About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, August 2, 2010

Dating hujung minggu..

Very tiring...ramai pulak yang berebut-rebut nak dating dengan I bila tiba saja weekend.....chett...ayat tidak boleh menahan..hihi. Yang berebut tu tak ada yang lain...family members.

Saturday spend time at sis place. Kalut je dia ajak akak nya ke Avon. Ada yang nak dibeli..tapi ended up akak nya yang tak plan nak membeli pulak yang terbeli. Lepas ke Avon..ke Bayan Baru, ambil baju raya yang dah siap..urm..baru je tempah last 2 weeks..auntie tailor tu ligat benor buat keja sampai kain baju kurung moden I tu singkat jadi nya. Tak reti lah pakai kain singkat..dah suruh auntie tailor tu betulkan..tak pedulik!!

Sunday I dating ngan mom...jalan-jalan shopping kat Jusco..*urm..Jusco lagi!! Dah itu je yang dekat ngan umah. Paling penting....loads of choices for eating out...hihi...eating je dia ingat..lain tarak!

Teringin nak mam SR since last week..nasib baik lah my mom tak ngelat & sporting hari ni. Opt for 'dark white choc cheese'. And tak lupa my favourite cuppa....cappucino.
'Strawberry marshmellow' yang baru tu pun looks extremely delicious...ada sesiapa dah cuba?


Dah tembam...asyik makannnnnnn jer. Sape pun tak hingin nak buat bini...huhu...:(. Eventhough some people say that I'm still kecil and comel lote *waaa,...tak tahan..tapi tolong jangan uwek kat sini ya kawan-kawan..hihi..but I selalu susah nak dapatkan baju...ada saja part yang ketat & I really dont like to dress like a 'nangka'..u know nangka...*hahaha

This is my mom..sape yang selalu selak diary I ni mesti dah kenal my mom...dia tengah sibuk melayan teh jasmine ngan chicken curry puff. Tu sahih tengah hembus teh tu..panas...hihi.

And not to be missed...makan kat luar macam mana pun tetap teringat-ingat nak try resipi adinda...'sup cendawan kentang' yang sangat-sangat hot & superb!

Berikut adalah resipi yang sempat diperturunkan melalui SMS adinda...

Bahan2nye:
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 tangkai cili padi
2 camca bawang besar (dikisar)
1-2 biji tomato
Daun sup/celery
Ubi kentang (ikut suka hati)
Button mushroom (dalam tin..ikut suka hati)
Enoki mushroom (kalau ada, sila tambah untuk menambahkan power)
Lada hitam & lada putih (secukup rasa)
Serbuk sup (cap mak siti, adabi dsb)
1 cube knorr sup

Cara Memasak
Bukak api dahulu. Masukkan minyak masak ye, bukan minyak dagu..
Tumiskan bawang putih, cili padi & bawang kisar sampai kemerahan.
Tumis kejap pastu masukkan ubi kentang. Kemudian taruk air dan reneh ubi sampai setengah masak. Masukkan tomato, batang celery, cube knorr, serbuk sup dan segala mak nenek rempah ratus lada hitam dan lada putih. Tuang cendawan apa yang ko ada...butang, enoki...or etc.
Lastly masukkan daun sup & sila check ubi kentang whether dah empuk atau belum sebelum tutup api dapor gas.


I've tried this recipe last night and turn out to be really good. So..U all bila lagi..???
Selamat mencuba!


P/s: jangan cuak baca entri ni yer...otak selalu je biol nowadays!



17 comments:

  1. Ada lebih tak sup tu? Nak sikit. :)

    ReplyDelete
  2. tengok entri tuh dah menarik nak tau cerita seterusnya. hehehehe

    ReplyDelete
  3. wooittt... jeles arrrrr. :)

    Dating dengan MAK yang nama sehebat kami. cewahhhhh...!

    SITI, nanti bulan posa bleh try resipi sup nih.

    ReplyDelete
  4. seronok berdating2 gan mak.. sedap nmpk sup cendawan kentang tu..

    ReplyDelete
  5. KAK LINDA: rileks2...jgn berebut-rebut..patah tgn saya nanti..kiri kanan tarik..hihi...boleh either kak linda datang sini..atau sy je g sane jumpa kak....:) ngeee...g tau je date..

    KAK ZANA: seronok la kak zana...mak lg seronok sebab anakanda belanja..:) waaa...:) nmpk sedap..tp kak zana kena try...baru la leh prove sedap tu.

    ReplyDelete
  6. KAK AZIE: haha...hebat nama tu...ooh azizah...;) teringat lagu artis veteran tu..sape nama tah..hihi. kak azie, tak payah tunggu bulan puasa pun boleh try apa...hihi...;)

    EELOBOR: Cerita seterusnya, lepas siap masak, makan...lepas kenyang tido..hihi.

    KAKCIK: ala..kakcik lambat sikit je..kalau semalam kakcik tanya mesti sempat merasa..

    ReplyDelete
  7. amboi dating ngan mak kat secret recipe lagi....
    auntie makan pastry je? diet ke auntie? Murni belanja tu patutnya order Irish Lamb Shank ke, Chicken chop ke..... heheheheh...

    ReplyDelete
  8. wah!mmg nampak tembam murni..pki tdg camtu kot..xsesuwei..

    ReplyDelete
  9. VIC: auntie ngan anak auntie makan pastry je sebab masa tu baru je lepas lunch kat umah..huhu..tapi kalau vic yg belanja mesti leh masuk lagi menu heavy tu..kehkeh..

    HAMIZAH: ya lorr...tudung tu ke masalah nyer?or mmg saya ni dah tembam sesangat..itu yg nampak obvious tu...huhu

    ReplyDelete
  10. nampak best sup cendawan kentang tu...cendawan byk khasiat protein kan..

    ReplyDelete
  11. akak2..pipi ila tembam gak..tp xpa..kita comel kan....ahhahhahah....secret recipe...i like2...heeh

    ReplyDelete
  12. TIHA: try la...maybe dgn air tangan tiha rasa nya lebih ummmpph..:)
    mana tau kan...

    ILA HONEYBUNNY: Yes bebeh...chumel...maintainnnn confidence tu yg plg penting. Ila nak SR...meh penang..akak lanjer nak?nak?

    ReplyDelete
  13. sapa kata org tembam tak de org nak buat bini.. akak dulu masa bujang lagi lah tembam..

    ReplyDelete
  14. CHIK NA: Alamak..sayer silap cakap la eh...huhu...kes sayer je kot...chik na tembam comel lote...tkpe kan...hihi

    ReplyDelete
  15. waa..ekau dah menurunkan resepi sup cendawan eden yorr....hehe..

    oo..gi jusco ari ahad..kureng asam...ari sabtu pi pizza tak mo habaqqqq!!

    ReplyDelete
  16. BABY: a'ah kan...saturday punye cite x abes la plak..huhu...xpe ar..len kali kite cite lg..naa...hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails