About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, September 7, 2010

Penang Must See/Visit

Dah berhabuk..penuh sawang my blog..! Mood malas nak buat entry..and dah berhari-hari jugak tak sign in sini. Hari ni tergerak buat entry atas permintaan seorang kawan, incik Hafizan yang katanya bakal berkunjung ke pulau mutiara sempena cuti raya yang menjelang tiba ni.

As Penangites itself..walaupun ada jugak tempat-tempat yang I tak biasa sampai. Tapi insyaallah, akan cuba sebaik mungkin memberi panduan untuk rakan blogger kita ni..:)

Kalau u all buat search pasal 10 things to do/visit/must see in Penang..some of this places of interest will appear in your search list:-

  1. Penang Hill (Bukit Bendera)
  2. Kek Lok Si Temple, Air Itam
  3. Khoo Kongsi
  4. Cheong Fatt Tze Mansion
  5. Snake Temple
  6. Reclining Buddha
  7. Botanical Garden (Kebun Bunga)
  8. Gurney Drive
  9. Little India & Masjid Kapitan Keling
  10. Butterfly Farm, Teluk Bahang
  11. Penang State Museum
  12. KOMTAR
  13. Dr. Sun Yat Sen base
  14. Yap Kongsi
  15. Penang State Mosque
...and the list goes on.

Erm..my suggestion untuk yang nak datang bercuti is the following places:-


Komtar -- after the new make over. Dah ada class sikit..compare dulu. Penang famous landmark..so, wajib singgah!

Esplanade & city hall -- not just a heritage building. Bersebelahan dengan Padang Kota Lama (Fort Cornwallis) & Medan Selera Padang Kota Lama. Boleh photoshoot puas-puas. Bila dah terasa lapar...pi la pekena pasemboq padang kota atau mee pata..'femes' dan sedap woo!

Cheong Fatt Tze Mansion (The Blue Mansion) -- heheh...yang ini minta maaf, tak dapat nak explain further sebab I sendiri tak pernah pergi..tapi seriously memang teringin sebab tengok dari gambar memang cantik-cantik pemandangan dan senireka mansion ni.

Juru Auto-City -- Incik Hafizan kata tak ada masalah nak jalan-jalan di Seberang Perai (betul kan..?) So, tak ada masalah jugak rasanya nak sampai tempat ni. One stop food & auto...the one and only in Penang. Nak makan fast food, western, japanese, thai...just name it! You can find it here. Kalau di sebelah malam, boleh la jalan-jalan di Night Market Auto-City..enjoy seeing the colorful lights.


Penang State Museum -- Dah lama tak jengah muzium. Kali terakhir masa 'schooling' dulu. Itupun sebab ikut lawatan sambil belajar. Haha...nostalgia sungguh. Sekarang ni kalau lalu, tak pernah nya nak singgah.


Tropical Spice Garden, Telok Bahang -- Belum sempat pergi, tapi insyaallah akan sampai ke sini tak lama lagi. Entrance fee RM 20.00 and if u all ada view their official websites boleh la tengok the scenery here...ermm...fresh and beautiful greenery...sangat hijau & mendamaikan.

Penang Hill -- Kalau tak silap train baru masih belum beroperasi. Masih on trial. Tapi buat hangpa..oops..u all yang berhajat jugak nak ke sini sebelum hujung tahun ni, boleh je..takde masalah..perkhidmatan jip disediakan di Tmn Botanikal.

Padang Brown, Dato' Kramat -- Tak ada yang lebih best dari 'hawker food'..! That's all I can say! Kat sini famous dengan 'lok lok' atau 'celur celur'. Banyak lagi variety kat sini..rambang mata jugak dibuatnya. Coconut shake pun best! Dinamakan 'padang brown' sebab terdiri nya monumen Sir David Brown kat sini. The field itself was created by British during their administration in Penang.

Ini diaaa.....jeruk...penang mali! Kot la nak bawak balik jeruk pala ka...jeruk buah nipah ka..

Pasar Chowrasta -- This is the place..pasar Chowrasta. Malu la kalau jadi oqang Penang tapi tak kenai chowrasta..! Selain dari beli jeruk and local food..boleh la singgah sekali pekena cendol penang road..sebelah pasar tu je. Buah berangan pun the best kat simpang jalan depan chowrasta tu. Erm..for me la..u can see the real life of Penang..here! Sangat muhibah okeh!

Gurney Plaza & Gurney Drive -- Shopping, movie..coffee..semua pun boleh kat sini. And ada hawker centre jugak lagi. It's relaxing to stroll along the promenade..especially sebelah malam la..boleh tengok colorful lights..merasa bayu laut..adoi...terimbas plak zaman2 bercintan dulu..huhu.

Dah alang-alang kat Gurney Drive, lajak la sikit lagi ke Night Market, Batu Ferringghi (sorry tak ada photo...leh refer my older post..banyak kali jugak merayap ke sana!). Dah bawak anak tu, bawak-bawak la singgah Toy Museum di Tanjung Tokong..mesti happy diorang.

Penang Bird Park, Seberang Jaya -- Another place of interest di Seberang Perai. Kami di sebelah mainland ni memang tak banyak tempat yang menarik..but this place really suitable to bring the whole family especially kids to unwind and relax. Sambil2 tu boleh la diorang belajar...something jugak tu..not just a holiday!

Erm...okay...cukup dah kot I meraban ni. Jangan ada yang pening sudah. Kalau ada yang tak pasti...jangan tanya I banyak-banyak okey..hihi...tanya je dengan pakcik google tu..jangan malu2..dia pun tak segan2 nak jawab..haha.

Untuk yang nak datang bercuti panjang..selamat bercuti..plan your trips and have a safe journey..especially di musim perayaan ni.

U all..take care..have a great holiday...! Daa...



15 comments:

  1. awat banyak tokong cina dari masjid?

    ReplyDelete
  2. IM: Yes...notice that. Itu berdasarkan apa yg saya search di asiaexplorers & virtualtourist. mmg menyedihkan tapi itu lah hakikatnya. Islamic building ada saya ketengahkan in my older entries.

    ReplyDelete
  3. salam..
    ermmm..bejalan merata noh?
    selamat hari raya maaf mana yang
    ada kesalahan saya pada anda

    ReplyDelete
  4. hoho..
    tak sabar mau balik penang raya nih...

    selamat hari raya... :)

    ReplyDelete
  5. wah menarek2 ni..tapi sebenarnya penang ni ada banyak tampat best2 utk makan jerr...hhehehe

    >Insan Marhaen: kalau ikut wikipedia populasi penang 41.8% chinese tapi rasa2nya dah 80% kot...sbb turr byk tokong

    ReplyDelete
  6. Salam Siti...

    Selamat Hari Raya
    Maaf Zahir dan Batin..

    InsyaAllah, kakcik akan ke Penang bulan 11 nanti. :)

    ReplyDelete
  7. salam siti...
    Selamat bergembira bersama keluarga tersayang dgn ucapan `SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN’.

    ReplyDelete
  8. Vic suka pergi bukit bendera. Sejuk dan menarik.

    Snake Temple aritu mencari sampai sesat2... bila dah jumpa ada 3 ekor ular je... sabo je! Dalam gambar nampak ular berkeliaran banyak sepah2... rupanya tak ada. Bau colok punya sampai tersumbat hidung - sesak nafas.

    Batu Feringghi suka pergi waktu malam - sebab ada bazaar macam uptown, boleh tahan murah. Pelik ye takde pulak dalam list yang patut pergi.

    Komtar - pergi sana semata2 nak beli buah pala dan jeruk buat ole2 untuk kawan2..

    Yang lain rasanya mcm tak pernah pi..

    Tp perkara wajib yang vic buat tiap kali pi sana, makan nasi kandar..... tak boleh lawan mana2 negeri lain punya.

    ReplyDelete
  9. terima kasih siti....susah2 jer. heheheh

    ReplyDelete
  10. EELOBOR: hihihi...tak susah pun...kena study sikit je..

    VIC: batu ferringghi - tak ada dalam list...tp ada dalam entry ni..hihi.
    snake temple - memang tak faham macam mana boleh ada dalam senarai..ular tak aktif.

    ReplyDelete
  11. AINNORANI:
    Salam syawal...selamat hari raya utk ain jugak..maaf zahir batin...:)

    KAKCIK:
    Salam kakcik...
    Datang la kakcik..jangan tak datang.
    Sama kakcik..selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir & batin.

    SHAZRULS:
    Betul3..banyak lagi tempat makan best2 tak list down kat entry ni. Nanti time to time kita update kasi diorang terliur..hihi.

    ReplyDelete
  12. ADAM ARJUNA:
    Balik lah..Penang menantimu dengan penuh setia..:)
    Salam Aidilfitri..Maaf Zahir Batin

    ZULKBO:
    Sama..saya juga...ampun & maaf atas segala khilaf. Selamat Hari Raya Aidilfitri...;)

    ReplyDelete
  13. ya kak....akak ku visit nti...bila la ila nak g..uhuhu...dlu rajin lah jalan2 g png...skrg da xbermkna lg...he2....akak...happy raya...

    ReplyDelete
  14. lain kali kena pergi 4-5 hari baru sedap boleh jalan lama2 kat satu2 tempat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails