanda ya if rama-rama masok rumah..

    xtahu pon..hee:P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails