About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, December 18, 2009

Today I was at the kitchen..

Mood cuti, lambat bangun tido pagi tadi. 'Brunch' di McDonalds, Seberang Jaya at around 12 tadi. Juga sebagai ganti meraikan birthday my bro, Aji, yang sepatutnya celebrate semalam, but have to cancel sebab kak ngah nyer...dik na tak dapat balik, ade sikit emergency. Hurm...sebab dah lewat sangat semalam..so postpone la ke hari ni. Sian adik I, nasib baik la dia pun jenis yang tak kisah sangat pun, cuma seronok dapat berkumpul satu family je. Hari ni celebrate pun without dik na. Understood, orang dah berkeluarga.

Ma n Ajie opt for 'prosperity', I amik McNugget jer. Cukup la alas perut sampai petang nanti. Hari ni dah berjanji dengan ma...I kena masak. Dah lama tak masak...so, ada sesetengah benda tu macam dah ingat-ingat lupa camne nak buat. I siap pesan kat ma, hari ni masak simple je tau...menu biasa yang I suka. (Hihi...tak mencabar langsung!) Kitorang terus ke Tesco, beli sayur, ayam, udang & some fruits.

Selesai memborong, ma merungut dahaga pulak. Hurm..tau dah...peberet dier...ais kacang kat food court tu. My mom ni satu je pe'el dier...tak makan saman. Hurm berkali-kali dah ingatkan jangan amik ais...I yang muda2 ni pun selalu telan minuman panas ngan air suam jer. Asal makan kat luar je mesti tak lepas order teh ais, teh o ais...ais bandung, abc...hurm..(geleng2 kepala). Tapi, faham2 je la..orang tua2 ni kalau teringin, tak boleh nak dihalang.

Balik dari Tesco, singgah jap rumah bapa saudara kat blok sebelah. Lama tak melawat tok & wan kat sana. Kebetulan kena hantar baju yang orang kirim untuk adik sepupu I. Lepak sekejap sebelum mencari excuse nak balik. (tok I selalu sedey bila kitorang nak balik..cam tak puas je jumpa cucu dia yang nakal nih!!hihi)

Sampai umah, terus masuk dapur..(bersemangat betul...!! ada makna ni...;p) Hurm, finally ini la dia...masakan simple yang I suka..

Ikan kerisi goreng, sambal tumis & sayur bayam..

Ma kata, "LULUS"!!! (hihi....buruk benor perangai I..baru masak simple camni siap upload kat blog...tah pe2...hihi) Actually, memang tak susah pun...main baling2 je dalam periuk..pastu siap lah! Dari segi teori memang diakui, I takde masalah. But when comes to practical, especially bila masuk bab siang ikan..itu memang mencabar. I tak tahan tengok perut ikan, rasa nak uwekkk!! (mesti ada yang dok gelak kan I neh...takpe..takpe)

p/s: Normally, Ms. Writer hanya akan turun ke dapur & belajar memasak apabila ada sesuatu 'agenda' di sebalik nya....:-) Her mom pun dah sedia maklum..

8 comments:

  1. sedapnyer cik ct kiter ni masak...xrase pun dh tau sedap...hohoho..pe agenda tu??

    ReplyDelete
  2. wah rajin ar murni masak.. pasti sedap..

    ReplyDelete
  3. Tak pernah siang ikan ngan ayam. Kalau beli kat pasar, memang suh orang penjual tu yg siangkan.

    Tapi kalau dah terbeli yang belum... memang akan suh hubby yg siangkan la..

    ReplyDelete
  4. jadi lelaki mithali duakali kala ke dapur huu..
    agenda bodek

    ReplyDelete
  5. wahh..mcd ila baru mkn smlm...ice kacang nak mkn jcd..dah terliur ice kacang neh...ngeh3.......esk nak ajak b g mkn.....ihiih..yg akak msk walaupun simple tapi sedp..tgk pun dah tahu sedap............

    ReplyDelete
  6. rosma & kak zana: ish..belum rasa dh tau sedap neh...waaa...impressive..bak skill tu mai sini..nak suh org tu blajar, xyah mkn..tgk je dh tau sodap...;p hihi. tk rajin pun ..for own good la kak..x nak nanti kena calling2 mak pulak..cmne nk masak itu, masak ini...

    vic: ok..at least i tau it's normal sbb bkn i sowang x sanggup siang ikan...hihi

    zeq: secret agenda...
    wife syg la nnti...dpt hubby rajin turun dapur.

    ReplyDelete
  7. aine enk suh akak pos ikan grg tu la! buleh x????

    terasa lapo lak tgk makanan tu, wpun simple je...
    i loikeee... ikan grg ngan bayam tumis air.. sedap makan ngan nasik panas2...

    ptsss! akak, ade agenda ape tu?????

    ReplyDelete
  8. Hmm..kalu lempar-lempar jer pun dah jadi macam tu punya menggoda.. kalu betul-betul pulun, mesti sedap gilos tu..

    Hmmm... bleh ler senaraikan jadi calun menantu nihhh... Ahaks!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails