About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, February 3, 2010

Welcoming the Year of Tiger

Chinese New Year is just around the corner! Seperti tahun-tahun sebelum nya, my boss akan bawak segala macam ornaments untuk hiasan di office. Sebagai kakitangan yang menurut perintah & nak memeriahkan suasana 1Malaysia, kena la bagi co-operation, membantu kerja-kerja menghias. Hentam jer la..tak tau la betul ke tidak, main gantung saja, tapi tak tau apa makna di sebalik ornaments tu semua.

Tahun ni kurang satu item..tak ada 'lucky bamboo'. Teringat nak tanya bos, tapi tak berani memandangkan mood beliau agak kurang baik beberapa hari ni.

Actually, for me, agak tertarik dengan pokok-pokok jualan sempena perayaan Tahun Baru Cina yang lebih kurang seminggu saja lagi. Tengok 'money plant', lime tree, bonsai dan kaktus yang bermacam-macam jenis terasa geram macam nak borong semua..(entah sejak bila I ada minat ngan pokok2..tak perasan..hurm).

Mengikut kalendar lunar, tahun ni...tahun harimau...tadi saja-saja I browse the net, rupa-rupa nya si 'tiger' tidak ngam dengan si 'monkey'...(i'm born in Monkey year, okeh!), akan tetapi compatible dengan si 'horses' dan si 'dogs'. Ini sekadar suka-suka, tiada unsur kepercayaan bagi I. According to website, http://gochina.about.com/od/eventsfestivals/p/Year_Tiger.htm , people born with Tiger sign adalah seorang risk taker, sangat sensitif & emosi, tapi sangat suka perkara yang mencabar dan sedikit 'kepala hangin'. Kerjaya yang sesuai untuk si Tiger, hehe...suka baca part ni -- boss & pemandu 'race car'. Haha...tak tau I nak tulis apa lagi tentang ni..tak berani komen.

Hurm, back to office --deko ofis tak memenatkan, sebab hanya perlu instruct & pointing where and where. Mintak tolong pekerja Myanmar buatkan. Dah siap, tengok gambar.

Esok2 bercadang nak gi beli pokok, sebab dah tak tahan sangat. Claim petty cash..



Jom kecur air liur bersama Cik Siti:

Ipoh Chicken Hor Fun, from Oldtown for lunch today. Perut sangat berkeroncong, tapi tak ada selera nak makan nasi. Tekak rasa nak makan makanan bersup sahaja. Chicken is OK, but the prawn sudah hilang rasa manis. Hor fun penuh bowl, so agak mengenyangkan sampai la sekarang ni, sudah jam 5.30ptg. Amat sesuai untuk orang yang sedang antara demam dengan tidak. Appropriate price, suits with nice ambience. My rating -- B+


14 comments:

  1. Salam!
    Tahun apa pun tak kisahlah sebab hari2 yang kita lalui sentiasa memohon kepada Allah agar diberkatkan hidup kita. Wah! tengok you all Tahun Harimau meriah le, macam2 program dan hadiah sehingga ada orang tu dpt kereta baru! Yang saya risau tu bukan Tahun Harimau tapi hari-hari mau!

    ReplyDelete
  2. ermmm...

    saya tahun lembu . mooooooo

    ReplyDelete
  3. rosma taun tikus..kui3..tatik deko??sape wat??hi3..limau mane?nk satu kotak leh??

    ReplyDelete
  4. mintak tolong pekeja myammar tu kat tempat gua sekali boleh?

    ReplyDelete
  5. meriah gitu opis murni.. pasti buah limau pon dpt.. jgn mkn bnyk2 tau nanti sakit perut...hehehe

    ReplyDelete
  6. Hello Siti, aha...you born 'Monkey' year? Saya Kuda...kuda api.
    Monkey and kuda boleh jalan ke? Ha ha, just kidding, ya.
    No wonder old days tidak boleh duduk diam, mesti lari sini sana, ha ha.

    You have a nice day, stay young and simpan a lagu dalam hati, best regards, Lee.

    ReplyDelete
  7. Dulu pernah gurau2 dengan anak pasal tahun lahir ni..
    so saya lahir tahun Kambing n hubby tahun Rimau..

    Anak said, “Rimau akan makan Kambing..!” wuaaa!

    Sup OldTown? wooww..nampak sedap tuh!

    tapi di KL ni, dengar citer ada sejenis mee yang OldTown jual tak halal.. yg lain2 halal.. sebab diberitahu oleh waitress sendiri, yg bunyi lebih kurang begini, “Cik, menu yg ni jangan order, mee ni tak halal..” Boleh plak gitu ek..

    Orang ler citer, Kak Azie tak penah lagi ler masuk cafe ni...

    ReplyDelete
  8. Ooo... rimau kawan ngan kuda ek.. Kita tahun kuda tau..

    ReplyDelete
  9. My Office pun kitorg decorate angpau tu jadi burung and hang kat lampu siling...

    Siap ada lampu mercun gantung yang panjang... haihhh... beraya sakan nampak. Macam kompeni cina plak.. padahal kompeni jepun. ekekek

    ReplyDelete
  10. TAJNUR: salam, hehe...hari2 mau blogging! Tak kira la tahun apa pun...pokok pangkal terletak pd individu tu sendiri.

    KAK AZIE: Yes, betul. Nissin Noodle, yang tu mmg tak halal. tapi sekarang dah tak ada dalam menu Oldtown. Kalau tak silap sejak2 isu halal di kopitiam ni dipersoalkan tak lama dulu.

    KAK LINDA: patut ler sangat petah, sangat sabar & sangat loving ;p

    ALOY: boleh...nanti gue kirim melalui poslaju..;p kos postage jgn lupe yer..

    URUCHIMARU: Angpow lps raya cina baru dapat...tak sabar tggu sampul merah & dah tau berapa isi kat dalam nyer..:p

    KAK ZANA: kompeni cina...meriah la jugak kan. nanti sy post pic buah limau ngan kuih bakul pulak..

    UNCLE LEE: thank u...u hv a nice day ya! Sekarang pun uncle masih active saya tengok...:-)

    NIDA: tahun kuda menurut zodiak tionghua bersifat cerdas! kuda tu sendiri pun mmg cerdas kan...;-)

    VIC: u all lagi kreatif yer..:-) we all kat opis ni semua nya keras tangan...beli yg ready made, gantung jer. kita kat Malaysia ni muhibbah, tak kira la kompeni ape pun..perayaan disambut sama meriah nya.

    ReplyDelete
  11. bila baca blog siti baru tahu tahun ni tahun harimau...punya la tak ambik pot pasal hal-hal ni sebab terlalu cbuk uruskan anak-anak..

    ReplyDelete
  12. CHIK NA: saya kalau sibuk pun mcm chik na jugak, kdg2 hari cuti pun lupa! hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails