About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, February 5, 2010

Lagi post sempena CNY yang bakal menjelang...

As promised to kak Zana -- here is some pic I took at the office yesterday.

Limau yang dihantar oleh supplier/consultant/business affiliates. As at todate, dah dapat 3 kotak. Sangat manis..:-) Macam I...(hehe..perasan sekejap!)

Ini pulak kuih bakul or nian gao. or ada jugak yang panggil dengan nama ti kuih. Kuih bakul ini Ms. Project Manager yang bawak. Sian dia bersusah payah untuk we all kat ofis ni. Walaupun bukan dia yang berhempas pulas buat..tapi atas effort dan kemahuan dia sendiri, serta rasa berbesar hati nak belikan untuk we all...sangat lah we all hargai yer. Thanks Ms. PM!
Kepada yang belum tahu, kuih ni dibuat dari pulut, boleh disimpan lama dan sangat-sangat lah susah nak membuat nya sebab banyak pantang larang semasa proses membuat kuih ni. Erm, kuih ni I dah masuk freezer kat umah tu, tengok esok petang ke nak mintak tolong ma buat cucur keledek+keladi. Kuih bakul ni boleh dihiris nipis dan lapis dengan hirisan keledek+keladi, kemudian dicelup tepung & goreng! Sedap tau u all!! :-) Or yang malas-malas, boleh guna kelapa parut. Hiris kuih bakul ni macam kuih kasui tu kemudian golek-golekkan la dalam kelapa parut tu! Senang!! Oops, sudah kecur air liur!!
Back to office -- actually, suasana dekat my office sekarang ni tersangatlah panas dan tegang. Recently, semua staff dipanggil untuk ad-hoc meeting. Very early in the morning, semua kena 'screw' dengan our GM. Boss said, too many office politics, ada MIC, MCA & UMNO. Yang dimaksudkan tu sebenarnya adalah masalah 'kelompok'. Certain group with certain agenda. Paling tak tahan bila bos menyebut pasal 'gossip'.
Till now I masih tak faham apa yang dimaksudkan dengan gossip. On my part, bila tak puas hati tentang sesuatu pekerjaan yang tak disiapkan dengan sebaik nya, there is only 1 person I turned to. Tempat untuk meluahkan isi hati, segala tekanan, bebanan. Itupun sebab nak dapatkan pandangan & advise tentang sesuatu isu. Nampaknya ada orang yang suka pasang telinga & sampaikan mesej yang berlainan dari yang dibualkan. Cakap A, mesej yang sampai dah jadi B. Hurm....sekarang terpaksa pula memikul tanggungjawab to clear somebody's mess!
P/s: Existing problem is more than what boss know! Don't listen to one side...there's the other side of story...but how to tell..???!

9 comments:

  1. Kuih Bakul tu hanya muncul di musim CNY.. sedap. Lama tak makan..

    Office politic? Di mana2 pun hampir sama saja. Apatah lagi berbagai kaum, pastu sikit2 ada racist... hmm parahhh...

    gossip tu biasa. Mana tahan nak tutup telinga sebelah dan mata sebelah jer, kan?

    Tapi, ada kala bos lebih tahu dari apa yang kita sangkakan...

    ReplyDelete
  2. kuih bakul x pernah makan.

    limau? dapat 2 biji je ari ni!

    ReplyDelete
  3. sdp ke kuih bakul tu ?
    x pnh rasa

    ReplyDelete
  4. Salam! CT,
    Itulah yang lebihnya saya kerja dgn government. Wpun gaji tak lumayan tetapi kebebasan bercaka dan bersuara tu mmg terbuka luas asalkan bernas. Tetapi bab `telinga majikan` ni mmmg tak dpt dinafikan samada kjaan atau swasta mmg byk dan cepat sehinggakan dinding2 dan tiang2 bangunan mampu menyampaikan info!

    ReplyDelete
  5. Hello Siti, I couldn't help smiling read your posting re office politics and gossip.

    There will always be office gossips, office politics....
    even here in Toronto.
    It can be also the big boss's fault, maybe show favouritism to a staff, or someone gets promoted...whatever.

    Best is always we mind our own business, just work to the best of our abilities...and not listen to kabar2 angin, ha ha.

    You have a pleasant weekend and keep a song in your heart. Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  6. xpna mam kuih bakul taw!

    klu diorg ade blog bguih kan ble diorg bce tulisan u nie !

    ReplyDelete
  7. nak limau..xdpt lagik ni..huhuhu

    ReplyDelete
  8. akak...nak limau sebiji...hiih..akak..lau tension hal kerja mkn limau...hiihi....mulut org kak...mcm tu la...geram r da org spesis mcm tu...

    ReplyDelete
  9. nasib baik kuih bakul tak mcm bakul..macam RAGA..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails