About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, November 30, 2009

True love?

“Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur”

- Saidina Umar Ibnul Khattab –




True love...rasanya susah nak jumpa. Agaknya bercinta selepas kahwin is still another option..yang agak praktikal. Hati tak sakit.

During Aidiladha last friday, sempat I sms bertanya khabar to one of my best buddy. Kurang sihat katanya, hurm..I fikir sendiri..orang 'workaholic' macam dia, tak pelik kalau sesekali tak sihat. Lepas berbalas sms, jelas sekali, bukan setakat tak sihat fizikal, malahan mental pun kurang sihat.

I addressed her as 'Z'. Z mengadu kat I, she met someone..calon bakal suami. I senyum sendiri..alhamdulillah, kawan ku sorang ni, tak lama lagi bakal mengakhiri zaman solo! At the end of her sms, dia bagitau I calon dia ni 'nerd' orang nya tapi very kind-hearted. Bila keluar dating, cukup time pegi solat sampai Z ni termalu sendiri, solat nya tak berapa nak cukup. Even keluar dating dengan orang lain, she admit that dalam hati dia cuma ada bekas tunangan dia..urm, first love dia. Putus sebab orang ke3. I gelak sendiri.. sambil geleng2 kepala.

I advise Z slowly, "u nak yang macam mana lagi, baik, tak tinggal solat, sayang u, even parents dia pun dah jumpa family u, everythings ok.buat apa u nak kenang yang lepas2 tu." (cheh! confidence jer kasi advise...diri sendiri..?!huh..cam hampes). Statement dalam bracket tu pun I admit kat Z...dia gelakkan I balik!

Siap I pesan...dont be like me, dah terlambat! Z tanya kenapa, I jawab, "yala..masa orang nakkan I, I jual mahal. Now, the one that I want tak mau kawen pulak, nak loving2 saja. Tak tau la sampai bila nak tunggu, kepala dah botak pun tak mau kawen lagi!" (sedap je I membantai dato'...hihi..dia bukan tau pun! Kalau dia tau pun, aci kerat jari, dia buat tak tau je!)

I rasa Z confuse, merasakan cinta pertama itulah her true love, cinta sejati. Sementelah, bekas tunang masih merayu nak berbaik, sedangkan family masing-masing dah tak sehala tuju. I yang frust berkali-kali ni boleh lagi bagi nasihat kat dia, layak ke I?ish..ish..the most important thing I nak Z tahu..cinta tu tak semestinya berakhir dengan perka`hwinan. Kalau cinta tu betul2 sejati, pasti cinta itu kembali. Siap berpesan-pesan pada Z, beri peluang pada diri sendiri. Insyaallah jika sudah ada compatibility, sayang tu akan berputik dengan sendiri nya.

P/s: Sedang mencari-cari my true love..cinta sejati dari-Nya.

petikan kata2 saidina Umar Ibnul Khattab credit to: www.rediesh.com


15 comments:

  1. bila kita terlalu mencari cinta yg sebenar2nya.. kita terlepas yang datang menyerah.

    ahh. ini tak bagus.. cari lagi... jumpa lagi.. lepas lagi.. dalam hati berkata.. kalau aku pilih yg ini, jika akan dtg ada yg lebih baik aku rugi.. ok! putus. lepaskan dia.. tunggu lagi..

    sampai ke sudah tidak brjumpa...
    :)

    bila kita cuba terima kekurangan org lain.. perbaiki. sama-sama sedar dan berubah.. InsyaAllah.. itulah cinta sejati yg di cari.

    hanya kata2 aku!!

    ReplyDelete
  2. betul tedi. i admit..my earlier mistakes. & too late i guess utk i sedar kesilapan tu. sbb tu i did advise Z..jgn jadi mcm i.

    ReplyDelete
  3. akak...tol tu kak...kalo org tu mmg untk kita dia akn kembali jgk kepada kita akhirnya....

    Ila setuju cinta xsemstinya berakhr dgn ikatan perkhwinan....tp kdg2 kita hya knl n bermesra ja dgn org tu.....

    Mb allah nak uji diri kita n sejauh mana kita tabah menghadapinya.....sbb tu la Allah beri kita org lain dlu sblm kita jumpa org yg betul2 layak menjadi cinta sejati kita....

    ReplyDelete
  4. Mmg dh di tetapkan oleh Allah setiap manusia akan diketemukan pasangan nyer.. tapi x tahu bila.??

    berusaha tuk bertemu yg terbaik.. ye murni.

    ReplyDelete
  5. Maybe... God save the best for last. Maybe Allah simpan yang terbaik untuk Murni untuk dikeluarkan pada masa yang tepat. You will find your Mr. Right.... dont worry!

    ReplyDelete
  6. mencari kesempurnaan memang payah.

    true love = cinta sejati rasa macam tak ada je. kalau ada peratus dia sangat kecil and only few that is lucky to have that.

    berdoa banyak2.if jumpa, tadahkan dan minta padaNYA untuk yang terbaik.

    ameen~

    ReplyDelete
  7. betul tu kak siti... percintaan x semestinya berakhir smpai jinjang pelamin... kalo kita sayang n cinta mcm nk mati pun, kalo da tadak jodoh, x jd jugak... then, kalo kita ja syg n cinta kat dia, tp perasaan dia utk org len, better tinggalkan dia n cari la org yg betul2 syg n nak kan kita...

    ainee pun bukan la nk nasihat sapa2. ape yg ainee tules kat sini, berdasarkan pengalaman... bila da rasa sakit, kdg2 terpk jugak, bercinta selepas kawen pun best ape... ehehehhe...

    ReplyDelete
  8. cintai la Blgo Murni sebelum jatuh centa

    ReplyDelete
  9. siti : agree with ainee.. bercinta after kawin lagi best.. akak insyaallah still lagi di alam percintaan dengan suami walaupun kami berkawan serius hanya 6 bln sebelum kawin...
    yg bercinta sungguh sunguh dari form 4 sampai dah kerja... bila cakap pasal kawin ..asyik asyik cakap tak ready je..

    ReplyDelete
  10. ila honey: yup, selagi hidup di situ lah ada nya ujian Allah..sama2 ye kite..redha & sabar.

    kak zana: insyaallah kak..pray 4 me.:-)

    aloy: ehem ehem... u dah jumpa ur true love..?ehem ehem...hehe

    vic: dlm bahasa loqlaq nya.."nak dapatkan lombong emas bukannya senang" -- maksud bukan senang2 kt boleh dptkan yg baik..byk dugaan & rintangan yg harus dilalui :-)

    s.c.h.u.l.t.: susah nak jumpa..tmbhan di zaman skrg yg mcabar ni kan..hurm..

    ainee: maaf klu akak silap tanye eh..ainee pun family yg ehem ehem kan..? bagus ainee...akak pun igt, klu family atur lg bagus...kenal lps kawen..cinta & asmara skaligus..hehe:-) insyaallah, doa ainee bahagia nanti..

    chikna: betul kak..sy pun klu dh jodoh tertulis gitu sy redha je..takut yg dikejar x dpt, dikendong plak berciciran

    zeq: i love my blog..:-p

    ReplyDelete
  11. ada ka patut gadis tingalkan lelaki kerana lelaki baik sangat..

    heee:
    baik tak pernah jamah jari, tak pernah pegang tangan masa melintas jalan, tak boleh sentuh duduk dekat2..huhuu
    tetapi pemuda inilah yang selalu diambil kesempatan oleh gadis kerana cool tak dendam, lepas KIKIS boleh lari, alasan keluarga dah ada lelaki pilihan. tak marah kan??

    moralnya jika gadis nak cari pemuda cari yang tak berdendam..mana tau bila sudah senang terus lompat cinta..

    ReplyDelete
  12. zeq: ada crita di sebalik nyer ke ni..? hurm..ulas kat blog u..

    ReplyDelete
  13. eheheheh...
    x silap tnya pun... aha, family yg ehem2.. hahahaha... pastu bila dua2 terbekenan, pastu terbercinta la sket2.. hahahahha.. nk cinta banyak2, tggu lepas 13 mac nnti.. hahahah...

    thanx akak, sbb doa kan ainee...
    ainee pun harap akak temui kebahagiaan n kegembiraan akak bersama org yg akak syg...

    ReplyDelete
  14. mekacih ainee..i believe...itu lah yg terbaik..aminnn...:-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails