About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, October 26, 2010

Monolog seorang pemandu wanita

Kesabaran sangat-sangat teruji sepanjang hari ni atau mungkin jugak mood yang tidak berapa baik mendorong beberapa kejadian "membebel" dan "memaki hamun" sepanjang jalan menuju/balik dari office.

Salah satu contoh pemanduan tak berhemah, posing sewaktu memandu! Haha...jangan tertipu...dah parking dah pun!

Cerita kejadian petang tadi sahaja...brand new myvi, warna dark silver, women driver (written by women who drive & 100% not intended to be sexist or stereotype), sungguh sopan santun dan berbudi bahasa di jalan yang sedang queue dengan panjangnya! Tak kisah la kamu sopan santun, tapi masa membelok tu jangan lah "makan jalan" orang pulak! "Tak cukup makan nasik ke lunch tadi makngah oi!" Getus sendiri...! kereta kecik je, tapi amik side macam bawak lori treler pulak! Bengkekkkk je tau! Nasib baik sempat potong dia lepas simpang tadi. Bila I pandang ikut side mirror..jelas, kereta-kereta lain tengah azab 'membontoti' myvi tadi. Sticker "P" masih melekat di cermin depan...hmmm..first car ler kes nya nih!


Terpandang sticker keramat tu terus tersenyum sendiri...hilang sikit marah tu, maafkan saja lah! I dulu pun macam tu jugak..bawak kereta macam merangkak!


I sendiri pernah tersangkut kat roundabout Bkt Tengah yang berbukit-bukau tu. 15minit sang Kancil I tak bergerak-gerak..haha! Lesen baru la katakan, kaki tak cekap lagi main pedal minyak & klac. Enjin berapa kali mati hidup semula..kahkah! Itu belum kira terjun longkang kat 'gon' depan rumah kampung dulu. Hihi...kes over-confidence, sangkakan lepas, rupa-rupanya tersangkut sebelah tayar cik biru dalam longkang. Dah la betul-betul main road! cettt...mana mau taruk muka! Jatuh saham depan mamat-mamat ensem yang lalu lalang.
Sampai sekarang I kena gelak tau! Tak aci!

However, bukan semua pemandu perempuan terrible, miserable...(but adorable ^_^) macam ni..some of them are fast learners, and some of them are 'too fast too furious' (just like my sis...alhamdulillah, sekarang dah insaf).

It doesnt matter whether u r a man, or a woman..pandulah dengan berhemat (ehem2....reminding myself too). Kalau orang cucuk-cucuk belakang kita, kita buat relax je..kalau boleh drive lagi slow. Maybe dia tengah sakit perut & perlu cepat-cepat sampai 'jamban', so bila kita bawak slow, boleh lah kita bagi dia menang, dapat overtake kita! And kalau orang depan kita slow, kita lepaskan je geram kita kat blog, kat FB, jangan pulak kita cucuk dia sampai kita kena kuar RM pulak kans...?? Kalau orang masuk lane tak bagi signal, main redah je...& kalau kita ada chance, cepat-cepat kita snap gambor hantor kasi JPJ. Amacam??okeh??



The Aston Martin Vanquish -- used as the Bond car for the film ‘Die Another Day’ released in 2002 starred by Pierce Brosnan (just imagine..Pierce Brosnan wit his famous car, berhenti kat sebelah masa tunggu traffic light...phewww...mesti tak kisah kalau kena berhenti lama2 sekalipun...ekekeke...gatai mode!)

U all...ada kenangan masa pegang lesen P ?? or kenangan pahit manis masam busuk sepanjang pemanduan? share laaaaa....I sibuk-sibuk nak tau ni!


photo credit: http://women-drivers.net http://www.famous-cars.net

18 comments:

  1. teringat dulu masa jam kat seremban nak balik kampung. Ya allah jam punya jauh.. sekali tngk keter accident sikit je..

    alahai rupanya tukang kepo tengok yg ramai..

    ReplyDelete
  2. salam..
    ha ha..tahu tak pe..
    isteriku dah berapa
    laki dah bawa keta minyak
    kering..uikss..!

    ReplyDelete
  3. time mula2 dpt lesen dulu ade 1 kali tue kene bwk kakak g spital.mmg kalut bawak kete smpikan nak potong kete depan tak tgk belakang dah.rupanya ada 1 keta lagi tgh potong.pstu ape lagi...hangin la mamat tue ngan belalang.

    hahaha dah terlupa psl kes tue,tp bc entry kak ct terus teringat balik...

    hee

    ReplyDelete
  4. saya kalau part bukit, terer.. haha.. okey, menunjuk! =P tapi kalau tang trafic lite tu selalu enjin mati.. hahaha

    ReplyDelete
  5. Hehehe... vic bukan too fast too furious driver... I just a crazy woman who loves to horn other driver..

    ReplyDelete
  6. he2...ila xdak kenangan kak...time leh bawa keta n dapat lesen ok ja....alhamdulillah...xdk mslah pape g..ngeh3

    ReplyDelete
  7. BEN: Adat bila accident, yg nak menolong nya berapa kerat je...tapi yg jadi audience tu yg ramai..buat nyemak jalan je. diorang tolong tengok je...sikap x prihatin susah nak buang.

    ZULKBO: Kebanyakan perempuan cuma tahu 'start & drive'..tapi sepatutnya, perkara asas macam check minyak hitam, air, battery..air utk wiper..harus la kena tau kan.

    ReplyDelete
  8. FADHLI: eh2 rileks je bunyi nye. saya trauma gak dulu..tapi orang langgar keta saya...huhu

    BELALANG: Panik macam tu boleh mengundang bahaya, Alhamdulillah..tak jadi apa2. Lesen baru...hihi...ni dah lama2 mesti dah steady..silap2 illegal racer...hahah..jgn dik oi!

    ReplyDelete
  9. EN_ME: Yer2..bengang sekejap...tapi bila terperasan sticker P tu..hmmm..kena la maafkan.

    AMNI: haha...terbalik la pulak. Saya kat trafic light laju..macam nak masuk drag pulak..heheh..kali ni saya pulak show off kat awak yer...hihi. Anyway..tq for ur comments..& salam kenal.

    ReplyDelete
  10. VIC: Means..kita sama2 la..crazy woman on the road..I love honking too! haha..ya la..logically, kita beli kereta, comes with a horn wht..so, rugi la kalau tak digunakan..kan?kan? Pantang nampak org buat tak kena atas jalan, mesti bunyikan hon..hehe:)

    HONEYBUNNY: Alhamdulillah..kalau macam tu. teruskan pemanduan berhemah & berhati-hati..ingat family & org tersayang.

    ReplyDelete
  11. terkenang masa akak mula bawa kete ke tempat kerja di Bukit Damansara..pukul 6.15 pagi dah keluar rumah sebab tak mau jam kat atas bukit damansara tu dengan kereta manual.. hu hu hu

    ReplyDelete
  12. Hi Siti Murni, 23 years here and tiga kali my car got hit by cards.....driven by women!
    Talking on h/phone not looking at green light had changed to red, I stopped, she did not.

    Reversing with checking the 3 mirrors.
    Reversing without looking left or right.....
    Oh well.....I am happy my wife does not drive.
    Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  13. CHIK NA: haha...maknanya penyakit fobia yang sangat common utk org yg baru dapat lesen -- takut jam, takut traffic light, takut bukit..kan?haha..

    UNCLE LEE: but not all women are terrible on the road right? while some of women are careless, most of men are speeding like hell...am i rite?hahaha...hv a nice day 2 u also uncle lee...:)

    ReplyDelete
  14. Lain kali nak posing dlm keta camtu, ajak ler kita sekali...hehehehe

    ReplyDelete
  15. harapnya bengkek,,bukan BENGKAK..

    ..memaki hamun seranah adalah genetik..

    ayat SI//* BIN..akan tersembur keluar bila marah walaupun sedang berpuasa..
    walapun org itu puasa Isnin dan khamis..
    ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails