About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, December 29, 2009

Strictly for those who loves food..

Rutin biasa menjelang hujung bulan, semalam kena bawak my mom memborong 'sundries'. Shopping barang2 keperluan rumah yang just once in a month. Tak perlu buang masa & petrol berulang-alik ke pasaraya. Pay belum masuk, terpaksa la slide kad hutang dulu. Bulan ni aktiviti memborong di Giant, Prai. Normally, tiap-tiap bulan kami akan bertukar-tukar hypermarket, kadang2 ke Tesco dan paling jarang ke Carrefour (sebab queue panjang, I paling tak suka beratur lama2). Semasa kalut ber'shopping' tak sempat nak snap pic.

Selesai memborong I bawak mom & bro santap di Kapitan. Budget setakat tu sahaja, last
kopek kan..huhu. Apa pun alhamdulillah...:-)

Kita kat Malaysia ni mewah dengan makanan. Tak ada masalah kebuluran seperti di Afrika Timur dan negara-negara miskin lain. Sebak bila tengok anak-anak kecil yang tak mengerti apa-apa terpaksa mengutip butir nasi di jalanan. Bersyukurlah kita tak mengalami apa yang di lalui anak-anak ini.


U all layan je pic semalam yang tak seberapa ni. Urm..pada yang rasa "balik-balik crita pasal makan..pasal bf...makan..bf..." -- untuk orang2 yang ada berfikir macam ni, u may stop reading this post. Pada I..cara seseorang berblogging & meluahkan apa yang dalam fikiran tu tak sama, depends pada selera & citarasa masing-masing. Selagi itu hormati lah idea setiap individu, okeh! (membebel jap!). At least, entry I nih, original bukan 'copycat'.

Pic ma tengah termenung sewaktu menunggu meehoon goreng beliau. Entah ke mana menerawang fikiran tu.


Menu dinner semalam...maggi goreng for me, roti john for my bro & meehoon goreng for my mom. (saja I nak bagi u all kecur air liur..okeh!)


Firman Allah (SWT) yang bermaksud: Makanlah apa yang telah dikurniakan Allah (SWT) kepada kamu daripada benda yang halal lagi bersih. Bersyukurlah dengan nikmat-nikmat Allah (SWT) jika kamu benar-benar menyembah Allah (SWT). Sesungguhnya Allah (SWT) hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, darah, daging babi dan binatang sembelihan bukan kerana Allah (SWT). Maka, sesiapa yang di dalam keadaan yang terpaksa memakannya, sedang dia tidak sengaja dalam mencarinya, sesungguhnya Allah (SWT) maha pengampun lagi maha penyayang.” (Surah al-Nahl, ayat 114-115)

Petikan hadis, credit to: http://khuzaifah.hadithuna.com

10 comments:

  1. amboi ma..
    menung apa tu..
    nak fikir soh murni bayo ke?

    ekekeke

    ReplyDelete
  2. eehem main teka teki lak,
    sja mom bgi peluang anaknya snap,,hhee..

    HAK individu nak cerita apa2 pun ..hhee..
    apotutlaa slim..makan banyak..

    ReplyDelete
  3. erm betul2.. kita kena bersyukur ...kesian kat adik gambar tuh, demi sesuap nasi, isk2 sedihnya ... nak makan pun susah...

    P/s: terima kasih kerna sudi singgah le laman blog saya, dan komen .

    ReplyDelete
  4. REZEKI yg berkat.

    Sikit cukup.
    Banyak tak membazir....

    ReplyDelete
  5. pilunya nengok gambar budak tu .. makan makanan yg kutip kat atas tanah.. tak boleh bayangkan...

    Kena tunjuk kat Faiz.. ade rezeki kat depan mata pun tak mo makan

    ReplyDelete
  6. kak siti!!!!
    sedap nya megi tu!
    terliur ai tau!!!!!

    ReplyDelete
  7. Pic makan? Akak suker...! Akak suker..!

    ReplyDelete
  8. imheppie: tak susah masak megi..5min jer

    tedi: hihi..dia takyah suruh, mmg konfem i bayo..

    zeq: my mom tk suke bergambo..payah nak nyuruh.pic ni pun curi2, buat2 mcm tengah belek sms.
    slim?? ekau rabun ke apo...eden yg tombam gini ekau kato slim...ahaks!

    Zikri: yes, syukur itu perlu ada. tak kira la betapa kita enjoy dgn our meal, igt lah pada yang tak merasa apa di sebelah sana...

    nazri: betul tu..kdg2 nafsu makan kita tk terkawal, sedar2 tkleh habis & membazir. pembaziran tu pun amalan syaitan...:-)

    chikna: pandai chikna didik anak..bdk2 kdg2 bila dia tgk gambar yg memberi pengajaran ni lebih berkesan, cepat masuk dlm otak. kids ni diorang tertarik dgn visual. kasi la Faiz tengok..mana tau..:-)

    ainee: terliur nengok megi lak dah..tu jgn dok lupe lak, dah janji dgn akak nak makan nasi goreng ayam kat kedai sape..?yana..?hihih...

    kak azie: tu la..sebut pasal mkn ni..ramai yg suke tapi ada jugak yg komplen. tapi tk kesah la kak, nama pun manusia kan..:-) mekacih kak..support sy..

    ReplyDelete
  9. Salam!
    Bila saya t`pdg anak yg malang tu, sebenarnya telah pun melaluinya semasa kecil. Betapa berat mata memandang, berat lagi yg memikulnya. Cuma satu yg terfikir, dimanakah konsep `caring society` yg pada rakyat Malaysia! Paling jauh kita terfikir adalah tugas Jab. Kebajikan Masyarakat dan bkn masalah kita. Tapi bila saya hari2 mendengar Surah AlMaaun: 1. Tahukah kamu (org) yg mendustakan agama? 2. Itulah org yg mengherdik anak yatim 3. dan tidak menganjurkan memberi makan org miskin ... Dimanakah pendirian kita?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails