About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, April 18, 2010

Back to natures

Maaf, entri ni mungkin kelihatan sedikit 'jakun' *bagi orang-orang yang arif tentang alam herba. But this is the truth, seumur hidup I, this is the first time I tengok pokok Inai (Henna) yang sebenarnya boleh berbuah. Hurm...jakun jugak kan?Huhu...

Pengetahuan belum cukup..ampun yer. *Pic sekadar ingin berkongsi dengan u all. Maybe ada jugak yang belum biasa tengok buah Inai ni. Snap gambar ni semalam semasa buat kunjungan ke rumah baru (kuarters kerajaan) bakal didiami my sister terletak di Tmn. Sir Hussein, Jln. Kennedy. Penghuni sebelum ni agak rajin. Banyak juga pokok-pokok berguna kat laman rumah ni. Laman belakang ada pokok kantan, daun kari, betik & belimbing buluh.

Untuk info, buah Inai ni pun digunakan juga untuk rawatan tradisional untuk macam-macam jenis penyakit. Sama faedah dengan daun dan kulit pokok nya.

Sempat I usik my sis semalam, lepas ni tak ada alasan la tak mau masak yang special & komplikated untuk family & mertua, rempah ratus boleh dapat 'segar dari ladang'..hehe.


Pokok bunga ni I tak tau apa nama nya. Ditanam dekat tepi gate rumah. Suka tengok bunga nya yang kecil kaler ungu.


P/s: minggu akan datang bakal sibuk dengan urusan my sis berpindah ke kediaman baru...kerap pindah, macam nomad pulak!!

12 comments:

  1. Salam!
    Memanglah hampir semua jenis pokok inai berbuah dan berbeza2 dari segi saiz ikut species. Setakat ini tak ada info yg ada orang sanggup makan buahnya tetapi utk rawatan pelbagai jenis penyakit pernahlah tengok!

    ReplyDelete
  2. ooo.. buah dia pun ada khasiatnya jugak .

    untuk rawatan apa erk ?

    ReplyDelete
  3. salam murni..
    bagus info ni ..tq

    ReplyDelete
  4. TAJNUR: Org tua2 tau lah pasal herba ni. mcm saya ni, klu tak terjumpa mesti tak tau yang pokok inai pun boleh berbuah...

    KAK LINDA: tah lah kak...saya cuba gak google sebelum buat entri ni. cuma dikatakan boleh merawat mcm2 penyakit...tp tak mention pulak penyakit apa. Kalau daun tu tau lah..penyakit kulit & penawar sakit kepala.

    HAMIZAH: Tq mizah...tapi mcm tak cukup lah info pasal buah inai ni..tak puas ati lagi ni...

    ReplyDelete
  5. hahaa.. inai instant je pernah nampak.. pokok inai tak pernah nampak langsung .. hehe..

    ReplyDelete
  6. Pernah tgk pokok inai... tp yg berbuah mmg tak pernah tgk. 1st time ni.

    ReplyDelete
  7. BEN: U orang bandar...hehe...tggu u pakai 'henna'...amacam?ada brani??hehe

    VIC: sama la kita....ok..at least i bg u satu knowledge hari ni...;)

    ReplyDelete
  8. akak pun first time tgk buah inai..

    ReplyDelete
  9. sungguh info yang baik,

    salamm,

    ReplyDelete
  10. salam akak...yg pokok bunga unggu tu tahu ila pglpokok pa/?pokok lavender coz bunga dia byk n kaler unggu..cntk kn..hehhe

    ReplyDelete
  11. ct..akak peanh tgk pokok inai berbuah tp lame dulu..

    pokok bunga ungu seakan2 poko misai kucing tapi macam takde misai putih di situ..confuse gak

    org2 tua, mmg byk tau apsal pokok2 herba ni..akak byk tanya pd diorang.. :)

    ReplyDelete
  12. Zaman sekarang ni susah dah nak cari pokok inai.. orang pakai inai segera je beli kat kedai..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails