About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, December 15, 2010

Kembara Cik Siti ke Hong Kong

Kisah pengembaraan bermula..(macam tagline upin & ipin pulak..hee)

Arrived HK International Airport on 3rd Dec, 6.2opm. Flying from Penang takes approximately 3hrs 40mins to arrive there.


So, the first destination -- here it is, our room in Stanford Hotel, Kowloon. 3-star hotel tempat kami berkampung selama 3 hari 3 malam. 3 malam di sini jugak lah kami merayau-rayau cuci mata di Ladies Market. (lebih kurang macam PS boutique kat KL tuu...hehe)


Merayap keliling kota. Papan iklan bergantungan di sana sini. At least, kita kat Malaysia ni lebih teratur.


Sila abaikan wanita jelita dalam gambar di atas.


Repulse Bay. According to our tour guide, Ms. Jan & Mr. Benny Chau, tempat ni paling 'ong' di HK. Sebab rupabentuk mukabumi fizikalnya yang menyerupai ekor naga. Jackie Chan also owns a bungalow here..kata Mr. Benny..(bukan I yang kata okeh..)Pantai nya antara yang tercantik di HK dan menempatkan kawasan perumahan elit.



Bot-bot persendirian di Aberdeen Harbour.


Bot nelayan di Aberdeen. Bot sebagai sumber pendapatan dan tempat berteduh, yes, they live in fishing junks while surrounding are skycrapers modern living. Photo ni diambil masa we all had our 'sampan ride'...harga yang perlu dibayar HKD 55/-, tapi berbaloi dengan pengalaman yang ditimba...breathtaking view...& cool mist..:-)




Hong Kong Convention & Exhibition Centre. Di luar nya adalah Golden Bauhinia Square. I'm very attracted to the design of this building, done by Skidmore, Owings & Merrill LLP. Terletak di Victoria Harbour, Wan Chai.


KowloonMosque & Islamic Centre, inilah satu-satunya yang I jumpa semasa di HK. Itupun masa dalam perjalanan keluar dari Kowloon. Populasi muslim di HK tak ramai. Kantin masjid ni memang ada sediakan makanan halal, tapi agak jauh dari hotel we all menginap. Khabarnya cuma ada 5 masjid di HK, 1 di Kowloon dan 4 lagi at another separate district in HK island.



View from cable car, heading to Ngong Ping Village, Lantau Island



The one and only rice meal we had, chicken briyani at Ebeneezer's Kebab..restoran halal sangat 'rare' di sini. Cost us HKD 52/- lebih kurang RM 25/- per set. Selebihnya, hanya dine di bilik hotel, hadiah melancong percuma...makan maggi, buah, serunding, roti & instant soup..hehe.




Menjejak tapak tangan artis 'fofular'...Bruce Lee without hand prints..di Avenue of Stars.



"Bodhi Wishing Shrine". Mengikut kepercayaan Buddha, hajat yang dibuat kat bawah pokok 'Bodhi' akan menjadi kenyataan. Kita pergi tengok aje...take it as knowledge, jangan pandai2 nak buat hajat plak...tak pasal-pasal terpesong nanti..huish..nauzubillah..


Giant Buddha, nak sampai kena lalu 268 anak tangga.

Sampai sini saje yer u all...I dah pancit, tak larat jalan dah. Berlatarbelakangkan Ngong Ping Piazza. Further up is Po Lin Monastery, yang pertama dan terkenal di HK and the 34 metres tall giant buddha.


Christmas fair di Ngong Ping Village. Macam-macam aksesori, deko & hidangan ala krismas di jual.

Dari Lantau Island di hari ke-2, beralih pulak ke hari ke-3, our free day di Ocean Park.

Sape bijak, sila cari tandatangan I..lalala...



View from Ocean Express Station, Ocean Park




At the Ocean Park's entrance. Taman tema ni dibuka sejak 1977. Berkunjung ke sini pada hari ke3, our free day. So, sangat meletihkan kerana terpaksa pandai-pandai sendiri naik MTR, berjalan kaki, naik feri, naik double-decker...nasib tak muntah masa on the way ke The Peak hari tu. Difficult route mengalahkan jalan Balik Pulau & Batu Ferringghi. Tiket masuk Ocean Park cost around HKD 250/-. Have a great time here...really..sebab dapat jumpa my good friend..Mr. Panda..hehehe..penat I tunggu dia asyik tido, tanak bangun makan.




Berposing dengan tuan direktor yang hitam legam...ekeke...as we stroll along the Tsim Sha Tsui promenade, sementara menunggu 'symphony of lights show' jam 8pm..it's really awesome..serius! Bila bangunan pencakar langit berlagu...ekeke.


I love nights at HK..it's colorful and glittering lights...the fast motion of people everywhere. HK people are very fast (sometimes rude...kalau nak dibandingkan kite kat nusantara ni yang sememangnya peramah & mesra alam..)

Kembara di HK berakhir di sini. Nantikan sambungan kembara ke Macau pula..di url blogspot yang sama esok...hehe...:) sengals..




9 comments:

  1. salam..
    seronoknya dia melancong
    tak ajak kita pun erkk?

    ReplyDelete
  2. ZULKBO:
    Salam...
    alhamdulillah..seronok. next time saya ajak k..hehe

    ReplyDelete
  3. ai sey..i gi HK pun belum.. padahal good friend kat sana dia kawin orang sana.. dah berkali dia suh dtg... jejak pun tak..haha..

    ReplyDelete
  4. sangat sangat sangat lah jeles kt akak....hehehheh///bestnya...

    ReplyDelete
  5. BEN: U Should go..at least once..ok jugak HK...boleh la u menajamkan skill photography u sekali...^_^..dah ada kawan kat sana, so..can save on accomodation....ok tuuu...:)

    HONEYBUNNY:
    dont be my sis...hehehe..best, tak dinafikan...

    ReplyDelete
  6. wowo...untung le dapat gi hong kong...err..aekz hong kong nya gambo tak de ke..? ahakz

    ReplyDelete
  7. JEBATEJA: Semua pic kat hong kong le tu...

    ReplyDelete
  8. hehehe, ku pernah sampai gak sana. best wooooo

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails