About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, September 25, 2010

rahsia kamar tidur

Eh eh..nak pegi mana tu..dah betul dah..tak silap page! ^_^ Tajuk je yang tak menahan! (and sikit lari tema!) :)

Just tergerak hati nak buat entry pasal bilik tidur...sshhh..jangan bising-bising ya! Lately, asal masuk je bilik, mata terus nak pejam...asal pejam je mata, sedar-sedar dah dalam bilik..hehehe. For me, besides keadaaan bilik tidur yang suram cahayanya..long tiring day is also one of the factor. Dah lama tak dapat tidur yang baik...teruja la pulak sampai kena buat entri blog...hihi.

Penting ya kawan-kawan..sangat penting menjaga kamar tidur u all semua. Bilik tidur is always be a private horizon to us, for relaxation and recreation too. Kena ingat tu..recreation. Hmm...
Most important, kebersihan..penataan cahaya dan pengudaraan. Bilik yang pengap boleh buat kita sesak nafas. Kalau boleh dapat fresh air..lagi la bagus nya. (Sekarang ada ke fresh air..tengah-tengah hutan batu??)

Yang sebenor-benor nya..entry ni ada motif tersendiri. Nak kabor ke kamu semua yang I sedang berfikir-fikir nak tukar warna dinding...ngeh2...tolong kasi idea..boleh? Penat dah google, yang dapat photo-photo bilik tidur yang sangat lah membuatkan I rasa nak gigit jari..geram! huhu.

Untuk yang senang tidur tak kira masa, rasanya penataan cahaya tak penting la bagi mereka-mereka tu. But for me..kalau terang benderang, guna fluorescent light tu confirm tak pejam sampai ke siang okeh. Sebab tu, my bedroom light..always yang warm & romantic je. (kebiasaannya, susah tidur..it makes me suffer..huhu). Cahaya lampu tu pun orang cakap mempengaruhi mood kita..maybe ada betul nya. Suffering from migrain makes me tend to opt for darker room.

I really love this one..! Yang susah nak dapat..flooring tu..(susah sebab 'fulus'...huhu).

Same as color..warna tu pun sama pentingnya. Kalau nak ikutkan safe, kena pilih warna yang soft such as blue, green & lavender, calming effect! Warna elegant..that is my favorite & biasanya rona putih, coklat..dark & rich memang tak nampak melebih. What do u think?? Warna energetik, terang benderang, macam budak remaja punya tema tu..rasanya dah tak sesuai for me..with this age..huhu. (confuse dah ni..erm..)

Ish..ish bilik siapa ni..tema rojak! Nak kata 'vintage' tak vintage mana pun. Bosan dah I nengok...!

19 comments:

  1. Teman suka bilik yg gelap dan cahaya just spt cahaya h.phone je...
    tapi kalu dah ngantukk kat depan tv yg terang benderang pun lena gak sampai pagi....hee

    ReplyDelete
  2. Well, bilik yg kemerahan is gud for a good nite sleep. Bukan merah terang, tp, merah gelap...blend ngan dark chocolate atau black...waaaa!!! nyenyak!!!

    pastu kena ada aromatherapy bau lavender or ylang ylang or rose...wow!! perfect!

    ReplyDelete
  3. Nampak bilik tido
    ngantuk arr
    tetiba nak tido ..

    tumpang katil yang paling last sekali tuh.
    'vintage'
    boleh ??

    ReplyDelete
  4. orang yang berduit selalu fikir begitu ye?

    kesian IM...

    ReplyDelete
  5. Kalu bilik cantik dengan katil dan cadar mahal, tapi orang sebelah tidor berdengkur, pun suffer gak Cik SITI oiiii... hehehe

    ReplyDelete
  6. LANABULU : Nampak nya anda jatuh kategori yang tak ada masalah tidur..alhamdulillah.

    LCA: good idea...merah gelap blend wit dark choc...erm..dkt2 dgn my taste dah tu..kena bt sketching dulu ni..baru best.
    N'way aromatheraphy tu mcm a must dah tau..at least once a week mesti pasang candle aromatheraphy..nyaman je tido..hmmm

    ReplyDelete
  7. bila balik kerja penat2 bilik tidur yang cantik jadi pengubat kepenatan...

    ReplyDelete
  8. my bilik tido ok ok je lar.. janji bole tido... cuma yg best katil tu super king. bole golek2 dgn 6 tujuh bantal pun, bantal tak jatuh ke bawah ;)

    ReplyDelete
  9. bilik akak palaing cantik...ciap ada teddy bear ag...ehheh

    ReplyDelete
  10. KAK LINDA:
    Boleh...sila..sila....:)

    SUFFIAN:
    Terima kasih..sudi singgah sini..

    IM:
    Jangan lah camtu. Setakat nak tukar warna dinding utk bilik sekecil tu, berapa sangat lah modal nya..huhu

    ReplyDelete
  11. ZEQ:
    'Raja' nya belum ada..kihkih.

    KAK AZIE:
    A'ah..saya tak terfikir sampai macam tu..tk pernah melalui..hihi.
    Dapat dibygkan sengsara tu...sbb saya sendiri tak boleh bunyi bising...sekali jaga tak tidur dah!

    ReplyDelete
  12. IBU WAWA:
    Betul2...ruang rehat peribadi...:)
    Kena special sikit la kan..

    BEN:
    Jeles dengan katil u tu.....best je conquer tido sensorang...


    HONEYBUNNY:
    Dah jemu warna dinding tu la ila..nak tukar gak! Teddy bear ex-bf kasi tu....huhu..sayang nak buang..bila nk tido kena peluk dulu...

    ReplyDelete
  13. oh tak nak bagi rahsia??
    boleh boleh, nanti saya pasang WEB cam terus masuk streamix.

    ReplyDelete
  14. Pernah I told myself tauuu....biar la kat mana sekali pun, I sanggup, asalkan hubby ada kat sebelah!! auwwwwww!!!! hehehe....

    ReplyDelete
  15. sy suka minimalis, tp kalu bedroom, mgkn tema romantik merah pink ros lebih seswai :)

    ReplyDelete
  16. KAK FA:
    auwww...romantis nye kak..:) hihi...
    tapi itu la yang sebaik-baiknya..sementelah, tempat si isteri kan di samping suami...ecece...saya lak yang melebih. hihi

    MAK SU:
    Terima kasih sudi singgah & komen.
    Appreciate it! Warna feminin tu...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails