About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, January 14, 2010

Melepaskan penat di Sri Ananda Bahwan..

Penat weh...sehari je cuti dah cukup buat I rasa susah nak bernafas hari ni. Menimbun tray dengan dokumen. Sabar cik kak..sabar..separuh dari iman tu. Menjelang petang tadi, tiba-tiba terasa sakit dada..uhuk uhuk..macam dah tua sangat rasa..hihi, boleh?!!

But serious, rasa sesak nafas sangat-sangat, suara pun dah tak daya nak keluar. Maybe pasal dah 3/4 dari 8 jam tak berhenti-henti menyiapkan kerja & buat follow-up calls. Sampai tahap pesan dekat Husna, "no more phone calls..tak larat nak jawab dah, so tolong jangan sambung, ambik message je, cakap kak siti MC satu jam." Call kat digi nyer line, memang harus jawab..VIP nyer line (Very Important Personnel, okeh!). Penat siot.

Masa driving on the way balik rumah tadi pun ala2 slow macam siput b*bi gitu. Takde mood nak berlagak 'fast & furious' kat jalan, rasa nak lepaskan lelah & layan lagu slow dalam kereta. Sekarang dah kat umah, mandi, makan, rehat, rasa a bit okay, baru la leh layan online. waaa...lega.

Tutup cerita penat...

Dalam kesibukan tadi, lunch time sempat lagi bersantap di restoran Sri Ananda Bahwan, Bagan Ajam, yang berpuluh KM jauh nya dari ofis. Menemankan Mr. Vicky yang hari ni 'vegetarian'. Nak makan kat 'daun pisang' kata nya. Geng yang seorang lagi pun orait..so bertiga hari ni dengan menaiki 'cik bibah' kepunyaan Mr. Vicky, yang juga kenderaan rasmi 'EW Lunch Crew' (dah mula merepek....layan je la..I letak 'lunch crew' tu..sebab selalu je kena tapau untuk yang lain2.)

Ouh..otak I overload hari ni, kat opis belajar new things, waktu lunch pun sambil belajar lagi. General knowledge...berbuih Mr. Vicky dok bercerita pasal south & north indian food. Ada yang masuk dalam otak, ada yang terpelanting tah ke mana. Konsentrasi tak cukup.


The only thing I able to memorise is payasam..tu yang macam bubur kat tepi mangkuk gulai Mr. Vicky tu. Rasa sangat manis. Kalau kita yang melayu ni, lebih kurang mcm manisan, puding atau bubur la. Buat pun either dari beras atau gandum then flavored dengan santan atau susu & gula. Ada yang campur kacang hijau, cashew nut or raisin. Kalau versi india utara, payasam ni dicampur dengan rempah ratus. Modern recipe kat restoran kebanyakan dah menggunakan perasa lain macam apricot, saffron or mango. Haa..satu lagi fakta, kalau di Pakistan atau Afghan, payasam ni diorang served masa sambut aidilfitri & aidiladha. Hurm...bukan auta taw...!!

Okeh, anak2 murid...tamat lah pelajaran kite tentang makanan india pada hari ni. Kite sambung dengan pelbagai jenis makanan lain di sesi pembelajaran seterus nyer yer..murid2.

Haha...gatai!


Ni meal I, okeh, nak enter-frame gak. Cheese nan yang sangat-sangat superb! Boleh kata the best nan I ever had la..crunchy di luar, lembut di dalam..macam I la...haha! :p (Tak malu punyer anak dara!!). Serius, paling sedap.

Layan gambar je la u all ye.

I kalau benda orang suka kutuk, lagi I nak buat. Contoh nya, kalau orang kata.."asik2 entry makan, entry bf"...uish..menguji tahap kesabaran. Tapi yang itu la lagi-lagi I suka nak buat. Tak suka, jangan baca. Tiada paksaan. Demokrasi.

Daaaa dulu...nak lepaskan lelah dengan meronda blog kengkawan. Take care..

13 comments:

  1. tau dah cik ct kita ni suka makan..he3.ha penyakit tu dah ok ka now?hope xde yg serius k..

    ReplyDelete
  2. rosma: yes..semakin memahami i...suka!!hehe..alhamdulillah..ok dah. semlm dah cukup rehat.cuma hari ni penat dgn keje je la.

    tedi: haaa..tu la..kan skrg dah dgr..

    ReplyDelete
  3. akak nie...dtg je umah akak..mst wat ila terliur...hiihih..sedappp...

    ReplyDelete
  4. Tergoda...! Tergoda..!

    Selama ni tergoda dgn Cik SITI yang MURNI ni jer.. skang tergoda lagi oleh Cheese Nan nyer..

    wahhhh.. nak kena pi cari malam ni jugakkk...:D

    ReplyDelete
  5. ila honey: hehehe...itu ler trademark nama nya...:-) dak ila cayang..akak suke makan..ape akak mkn mesti akak post kt sini..nanti akak post pic nasi ngan kicap & ikan masin jugak...;p tgk dak ila nak kecur air liur tak..hehe


    kak azie: a'ah, jgn tangguh2 lagi..kalau dah teringin tu cepat2 cari cheese nan yg besh ni..

    ReplyDelete
  6. nanti bila ke sana ajakMurni, makan sama2, saya makan nasi sikit jerr..


    tapi LAUK banyk huhuuu

    ReplyDelete
  7. Dulu masa kerja dengan kompeni, memang terdiri dari masyarakat majmuk habis. Ada plak gang India yang suka ajak makan daun pisang... aduih sedapnya...

    Yang kena bayar cuma lauk sahaja. Nasi, sayur dan kuah boleh ditambah secara percuma dengan jerit "kuah! kuah" "Sayur! sayur!" Nanti laju dowang datang tambahkan untuk kita. heheheh

    Dan baru tahu minum dessert dowang. Air Rasem... yang dicampur rempag ratus termasuk bawang putih, lada hitam dan banyak lagi. Kononnya bagus untuk penghadaman.

    ReplyDelete
  8. zeq: insyaallah..zeq belanja! klu boleh sampai jitra, mesti boleh smp penang jugak...:-)

    vic: yes..rasam! utk penghadaman, mcm detox la jugak & buang angin..klu tk silap. tk sangka u pun pandai mkn masakan india. tp tu la kan..semakin luas pergaulan..semakin byk rasa muhibah..semakin byk jugak knowledge & pengalaman yg kita timba. itu la..untung keja company muhibah.

    ReplyDelete
  9. cheese nan? ish ish, mesti sodap nih!!!

    ReplyDelete
  10. Salam.....

    Dj Epoi in da houseeeeeee...
    Salam Jengah dan salam follow kembali..

    Owhhhhhhh.....kawan2 Gua
    Kak AA & V.I.C pon ader sini gak upanya....huhuuuuuuu...

    Nice Blog...

    Hujung minggu ...pi pekena Roti Nan tarbaaaaaaaaik beb!!

    ReplyDelete
  11. aintsuperwoman: must try

    dj epoi: salam..thanx dtg sini:-) yes...kak azie & vic...my fren too:-)

    ReplyDelete
  12. kt sini pun ada cheese nan gak.. dkt2 gan restoran dpn pertama komplek.. serius murni mmg sedap akk suker. tapi lama dh x g mkn sana.. huhuhu terliur.

    x kisah pun pasal mkn kt blog ni lg suker...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails