About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, July 7, 2010

Penang Heritage City

PENANG, July 7 (Bernama) -- George Town's second anniversary celebration to mark its declaration as Unesco World Heritage Site, on Wednesday kicked off with a procession of 50 decorated trishaws in the city.

Chief Minister Lim Guan Eng joined in the procession which began at the Penang Municipal Council heritage building at 9am, and ended at the Yap Kongsi building in Armenian Street about 1pm.


In conjunction with the anniversary, a month-long festival themed
'The Unforgettable George Town' will also be held to promote the heritage city to the public.

Read more news here.


Antara bangunan warisan, Syed Al-Attas Mansion which now turned to Penang Islamic Museum at Armenian Street.

Dr. Sun Yat Sen base at 120 Armenian Street. Previously a headquarters for political party Tongmenghui. Tempat bertapaknya 'Kwong Wah Jit Poh'.




Public holiday in Penang and I'm working today..it's ironic! Tapi takpe lah..sementelah banyak tugasan harusssss diselesaikan kat office ni. Bos kata..kite kena secure investor's interest in Penang..produktiviti harus dikekalkan. Hehehe..kata-kata yang kurang meyakinkan but for me..bagus la back to office sebab now is my 'peak season'. Document tray pun dah 'peak'..kalau cuti sampai bila baru nak selesai kan?kan? memujuk diri sendiri.

Erm...disebabkan festival ni sebulan lama nya..so I still have time untuk melawat bangunan-bangunan warisan ni. Malu lah..nama je Penangites, pernah lalu je tapi haram tak pernah singgah tempat ni.

So, orang KL..orang Selayang, orang Ampang, orang Shah Alam..hatta orang Pekan, Pahang sekalipun...tanak datang sini ker...??? Datang ler..datang ler...leh teman I jalan-jalan...I kan dah single mingle sekarang...hehehe..chewah2..promote nampak!


**P/s: Dik na...sape kate I tak patriotik..see...I ada buat entry Heritage City ni..u ada buat entry camni ke??lalalala...jawab..jawab..

22 comments:

  1. Bangunannya sungguh unik dan punya nilai seni tersendiri..

    ReplyDelete
  2. yer Nida. Nilai sejarah yang sukar dicari ganti. a must visit...

    ReplyDelete
  3. kalu saya datang ngn pakej family 3 branak, cik siti nak bwk kitorg jln2 penang tak?

    ReplyDelete
  4. penang kembar dgn melaka :))

    ReplyDelete
  5. bangunan die cun eh.. unik.. nice2..

    ReplyDelete
  6. Ehhh kiter ni orang sebelah sana tauuuu... cuma hidung jer tak berapa nak mancung..

    suatu hari nanti, harus gak nak dating dgn SITI...

    ReplyDelete
  7. hari tu pergi Penang, lepak kat hotel je. Tak tau nak pergi mana2.Lain kali kalau pergi lagi, nak ajak Siti jadi tourist guide lah..boleh?

    ReplyDelete
  8. kah3..ni aku nk gelak guling2 ni..sapa kata aku tak bt entry ni?? SILA JENGUK BLOG YER! hahaha!! wakakaka...sakit perut!!! i kan rakyat george town.. of kos la i ada entry ini u olssss.....lgi kelass!!! kih3..

    ReplyDelete
  9. info tmbahan : i bt entry on 6th july..u buat 7th july...u la yg LAMBAT. muahahaha..gelak kt akak aku puas2..kah3...

    ReplyDelete
  10. Org Kemaman pun nak pegi lah!

    ReplyDelete
  11. akak ni kawin je org utara.. tapi bila balik kg tak sempat pun nak singgah Penang... hubby bila balik kg dia..nak dok rumah je...dah berapa kali plan nak jalan-jalan Penang tapi tak menjadi jugak :-).. nanti boleh la suruh siti temankan

    ReplyDelete
  12. EELOBOR: Bleh aje..datang lah..abes sgt kite konvoi je la...

    TEDI: ye tedi..cayalah! penang ngan melaka je dpt declaration bandar warisan ni...;)

    ReplyDelete
  13. HAMZAH: yer senibina unik.patut dikekalkan utk anak cucu....;) thanx comment yer..

    AL-LAVENDARI & KAK FA: Satu malaysia..datang lah beramai-ramai lawat penang...;) fair dah kan..hehe. Somban ker..Kemamang ker...sila la mai Penang...;)

    ReplyDelete
  14. KAK AZIE: kalau hidung tak berapa nak mancung, sorong2kan lah pipi tu mai sini...haruss kak azie..insyaallah...ada rezeki ketemu jugak kite nanti yer. Tak dating di Penang, KL pun boleh..ehehe

    CKLAH: rugi la lawat tempat orang tapi stay kat hotel jer...lain kali nak datang kabor ke teman yer...bleh aje jadi tour guide...tunjuk tmpt2 best kt penang ni

    ReplyDelete
  15. BABY: ate mahap ler..teman idak ler tau kamu tu udah buat entry ni sebelum teman....malu teman weh...len kali tanak P/S dah..hahaha

    CHIK NA: len kali kalau hubby tanak bawak jalan penang chik na tggalkan je dia kat kampung...biar saye je bwk chik na jenjalan sini..muahahaha...*gelak nakal ni...

    ReplyDelete
  16. halamak. dah habis cuti. tak leh le nak jalan-jalan sana

    ReplyDelete
  17. Elok juga tu..
    nanti kita singgah penang..
    CT Murni sekali ok...?
    Tanggung beres nanti tau..

    ReplyDelete
  18. Dah lama tak ke penang. Biasanya kalau ke Penang vic akan bermalam di Berjaya yg dekat dengan bangunan OneStop - senang nak pi shopping dan main boling.

    Ingat lagi kalau nak shopping ala2 petaling street boleh pi batu feringhi. Pernah makan nasi kandar kat sana lalu terserempak Dato' Yusof Haslam.

    ReplyDelete
  19. Hi Siti Murni, Wow! I have always loved Penang. Wish I can balek kampong to enjoy the festival, and makan the lovely foods.
    You have fun, and keep well, Lee.

    ReplyDelete
  20. LANABULU: Boleh..datang & singgahlah...saya tak ada hal nak meraikan tetamu..;)

    VIC: Berjaya Georgetown kt Pulau Tikus.. seblh one-stop..lama dah tk merayap situ. Ferringghi nite market tu haruss pergi..rugi datang penang tak tengok tempat ni...

    ZEQ: tempat jatuh lagi dikenang...

    UNCLE LEE: Hi uncle lee...someday u sure come back....u hv fun too;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails