About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, June 18, 2010

Fibroid..

Last 3 days sejuk, mendung..hujan. Sesejuk hatiku...hehe..sejuk la sangat! Serius..I'm okay now. Sudah tak mahu ingat semua cerita sedih. Concentration given to my job. Sampai bawak balik paperwork ke rumah. It's about time to get busy, forget & cherish for what I have.

Yesterday's lunch break -- visit one of my officemate which is currently admitted at KPJ. Pity her...;( Bought her a fruit & flower basket with hopes be able to cheer her up! Walaupun senyum..can feel that she is in terrible pain. She -- just undergo an operation to remove fibroid. Khabar nya seberat 3kg dengan saiz sebesar buah kelapa dikeluarkan dari dalam rahim. Yang sedihnya, dia sudah tidak lagi berpeluang menimang cahayamata, rahim turut dibuang. Sewaktu melawat dia semalam, hanya berpeluang tengok jahitan pembedahan kat perut dia..memang panjang. Ngeri..simpati..semua bercampur baur. Itu nasib dia..nasib kita belum tentu lagi macam mana. Beringat-ingat.




Info berkenaan fibroid, ada di sini


pic credit: http://portal.alamhamil.com



p/s: suddenly remember about insurance protection, just in case..rasa sangat-sangat tak mampu nak bayar escalating cost for operation & medical treatment.


10 comments:

  1. setuju bab insurans tuh, baik ade drpd x de

    ReplyDelete
  2. KF: yang dalam pic tu kira tak sebesar yg dikeluarkan dari rahim my friend..kesian dia..nangis teruk bila doc tunjuk benda tu.

    EELOBOR: betul..at least, masa emergency camni dpt membantu.

    ReplyDelete
  3. orang yang boleh beranak buang buang anak.. mcm mana tu?

    ReplyDelete
  4. apa tu kak...takotnya tgk...tol tu kak...kanda ila wakil insurans..heheh....skrg mmg kena da insuran kak...ila mak ila buatkn tok ila..heheh

    ReplyDelete
  5. aha. kadang2 rasa nak masuk insurans berkaitan dengan kesihatan. risau jugak... kos pembedahan agak mahal.

    emak akak dulu pun ada fibroid macam ni. ketumbuhan sebesar janin berumur 5 bulan. 5 tahun mak akak menanggung kesakitan terutama masa haid. setelah dipujuk2 akhirnya mak akak setuju membuat pembedahan ketika berumur 49 tahun iaitu November 2002. Memang uterus dibuang sekali takut pendarahan teruk dan kemungkinan boleh tumbuh semula fibroid tu.

    ReplyDelete
  6. hmmm..nasib itu nasib org..nasib kita belum pasti..pepon mdh1an kwn murni tabah..

    ReplyDelete
  7. BER_U_WANG: itu la adat dunia..yg ada tak tahu menghargai, tak reti bersyukur..yang tak ada mengharapkan ada.

    ILA HONEYBUNNY: Fibroid..tumor yg dibuang dr dalam rahim. Same case pic tu dgn kwn akak yg tgh trlantar kt spital..sian dia.

    IBU EMY: Thanx kak singgah sini..:) Betul..doc kata possibility fibroid tu tumbuh semula mmg ada. kalau dah tahap kronik, mmg tk ada pilihan..nyawa lebih penting..uterus kena buang.

    HAMIZAH: Ya..mudah2an dia terus tabah.

    ReplyDelete
  8. Hi Siti Murni, Holy Smoke, is that it? Aiyaaaa, luckily I had my dinner an hour ago, ha ha.
    Real scary that.....here's hoping your friend doing well and a speedy recovery to her.
    Have a beautiful Sunday, Lee.

    ReplyDelete
  9. oooo cm tu....ish..takot la tgk....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails