About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, July 23, 2010

Emosi tak stabil...aku memburu makanan!

Alkisah nya, semalam puasa ganti...last minit..adat la kan. Semangat berkobar-kobar nak habiskan saki baki. Tak banyak hari dah yang tinggal pun. Balik umah semalam tengok ma dah siap belikan lauk 'daging masak hitam'..memadai dah tu..ala-kadar..puasa ganti feel tak sama macam puasa ramadhan, nafsu nak makan itu ini tu 'moderate' je. Alhamdulillah.

But...'sesuatu telah terjadi' masa sesi ber YM petang kelmarin, sebelum bukak pose..hurm...sedih sangat-sangat. Macam biasalah...mata I masuk habuk lagi lah! Bengkak nya tak surut sampai ke saat entri ni dibuat. So, bukak pose tu memang totally lost appetite. Telan nasi pun macam sangkut je kat tekak. Tak abis pun nasi sepinggan tu, nasib baik ma tak perasan..kecik hati dia kalau idak kan..hurm..tabagos betul I ni.

Lepas maghrib & isyak...ketiduran je lah..sedor2 dah dekat kul 12..perut dah krukk krakk balik...padan muka...bebal sangat..mogok sangat kan..hurm...hambik...!

Nasib baik la ada 'keropok sayur' yang colorful ni menemani malam ku yang kelaparan...sambil tenet kejap..layan keropok & sambung tido sampai ler ke pagi tadi.

As usual lah...penyakit masa tengah sedih & tension...jalan-jalan cari makan lah!

Co-incidence during lunch time today, ada urusan nak diselesaikan di MBSB, Prai. So..popia ni jadi habuan perut I..pedas giler! Light lunch je...cukup lah. Sebab pagi tadi dah 'tibai' sebijik 'roti telur' sesampai je kat opis.

Tea-time...macam biasa lah, tak berapa nak sibuk...desert red bean ni lak yang jadi mangsa. Malam ni entah apa pulak. Takpe lah..insyaallah esok dapat cover balik semua lemak, kalori yang diambil hari ni...gi jogging ngan trekking..mudah-mudahan...aminnn..

16 comments:

  1. boleh tahan gak bab selera makan dia nie

    ReplyDelete
  2. Wah...seriously nampak macam sedap. Makanan pedas2 ni makanan kegilaan baru saya.

    ReplyDelete
  3. salam
    wah...makan sakan ni...
    same r..cheqna kalau bab makan..huishhh memang tak tolak..hehehe
    salamkenal =)

    ReplyDelete
  4. yang penting sedap kan siti..wahah :)

    ReplyDelete
  5. makan untuk hidup. jangan hidup untuk makan..he..he..

    ReplyDelete
  6. IM: Kadang2 kalau tension, menjadi jugak falsafah ke 2 tu..hidup utk makan..KADANG-KADANG..hihi

    TIHARA: ya...tepat sekali..yang penting sedap..kunyah sepuas hati..

    HAMZAH: Yes it is...:) terima kasih singgah komen blog saya ya...

    CHEQNA: Salam kenal..;) Sama lah kita...orang kata rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari kan?kan?hihi

    IRIS: popia tu memang pedas sambal nya. Rasa Iris mesti suka popia tu..ada rezeki nanti saya belanja..RM 2.50 jer.

    EELOBOR: haha..tau takpe..kurus bukan sebarang kurus..ini kurus selera besor tauuu...;p

    ReplyDelete
  7. Jangan banyak nangis murni nanti tak awet muda...
    Nak hilangkan kantung? Gunakan Garnier Roll Light... hahah

    skali iklan la....

    ReplyDelete
  8. keropok beli Brunei kerr ada warna2

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum wbt
    Ayoyoyo ini macam kalu, lama2 buleh jadi gumuk ho! Ramai saya tengok, perempuan yg kesedihan, mrk makan dgn berselera dgn harapan dpt melupakan tetapi berakhir dgn kegemukan. Dulu rajin timbang2 berat badan, lepas ni cuba timbang sekali lagi!

    ReplyDelete
  10. makanlah siti murni selagi masih ada selera... yang penting hati kita happy.

    ReplyDelete
  11. kita pegi berburu sama2 nak? :D

    ReplyDelete
  12. KAK FA: Nakkk...jom2...tak menyempat-nyempat dah...hihi.

    IBU WAWA: nasihat tu akak tu buat saya teringat arwah abah..selalu dia pesan macam tu..makan selagi boleh makan & ada selera utk makan..hurm..sayu la plak.

    TAJNUR: genetically..akan gemuk selepas kahwin dan ada anak..mak2 sedara cakap 'keturunan'..hihi. anyway,berat badan tu tetap saya monitor time to time..jogging tetap jogging. maintain kesihatan..;)

    VIC: Ouh..baru je belek2 garnier rolls tu..hurm..tp tak beli lg..sbb masa tu tk nangis. nmpknya betul2 kena beli lah vic..hihi. dont worry..kdg2 nangis is the only way 2 cure..*sigh

    ZEQ: kenapa Brunei?sini pun banyak keropok warna-warni tu...

    ReplyDelete
  13. gua kalo tension mmg kene cari maknn la.. adoi..

    ReplyDelete
  14. Hello Siti Murni, your cooking standards very high....looks delicious.
    Ada lagi ke?
    Saya nanti bus datang, ha ha.
    Bila you masak ikan tenggiri goreng sumbat sambal, send me telegram, ha ha.
    Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  15. HAMZAH: yes...sama la pulak...heee..

    UNCLE LEE: not my cooking la uncle..:) but anyhow...i'll send u email...when i'm about to fry tenggiri sumbat sambal..which one u prefer..sambal kelapa? or just sambal belacan..?hahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails