About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, February 17, 2010

Hemo & Taro

Hemo ( si betina) & Taro (si jantan) pet kesayangan dik na. Yang mana satu Hemo dan yang mana satu Taro hanya 'ibu angkat' & 'papa angkat' dia je yang kenal. Have no idea macam mana adik I boleh kasi nama tu untuk hamster 2 ekor ni.

Kesian adik I ni, belum ada rezeki dapat baby...pet ni la temankan dia kat umah bila Mr. Nasir tak ada, busy dengan OT...hehe.:-)


Adik I ni suka pot pet, agak nya si Hemo & Taro ni jadi pendengar setia dia kat umah.


Pun begitu, makan sangat memilih! Hemo & Taro ni nak makan makanan fresh jer...kubis pun nak kubis mahal. Buat yang kurang arif, hamster ni makanan nyer dari biji-bijian, buah & kekacang.


Si Hemo & Taro ni dari keluarga hamster Siberia. Saiz dia lebih besar dari yang jenis Roborovski. Biasa adik I bagi kuaci, tauge & kubis sebagai makanan hamster ni.


Kegilaan dik na menjadi, siap dirakam nya clip 2 pasangan bercinta ni tengah memadu asmara....suka hati dia je nak menceroboh privacy si hamster ni...huhu. I tak tengok clip tu, dik na cakap ada. Yang I notice, si Hemo & Taro ni sangat-sangat 'camera shy', bila I pegang je hp nak snap pic diorang cepat je diorang sorok kan muka.


Alat exercise dia yang ala 'zorb ball' macam kat taman tasik titiwangsa tu pun ada dibeli dik na. Geli hati lak nengok 2 ekor tu terguling-guling dalam bendalah tu..


Ubat penenang jiwa yang tengah kacau...!! Layan karenah hamster lagi baik..hati tak sakit.

Lagi info mengenai hamster, sila berkunjung ke sini --
http://pondok-hamster.blogspot.com

12 comments:

  1. aduh cutenyer..bape ek sekor hamster tue?

    ReplyDelete
  2. hmmm... sangat cute..
    tp hamster ni binatang peliharaan yang tak lama jangka hayatnya..
    dah 5 kali bela hamster... paling lama hidup pun 6 bulan je...
    lepas tu mati..
    sedih...

    ReplyDelete
  3. cuba tape atau video lama-lama boleh pandai berbahasa, mana tau mahir bahasa yng pelik2

    ReplyDelete
  4. Ala cutenya....

    Dulu cousin Nida ada juga bela hamster ni, last2 semua mati kena makan dengan kucing :(

    ReplyDelete
  5. Adik Chik na, Ashu pun ade hamster jugak..namanya bom bom & bim bim..tapi bom bom dah mati sakit hari tuh, now ni tinggal la bim bim kesepian ..cian gak tgk si bim bim ..macam boring je

    ReplyDelete
  6. suwettt kiut sgt2 dlu penah ada tpi da mati xmo bela lgi huhu

    ReplyDelete
  7. Hello Siti Murni, wow, you have two pet hamsters?
    They look really cute. Love their names too, ha ha...'Hemo, Taro'.
    From which country they from? I am not familiar with these pets, but heard they origin from several countries.
    You have fun, and have a pleasant week, best regards, Lee.

    ReplyDelete
  8. Salam!
    Lain padang, lain belalang! Bagi saya pula, lebih suka menanam sayur2an atau membela sesuatu yg dapat menjimatkan kita dari membeli seharian. Biarpun masa terhad tetapi mesti diluangkan lebih2 lagi sayuran yg byk dicemari dgn pelbagai jenis racun. Sebut ttg tikus, mmg saya ni rodentkiller....

    ReplyDelete
  9. Salam.

    Belum try bela spesis ini.

    Pernah bela ikan, lama juga...bila tiba ajal ikan tu buat saya menangis bagai apa je. Sayang...

    ReplyDelete
  10. URUCHIMARU: entah la, lupa pulak nak tanya adik I berapa RM sepasang...tak mahal lah. Yang costly, rumah ngan toys dia tu jer..cube la bela sepasang!

    VIC: Betul, jangkahayat pendek. Binatang ni kalau dilepaskan bebas, kena dengan habitat nya memang lebih panjang jangkahayatnya..tp mcm yg kita pelihara ni, nak dapat 1 tahun pun susah.

    ZEQ: sekarang tuan punya hamster dah boleh faham sikit-sikit body language pet kesayangannya..hihi. ;-) Seronok mengkaji tabiat haiwan katanya..

    NIDA: yes they are! alooo...sayang nya..kena makan dek kucing..hurm..bela lagi..kali ni make sure si kucing x makan lagi pet tu..

    CHIK NA: bim bim & bom bom...waaa..cute nya nama..pandai Ashu bagi nama. Bila tak ada mesti boring..at least mlm2 dpt dgr diorang bermain2..

    MIMIE IMHEPPIE: erm, tu lah..bila pet ni meninggalkan kite itu yang buat kite rasa sedih & tak nak ada pet lagi..

    UNCLE LEE: It's my sister's pets. This one I belief from Siberia itself. yes it origins from several European countries, siberia (russian white), mongolia, korea & pakistan too...! Thanx uncle lee..wish u a gud day too! :-)

    TAJNUR: Salam, mungkin u duduk rumah bertanah..hehe..senang nak bercucuk tanam. tp bagi kami yang tinggal di apartment, walaupun minat bercucuk tanam, limited sangat jenis tanaman yang boleh ditanam..minat tu ada..untung orang duduk rumah teres/kampung.

    IRIS: Salam..saya pun pernah bela ikan..seekor demi seekor mati..lama jugak membela ikan2 akuarium. akhirnya, semua pakat2 tak ada komitmen nak membela lagi..sedih..sebab asyik mati.

    ReplyDelete
  11. akak...nak sekor...ihihihih..comei..

    ReplyDelete
  12. ILA HONEY: Nanti kalau si Hemo tu dah beranak..yg anak tu akak mintak dik na kasi kat ila yer..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails