About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, May 26, 2010

Breach of trust

breach of trust 
–noun
1.
Law. a violation of duty by a trustee.
2.
a violation of duty or responsibility.


'Breach of trust' atau pecah amanah berlaku di mana-mana...dari korporat sampai la ke sekecil-kecil syarikat. Bila nafsu melebihi akal..bila akal kalah pada godaan syaitan..terimalah padahnya *amaran --- ini adalah entri serius.

Sedang dalam dilema bila kes yang sama berlaku pada teman sepejabat. It is too late..perkara sudah sampai ke pengetahuan 'top management'. Sipolan masih tidak mahu mengakui kesalahan, still denying and try to trap others for messes made by him. Bila ditanya secara terang-terang pun masih tidak mahu mengaku.

Finally, after several checking by me, 1 other executive here and another 2 accounts exec, faxing of related documents here and there..proven..rekod dalam simpanan pejabat sudah dimodifikasi mengikut amaun yang sepatutnya diterima. Sedangkan amaun transaksi ke dalam akaun bank sebenarnya terkurang. Licik! Ubah sana sini...mahu tutup kesalahan.

Dilema sebenarnya di kalangan kami sudah lama mengetahui sipolan terhimpit masalah kewangan..tapi itu bukanlah alasan untuk sipolan menyalahgunakuasa atau pecah amanah wang kutipan pelanggan. Insiden yang sama berlaku sebelum ini. Staff fund jugak yang digunakan untuk menjelaskan amaun terkurang bagi pihak pelanggan. Tidak adil. Tapi kami semua tak mengungkit..tutup mata dengan anggapan..barangkali salah faham dari pelanggan.

Kali ni tak mungkin lagi dapat menutup lubang durjana. Let the management decide!

P/s: kalau i nak pecah amanah..sudah buat sejak 7thn dulu. Transaksi berpuluh ribu. Tapi alhamdulillah...asuhan emak abah..tidak mendidik untuk meminta, meminjam, mengambil, mengguna barang, aset, wang ringgit kepunyaan orang. Nauzubillah....

pic credit: incik google.

14 comments:

  1. i kno whos det boyyy..!!! kih3..

    hey..alasan money matter ke fmly matter ke..mane terpakai dlm hal cmni. Klu dia leh guna..enibadi lam ofis tu pn leh guna gak.

    "sory la..i tarik 100 dl duit company...sb mother i nk sgt duit"

    blh cenggitu?? kenot rite? mane leh cmpur aduk yr personal matter wit yr duty. huhu.

    ReplyDelete
  2. sakit kepala manyak utang loo.. bini tekan, kekasih paksa..anak majuk..huhuu..rembat saja..

    ReplyDelete
  3. Sendiri kena jaga prinsip diri. Dan sendiri juga yang rasa kepuasan itu. Malam tido lena...

    ReplyDelete
  4. Amanah yang perlu di jaga .

    Jangan makan duit haram ..

    ReplyDelete
  5. alhamdullillah...akak ila mst la baik kan..ehhe

    ReplyDelete
  6. Hi Siti Murni, 'Breach of trust'.....thats game over, habis cherita.
    Suggest you think carefully re what you witnessing, and weigh the pros and cons.
    Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  7. Teringat term ni masa belajar dulu. Paling sedap masa kena ulas perinciannya bila bagi kes study, sedap menggoreng sampai lecturer kata terlebih masak. Hahahah..

    ReplyDelete
  8. Inilah yang dinamakan tamak... tak cukup apa yg ada.. semoga Siti terus mengamalkan asuha ibu bapa

    ReplyDelete
  9. NIDA: Susah nak kata sama ada tamak atau terhimpit...yg pasti...tidak sepatutnya terjadi. Mudah2an...aminn.

    VIC: Hahaha...terlebih masak atau terlebih cili ni vic..??lecturer risau la tu...takut ada yang terasa pedas..dia teringat pepatah cakap siang pandang2..ckp malam dgr2...hehe. tp tu lah..fakta tetap fakta...salah perlu dihukum.

    ReplyDelete
  10. UNCLE LEE: thank u..appreciate ur advice. I felt terribly guilty..i should hv warned 'him'..i should hv hints management earlier..

    ILA HONEY: baik ker..?alhamdulillah..mudah2an..yang baik dijadikan teladan..buruk dijadikan sempadan. sama2 la kita amik iktibar.

    KAK LINDA: betul kak..kita yang muslim ni dah dikira duit haram tu..tak boleh jadi darah daging..apatah lagi kalau nak beri makan anak2...gelap hati! Amanah kena pegang dgn sebaik2nya.

    ReplyDelete
  11. KAK AZIE: Masalahnya bukan semua org ada set prinsip..like we do..cheyyy...puji akak n puji kite gak neh..hehehe. Bila tak ada prinsip..main redah je..ni la jadi nya..janji masalah selesai. fikir shortcut kan...

    ZEQ: Ya..tepat sekali. Macam tau-tau saja...kes menghimpit & terhimpit..tapi tak sepatutnya dijadikan alasan.

    ReplyDelete
  12. URUCHIMARU: Harap2 begitulah..tapi setakat kelmarin masih tak mahu mengaku..tp sanggup bayar jumlah yg 'tersangkut'..susah sangat nak jujur pd orang dan diri sendiri.entah bila nak sedar...

    BABY: shhhh....diam2..sipolan kalau terbaca blog ni mesti aku lak dipersalahkan lagi...last 2 days bergaduh teruk dgn kak sebelah aku tu..katanya sengaja cari & korek kesalahan dia....decision masih kiv..either terminate or warning letter..

    ReplyDelete
  13. hanya rezeki yg halal bawa berkat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails