About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, April 12, 2010

Books hunting, food hunting..

Update from yesterday's programme.

Dipaksa bangun seawal jam 8 pagi during sunday kerana mengejar feri semata-mata nak breakfast roti canai kat Transfer Road. Hujung minggu ni I ikut je karenah my sis sebab 'something' happened at home. Untuk tak mahu menyesakkan kepala otak, lebih baik ambik time-out and enjoy apa yang boleh. Home is not the safest place on earth for this sunday!

Bertahun lama nya tak gunakan feri pejalan kaki, biasa driving. Suasananya tak sama. Nostalgia zaman sekolah, zaman belum berkenderaan sendiri, zaman menapak dan naik bas UTC warna hijau..*Rapid Penang jauh daripada ada waktu tu! Bezanya, sekarang ni perlu bersesak dengan warga asing. Nasib baiklah facility kat terminal menunggu tu dah jauh lebih baik berbanding dulu. Kalau tak, mau pengsan..*macam-macam bau! ;p My sis awal2 pagi lagi dah ready to pick me up from Raja Tun Uda Jetty. Urm..perut sudah berkeroncong!!

Selepas breakfast roti canai banjir + kuah campur + daging + teh o ais, merayap la we all berdua..seorang yang sememang nya 'single' (single la sangat..) dan seorang lagi 'single' sementara sebab hubby kena keja..(hehe...adik ipaq..jangan marah naaa...).

So, here we are..at Chowrasta. Mission: find some books to spend time with..

Sini pun dah lama tak pi...masa schooling dulu ada gak cari buku teks terpakai kat sini. A few book shops kat sini boleh negotiate price, tawar menawar!

Mabuk sekejap. I kan macam-macam tiba-tiba je boleh 'meroyan' kalau nampak buku banyak-banyak macam ni. Geram, macam nak borong semuanya.

Huhu...Jodi Picoult! Yang itu masih baru & elok keadaannya, RM 35/- Tapi tak beli yang itu.

Beli yang ini..setelah satu setengah jam menerjah kedai buku ni. Both only costs me RM 21/-. Berbaloi-baloiiii.....!

By noon, we all balik mandi-manda di rumah dik na sebelum meneruskan agenda 'cuci mata' & 'alas perut' @ Queensbay Mall petang nanti.

As promised, had our thai steamboat di Johnny's, rugi la jugak Mr. Nasir tak ada. Adik ipar I tu penyengap sikit orang nya, tapi harus, bila di meja makan terasa tak best pula tak cukup sorang korum.




Order Aloe Vera juice, alih-alih kena telan ice lemon tea jugak -- no stock kata waiter.

Makan kuat..tapi dok kurus camtu jugak!

Banyak lagi kat dalam tu...menyorok di dasar periuk. Yang nampak cuma udang, sayur & noodle.

Memang time-consuming..set yang we all order untuk seorang tapi 2 orang nak abiskan pun seksaaa...banyak!

Perut dah kenyang! Cuci mata kat Queensbay pun dah. It's time to pick Mr. Nasir from work before heading back to seberang. My sis kata dia dah memenatkan I for the whole day. Penat ke? Not really lah...cuma awal pagi tadi je pancit sikit sebab terpaksa menapak jauh ke terminal feri. Rasanya kalau I have to ulang-alik naik feri pejalan kaki everyday macam pagi tadi, berat badan I mesti akan maintainnnnn!! *harus difikirkan idea ni..sebab my weight dah put on another 2kg..and the worst is..tak suka tengok perut I....!! huhu...

16 comments:

  1. Buku you tu nampak menarikkkkk sangat especially yg women's quote tu. Nasib baik jauh... kalau tak I dah ketuk pintu rumah you nak pinjam. Hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. boleh..nak pinjam okey je vic...takde hal..hehe. Ilmu lebih baik dikongsi....

    ReplyDelete
  3. bes nya makan kat transfer road!!! baru berkira2 nk pi wiken ni.. last week pi makan mee sotong a.k.a mee pata kat padang kota!!!

    akak dtg qbay x ajak pun kami... huhuhu.. nk gak join!!!! sedey neh!

    ReplyDelete
  4. Salam!
    What do you mean by saying `Home is not the safest place on earth for this sunday!` Well my dear, there`s also another proverb which i learned since i was a kid, `Rolling stone gather no moss`. At this moment,this is the right time that you have to endure and face it without despair.

    ReplyDelete
  5. Bila poket kembung... segala yang diburu pasti akan dapat hasilnya...

    ReplyDelete
  6. Hello Siti Murni, it is always good to read books, helps to improve our knowledge as well vocabulary.
    Love the food dish....looks delicious.
    You keep well and simpan satu lagu dalam hati, Lee.

    ReplyDelete
  7. wah bangun 8am pada hari minggu dikira berat ker hihiiikk


    jiran saya kul 6am terus tak tidur2 sehingga 9pm

    ReplyDelete
  8. akak....pnjm buku leh??ihiih...ermm..datang blog akak msti ila kana menjamu mata n selera dgn makanan yg sdp2 tau...nyum3..

    ReplyDelete
  9. ILA HONEY: boleh...no problem..tp akak tak provide khidmat penghantaran..kena pick up sendiri kat umah akak yer..hehe. Kadang2 mkn sedap2 tp takde mood nak publish,akak tk wt gak..kena de mood bru best!

    ZEQ: Bangun, tido balik & bangun pkl 10 dengan Bangun, tido balik & bangun pkl 8...beza 2 jam tu...huhu...

    UNCLE LEE: yes...it's a must to have wide vocab nowadays...

    TAJNUR: i face it a lot earlier..penat menanggung kesalahan dari masalah yg sepatut nya tidak ada kena mengena dgn saya. Seharusnya org tua menunjukkan teladan & contoh baik pada yg muda..anak2 sedara..ini tidak..bertelagah sesama sendiri..anak2 pula yg jadi mangsa keadaan. hurmmm...itu penjelasan kpd statement sy tu.

    NIDA: tak la kembung sangat pun...dah menipis dah nida, lagipun, tengah bulan dah ni...countdown month end dah...hehe

    AINEE: laa..nak ikut ker? awat tak bagitau siang2...hehe..akak tak mo la kaco pengantin baru tengah honeymadoo...hehe...next time klu g sana..akak roger k!
    perghhh....sedap ainee...takleh beat roti canai lain kat penang ni. Nanti nak pi cuba ajak dik na ngan cey depa rajin breakfast kat sana..

    ReplyDelete
  10. Waaa

    Sedapnya

    Nanti kalau aku pergi Pulau Pinang, contact hang boleh tak?

    Last sekali ke sana pada tahun 2001

    Kalau hang tak nak, aku redah je lah

    ha ha ha

    ReplyDelete
  11. dulu kalau pergi penang mesti singgah beli jeruk kat near Chowrasta tu

    ReplyDelete
  12. ALIDYANGON: Nak mai penang call ja...insyaallah...tetamu..kena la rai kan...;)

    CHIK NA: a'ah..jeruk berjenis-jenis kak...rambang mata..biasa yg dok mai melawat penang mesti singgah chowrasta dulu, beli buah tangan jeruk kat sedara/jiran tetangga.

    ReplyDelete
  13. bestnyaa pergi book hunting! dah lama tak cari buku baru... *tapi buku lama pun x habis baca lagi. hehe

    ReplyDelete
  14. suka baca buku jugak ehh ko nih!! hehe... bagus.. sama ngan aku...

    ReplyDelete
  15. Salam!
    Are you in a mood of hunting or haunting? Still persist...

    ReplyDelete
  16. NN: habiskan buku lama dulu..nt sy kasi pinjam buku2 lain..ehehe

    ZARIE: suka sangattt...

    TAJNUR: Hunting of course..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails