About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, October 17, 2010

kad wasiat membuatkan saya ingat akan kematian

Received this card from Amanah Raya last few days. First impression -- besau nye tulisan 'wasiat' atas kad tu. Cuma persediaan. Inipun luckily sebab my loan ada tie dengan Amanah Raya.

Experience teach us to be more prepared. Bila orang dah pergi, mereka yang tinggal perlu uruskan segala-galanya. Dan urusan memberi kepada yang berhak tu bukanlah mudah. Kalau boleh, nak dielakkan perkara-perkara yang boleh menyukarkan waris. Banyak atau sikit, bukan persoalan..yang penting urusan dapat dipermudahkan.

Suddenly rasa..hidup ni macam tak lama lagi dah. Erm..don't get me wrong. Kita yang hidup ni harus lah "mengingati mati". Bila I google "mengingati mati" tadi...I found that there is 4 things need to be done bila disebut soal mengingati mati..they are --

  • banyakkan mengenang & mengingati orang yang telah pergi
  • fikirkan nasib mereka yang ada di alam kubur
  • ingat kedudukan mereka sebelum mati & bandingkan keadaan mereka sekarang yang telah mati
  • bayangkan jasad-jasad mereka yang telah dimamah tanah
Hidup ni hanyalah fana. hmm...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Minggu yang sangat meletihkan buat 'Natrah'. All over her body rasa lesu, demam, selesema, sakit tekak berlarutan. Akhirnya lepas jugak segala lelah kerja, segala stress dengan menikmati aromatherapy haruman lavender..dari bekas candle tu terbiar je tak digunakan..kan? baik guna..! Lampu samar-samar dan aroma lembut yang sangat romantis tu akhirnya berjaya menidurkan 'Natrah' yang dalam masa yang sama masih diselaputi kebimbangan, perubahan sikap Ikmal Harith dan satu demi satu rahsia yang terbongkar. Sekelumit sayang 'Natrah' pada Ikmal Harith, masih bersisa dan selama itu lah 'Natrah' mahukan yang terbaik untuk dia.


"mengingati mati" - credit to http://alkhatab2.tripod.com

p/s: selain mengingati mati, teringat jugak, belum beli perlindungan waktu sakit..apakan daya, tak mampu lagi ni.

9 comments:

  1. salam kak...hari2 kita kena ingat mati kan...

    ReplyDelete
  2. Salam adik manis ...

    Kad Wasiat tuh, saya pun ada gak dari bank suruh apply, actually ada agenda tertentu dari pihak bank .

    Sebaiknya, kita buat wasiat harta benda dgn badan yang benar2 menjaga kebajikan kita bila mati kelak , agar sipenerima harta tidak teraniaya .

    Murni , harap awak semakin sihat sekarng .. jgn penat2 sangat ok ..jg kesihatan .

    ReplyDelete
  3. Mengingati mati tu sunat... apa salahnya..

    ReplyDelete
  4. HONEYBUNNY: Salam ila..yup..sebaik2nya begitu lah. tapi kita manusia ni..bila seronok tak ingat apa dah kan..huhu..

    LCA: betul..kematian adalah sesuatu yg tetap akan tiba, masa nya saja yang kita tak tahu.

    ReplyDelete
  5. KAK LINDA: Erm, betul. ada separate agreement & fee yg dah include dalam loan. so, compulsary lah kena buat agreement dengan Amanah Raya. Dan fee Amanah Raya ni pun, tak sikit jumlahnya. Sebelum ini berurusan dgn JKPTG, ambil masa setahun lebih untuk tukarkan nama arwah abah.

    VIC: yes..dengan mengingati mati baru kita sedar, banyak lagi yang belum cukup. harap2 dapat la maintain ingatan tu hari ke hari..

    ReplyDelete
  6. melawat org tua sekali seminggu kita akan TUA, melawat org sakit sekali sebulan,,

    melawat hospital
    ngeri..
    melawat kubur.

    ReplyDelete
  7. akak dah borang wasiat amanah raya tu tapi tak isi-isi jugak lagi ... N3 siti buat ingatkan akak untuk buat cepat cepat wasiat nih

    ReplyDelete
  8. ZEQ:
    macammana sekalipun kita akan melalui hari TUA, elok lah, kalau tak dilupakan golongan tu..:) diorang pun muda macam kita jugak suatu waktu dulu..

    CHIKNA:
    Alhamdulillah...berfaedah jugak entry saya ni kans...hihi...sama2 la kita chik na..sebelum terlupa.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails