Sunday, June 27, 2010

Short trip to CH & Ipoh

I was here last friday..here in Cameron Highlands. Took my early trip by bus to Ipoh and a friend pick me up at Medan Gopeng. 45mins drive via Simpang Pulai brought us here. Had a several stops to snap beautiful scenery along the route. Unluckily, those beautiful pics are left in my friends camera.

It's been raining since thursday night. Windy and extremely cold. We had our light lunch at Rajuu Strawberry Farm. Had my belgian waffles + hot coffee before proceed to next destination.

Believe it or not..I only have a few pcs of RM in my purse during this short trip..hihi...gaji belum masuk daaa....;) So, shopping is very limited. Just bought this 'Jambu Jeruk Perisa Epal' which I found very 'rare'..tak pernah jumpa anywhere before. Taste so sweet. A pack of two cost me RM
8/-..you can get RM 7/- if you dare to bargain..and bargain. Not to forget, home-made strawberry jam, strawberry & manggo flavored tea and of course fresh strawberries.

Been here last few years..erm..somewhere in 2002 I guess. So many differences..

We had our journey back to Ipoh at around 5 and drop by at one of hotsprings on the way back. Best...rendam kaki dalam air panas. Hilang semua lenguh-lenguh kaki.

Had our dinner at Dataran Ipoh and cuci mata di 'gerbang malam'. I called it 'cuci mata' because not buying anything. Found that Ferringghi night market and Auto-City night market is much more 'merrier' than this one in Ipoh. Sorry Ipoh mali..:( This is real fact.

On saturday, taking a very nice breakfast at Restoran Sabar Menanti which is next to Stadium Indera Mulia, had 1 bungkus nasi lemak + teh o panas...ouh it's extremely makes me feel so good and on the go *to go home of course! After breakfast, we take a quick tour to Taman Tasik Seri Botani..cuci mata tengok ikan besar2 kat tasik tu.


Bus leaving Medan Gopeng at around 11:30am.

There is an important reason for this short-trip. To let go and move on from that particular sentiment! Finally, everything was so clear. I've come up with certain decision. Tomorrow it will be the end of the dilemma!

Thanks for a friend for making everythings clear..for time...and above all for making me a real me..discovering 'my real self'. This is me.

Oops...sentimental terlebih sudah....;)

I will go there again..to CH. But next time with my family.."semakin hari semakin sayang"...
Enough for this time...will update again tomorrow..

You all..enjoy and appreciate the greatest moments with your loved ones whenever and wherever you are!

Daaa...

Wednesday, June 23, 2010

jom jogging

I always loved running... it was something you could do by yourself, and under your own power. You could go in any direction, fast or slow as you wanted, fighting the wind if you felt like it, seeking out new sights just on the strength of your feet and the courage of your lungs. ~Jesse Owens
Lets jog this evening. Anybody wants to follow?? Jom lah...I have no activity partner at the moment.

Dah banyak hari mahu berjogging tapi asal petang je hujan, asal hujan je petang..tak dapat la nak proceed niat tu.

Seperti dah berzaman tak jogging..mau pancit gak petang ni. Sebab dan musabab I nak kembali berjogging is for health & social benefits. And also, sedang meneliti adventurer's club kat Penang ni. Mungkin baik untuk isi masa free ;) ngeee...going back to outdoors...



Monday, June 21, 2010

Fast n Furious Fried Macaroni

My cooking mood suddenly emerged yesterday..with a reason behind laa of course..hehe. Mom's working yesterday..well, if we really2 hungry we will find a way to filled the stomach.


So, here is my breakfast. "Fried Macaroni"..fast n furious style. My first trial..just throw whatever I have in my fridge...some chillies, tomato sauce, chicken meatball, tomatoes, spring onion, cabbage...and here it is...wallaaa...!

Taste ok..not bad..and not to worry...I never have to go to toilet after meals, means it safe to eat...hehehe.

Actually, I did cook 'Chicken Soup' for lunch but forgotten to snap some pics, just to prove that I also can cook...not just only know to eat and do my office work....hehehe...to proof things to mom actually...hehehe.


Friday, June 18, 2010

Fibroid..

Last 3 days sejuk, mendung..hujan. Sesejuk hatiku...hehe..sejuk la sangat! Serius..I'm okay now. Sudah tak mahu ingat semua cerita sedih. Concentration given to my job. Sampai bawak balik paperwork ke rumah. It's about time to get busy, forget & cherish for what I have.

Yesterday's lunch break -- visit one of my officemate which is currently admitted at KPJ. Pity her...;( Bought her a fruit & flower basket with hopes be able to cheer her up! Walaupun senyum..can feel that she is in terrible pain. She -- just undergo an operation to remove fibroid. Khabar nya seberat 3kg dengan saiz sebesar buah kelapa dikeluarkan dari dalam rahim. Yang sedihnya, dia sudah tidak lagi berpeluang menimang cahayamata, rahim turut dibuang. Sewaktu melawat dia semalam, hanya berpeluang tengok jahitan pembedahan kat perut dia..memang panjang. Ngeri..simpati..semua bercampur baur. Itu nasib dia..nasib kita belum tentu lagi macam mana. Beringat-ingat.




Info berkenaan fibroid, ada di sini


pic credit: http://portal.alamhamil.com



p/s: suddenly remember about insurance protection, just in case..rasa sangat-sangat tak mampu nak bayar escalating cost for operation & medical treatment.


Sunday, June 13, 2010

My thanx..

Thanks 2 all friends for your endless effort to comfort and support me during this hard times. Appreciate it very much! Hanya Tuhan mampu membalas jasa kalian.

I've been crying for 2 days, not enough sleep & only able to take my meals when I forced to. I don't know for how many times should I repeat this frustration.

Sekarang semua nya sudah I serahkan pada Allah swt. All my efforts throughout this relationship nampaknya tidak mungkin berakhir baik. I will continue blogging as usual, keep myself busy and be who I really am. Sekiranya 'dia' yang ditentukan Tuhan..it will be. Sekiranya tidak...redha!

Thanx..& apologize for this emotional entry.

Daa..


Sunday, June 6, 2010

Kes jealousy dan hubungkaitnya dengan garis kedut di muka..

"Sekali u merajuk, satu garis kedut akan naik kat muka u"

Ayat psikologi dia kasi petang tadi kat I. Huhu..nak merajuk pun kena fikir banyak kali sebab takut wajah nampak tua. Orang sales bukan saja pandai karang ayat, psiko pun diorang pandai. Apesal I tak sebijak ni masa buat sales dulu..???


Urm..cukup..cukup!


Al-kisah nya, I baru je berjanji petang tadi tak nak merajuk-rajuk over small things. Biasalah..once a month disease, sometimes membuatkan kita too sensitive. Benda yang kecil pun nak ambil kira. Yela, masa tengah hangat-hangat ni la nakkan perhatian..call la at least sehari 2 kali ker..ni tidak senyap je. Menimbulkan curiga. Kalau weekdays, boleh la faham busy nya mengalahkan pak menteri. Ini weekend u...mana tak curious!


Alah..I kalau merajuk bukannya lama pun. Sometimes, tak sempat nak merajuk...macam poyo je orang tu...leh buat loyar buruk dia. Macam mana nak marah lama-lama???


Baru kejap tadi login kat facebook...mak ai...3-4 post kat wall si dia. Hati macam kena tusuk pisau...minah mana la pulak ni beramah mesra ngan si dia kat 'dinding facebook' tu..?? Entah bila masa I melakukan 'tindakan refleks' mendail nombor dia.


Selepas puas bersoal jawab..*I la yang bertanya macam puan inspektor..(soalan ngan jawapannya p&c & ada unsur-unsur romantik, takleh publish kat sini, bimbang orang lain pulak terjangkit cemburu..hehe) Ended up...I jugak yang looks like a bit 'mengong'. I dunno...it's jealousy. Have to admit that! Adakah I terlalu cemburu tak bertempat?? neno neno dah kepala hotak ni. I would say dari sesi soal jawab, kalau dia nak ada orang lain, of course la dia buat hal senyap-senyap without my knowledge. Adakah bermaksud I nak kena check handphone dia time to time? No..no way..absolutely not me!


Earlier this evening we had our talk regarding this issue. As long as I'm faithful to him, I want him to do the same. I might not see him as often as I like...so he should know..be true..at least to himself. Dengan selamba confidence je dia menjawab suruh I jangan susah hati and not worrying of him going out with other girl..dia bukan handsome, sepet..tak kaya..sapa la yang mau kat dia..huhu..ayat lagi..*harap-harap ayat psiko ni betul-betul dari hati dia & memang dia sendiri yang admit macam tu okeh..bukan I yang menambah-nambah yer..harap maklong!


Adoi la...fenin chek..fenin...!! Cemburu salah...tak cemburu pun tak patut. Actually, kesian jugak kat dia, mesti penat layan karenah cemburu I. Any opinion? Cemburu yang berpatutan..? Is it normal to act like this? How to overcome this jealousy I have? Or..should I just forget about jealousy & be cool as he is??




P/s: Kalau lah boleh bersolat sekarang ni kan ke bagus, ubat penenang jiwa. Ada benda lain yang boleh dibuat dari time to time asyik belek dinding facebook dia..Tak la I terfikir yang bukan2....astaghfirullah. Facebook tanak shut-down seminggu ker...???*apekah..??

Saturday, June 5, 2010

Ubat angin kus-kus..

Alhamdulillah..walaupun angin kus-kus I tak surut-surut lagi, tapi I telah berjaya mengawal mood tak baik tu dari mempengaruhi pembawakan I hari ni..*bukan pembawak budak..harap maklum. Eventhough hari cuti..I terjaga awal, tido cukup semalam. Bangun sambil garu-garu kepala yang tak gatal sambil menuju ke bilik mandi..*normal habit.., dalam kepala dah ada program tengah running..

Selesai breakfast nasi goreng cina masakan ma, terus ajak ma siap-siap nak gi jenguk rumah I kat Delima Indah*indah la sangat kan....Insyaallah, kalau ada rezeki, tak ada aral melintang mungkin dalam bulan ni jugak dah boleh dapat penyewa. Rupa-rupanya sudah ada "si meow-meow" merasmikan dapur yang baru siap renovate last week. Mak bonda la yang tolong pindahkan diorang & cuci berak yang ditinggalkan..kesian ma..pening terus lepas tu.

As planned...heading to Dik Na's place. Both dia ngan hubby sama-sama tak sihat...so sekali lagi mak bonda la yang tolong ngemas umah dia yang bersepahan. Agaknya..dua2 orang tido terbongkang dari semalam, macam kembar..seorang tak sihat...seorang lagi pun terjangkit sama..tapi penyakit lain-lain..huhu. Akak jugak yang berserabut..pantang tok nenek kalau tengok rumah tak berkemas, ada je la penyakit yang datang nanti..angin kus-kus pun boleh mari balik.

Nasib baik la tak berlama-lama kat umah dia...mau pengsan...*hehe..yang betulnye I memang tak reti dok diam, gatal je kaki nak merayap..perut lapar mintak diisikan.

So, late in the evening..bershopping lah we all 4 beranak..me, sis, mom & bro. Cari shawl & inner kat Komtar & seterusnya 'cari makan' kat Komtar Walk. Lama jugak tak buang masa kat Komtar..asal datang sini je jalan-jalan kat Prangin. Ok la...dah 'hip' sikit tempat ni nak dibandingkan dulu.



Makan-makan tadi kat MONrods Kitchen ~ Nasi Ayam Periuk Besar & The Western Bob.

It's been a habit...sementara menunggu order tiba, mengediks je orang sebelah I tu nak posing bagai...*hehe..macam la kite tu tak mengediks jugak..

Ma ngan mamu..*oops...marah adik lelaki I ni...waiting for fishball soup & chicken nugget to arrive.

My sis punya menu...Nasi Ayam Madu. FYI, signature dish at MONrods is Nasi Ayam Dot Mai which is priced at RM 7.90 , Nasi Ayam Panggang & Nasi Ayam Madu priced at RM 6.90.


Me & mom, tak terasa nak makan nasi so we opt for this Fishball Noodle Soup. Cost us RM 6.90 per bowl. Sila jangan terlepas pandang..hot lemon tea kat sebelah mangkok hayun tu yer.. hehe..my crave!

MONrods Kitchen ada few outlets di Penang. And urm..if not mistaken ada 1 outlet di Kelana Jaya. Selain dari tu...tak pasti ler pulak. Jangan malu2...google je k. Menu ala kampung nye pun nampak interesting...macam ubi & pisang rebus cicah sambal & kelapa parut..cekodok & cucoq ikan bilis..rare food la untuk orang yang dok kat bandar..*urban la sangat..uwekkk..perasan..!

Meals for 4 and total bill is around RM40. Bill shopping tak payah kira la yer..malu nak bagitau sebab beli yang tak branded..hehe..*oopps...terlebih sudah.

Dah shopping, dah makan..angin kus-kus hilang sekejap...mudah2an esok lenyap terus la angin tu..*itupun kalau tak ada yang cari pasal la!

Heading back to mainland at around 8 and safely arrived home.

Terkini..update this entry!

Daaa...



Friday, June 4, 2010

angin kus-kus

Angin sangat-sangat tidak baik throughout this week. Ada macam-macam perlu difikirkan.


I even feel guilty over incident at work last week..still remember CBT case which appears to be my previous entry? I can't help it anymore...I blame myself for what had happened. If only I did the monitoring by myself..without trusting others...urm..:(


Sekarang baru terfikir...diorang tak happy bila kerja diselongkar. Rupa-rupanya ada agenda tersembunyi. Kalau dulu...I tak happy bila diorang buat muka tak happy at work...sekarang semua orang dah tak happy sebab BOS pulak yang tunjuk muka tak happy..:( Entah apa nasib sipolan. I kesian kan dia...tapi not denying....apa yang dia buat, itu salah!


Angin kus-kus bertambah dengan gelagat 'orang tu'...

Rasa sangat geram..terasa diri diabaikan...dia kata tak boleh beri muka takut I naik tocang **ada ke patut..!?!

Bibir budak yang tengah angin kus-kus ni walaupun terjuih tetap comei...kalau kite yg tua2 ni terjuih camtu..buruk je kan..sabo je la..**tau takpe.




Hopefully, angin I ni terubat menjelang cuti weekend esok..I sebenarnya sangat-sangat rindu nak update blog seperti selalunya. Tapi disebabkan angin tak baik ni...bukak je blog..pastu tutup..hurm. Insyaallah..akan kembali berblogging & menjelajah blog teman-teman seperti biasa...tunggu I terjah nanti ya...


p/s: angin kus-kus jugak disebabkan tak berapa sihat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails