About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, August 28, 2010

They're my friends..

Ever since Ramadhan ni mood nak berblogging merudum sangat. Nak buat entri makan-makan, rasa tak sampai hati kalau ada yang kecur air liur di siang hari. Nak lepaskan geram..teringat kang terlebih kata. Nak buat entry feeling pulak kena lebih berhati-hati sekarang ni, tak mahu ada yang tersalah anggap. Insyaallah, feeling chapter nanti kena guna kiasan je..senang. Yang terlibat je dapat faham..yang rajin observe akan mengerti. So..manipulate lah sesuka hati sebab kebenaran nya hanya Dia and a few sahaja yang tahu.




Actually...this few days..I feel terribly bad! Berkecil hati dengan kawan-kawan. Sungguh sensitif emosi ku ini..huhu. My mistake probably, terlalu mengharap agar ada yang mengerti, menghulur perhatian, which supposed..tak perlu terlalu diharap-harapkan pun. Apa di harap padi seberang..entah menjadi entah tidak...:( Well...too much giving in..makes me more and more tense..ada masanya terasa "alangkah bahagia nya kalau sesekali aku pulak yang menerima". But too bad..ada yang tak faham..dan ada pulak yang 'kondem'.

Situasi yang begini makes me even more a reserved person than before..berisiko dapat barah hati sebab asyik memendam..huhu..nauzubillah...! Apa kebenda u dok merepek ni siti murni...wake up !!

Tapi..itu lah..my friends...they r here..they r there...but nowhere to be reach. When I'm happy..only a few will be glad. Tapi bila ada isu kontroversi sikit..ramai pulak yang menyapa..bukan nak kasi moral support...tapi saja nak sibuk ambil tahu, who, when, what & why. Pelik manusia ni kan...suka jadi wartawan tak bergaji. Hello! All I need is comfort..from a friends..ikhlas lah towards our friendships..itu sahaja. It doesnt make sense...seorang kawan mampu tersenyum sinis dengan apa yang happen to his/her friend..???isnt it?

They r my friends...photo tidak ada kena mengena dengan orang dalam ini cerita..

Berkecil hati, that's what I felt. But still...they r in my heart..they r my friends. I'm writing this entry with hopes...they can change. Insyallah..if not for me..for the sake of everyone else..as a friend.

Manusia..life ada ups & downs..sesekali I can understand that..maafkan and forget. We are making mistakes...everyday. But the important is...we must learn from it. Pour happiness to others...to a friend. This entry can be assumed as a reminder....not to be exclude..to myself too.

"Jika seseorang itu sayang kepada sahabatnya maka hendaklah dia beritahu bahawa dia menyayanginya" (Riwayat Abu Daud)



P/s: Even if I'm no longer here...I love u all my friends...:)

Monday, August 23, 2010

Hati yang hancur berkecai..


Bingung dan berkecamuk. Nampak seperti tenang tapi hakikatnya.. hati ada pasang surut nya jugak. Macam ada yang tidak cukup dan semakin kurang.

Bila direnung..banyak sudah silap yang dibuat. Menyesal? Kadang-kadang ada.
Tak boleh nak berpatah balik. Bila difikirkan, sebenarnya masih ada ruang untuk 'improvement'.
Cuma tak pasti, akan lunturkah semangat ni di pertengahan jalan?

Life never been so easy. Bila mula nak berubah, banyak pula ujian yang datang.
Hancur berkecai hati ni. Siapa yang tahu?


P/s: Layan drama 'Nur Fansuri' sesudah sahur..buat I mengalir airmata.

Saturday, August 21, 2010

Tak cukup minyak, dengan sabun cap kapak sekali aku kasi ko..

Pagi sabtu I yang hening dan mendamaikan di office telah dicemari dengan pencemaran bau! Geram meluap-luap dengan my officemate. Tak considerate langsung dengan staf sekeliling. Dia yang sakit, finally tak pasal-pasal yang lain pun ikut sakit sama..pedih mata & hidung..haih...geram sangat!!

All because her bad habit..tak reti nak berenggang dengan minyak cap kapak! Pagi-pagi buta dah scratching all over her head dengan minyak kapak tu..agak nya stok sebotol tu cukup 2 atau 3 hari je kot.




Tak cukup minyak kapak..entah minyak apa lagi yang ditenyeh nyer..! Bau bercampur baur...pedih hidung I ni! Another one officemate pun complaint the same thing...pedih sampai kuar air mata! I ni pulak dah la tak boleh bau aroma minyak kapak tu...terus pening! Terbantut mood nak buat keja. Nak concentrate pun tak boleh. Spray air freshener ambi pur pun tak menjadi..nampaknya..aroma minyak kapak dia lagi kuat.

Yang jadi mangsa sindiran bos..of course me lah, orang Admin! "Waa...you already change your air freshener..nice smell huh??" Sakit hati I yang tak berdosa ni dapat sindiran macam tu..mana la orang tak complaint kalau buka je pintu office dah terbau minyak itu, minyak ini *minyak dagu je belum lagi..! huhu..nampak sangat staf dalam office semua nya dah 'kondem', tak sihat semedang!

Addiction dia ni makin menjadi-jadi. Bukan sekali macam ni..dah berkali-kali. Ini dah sampai tahap bebal sangat-sangat sampai terpaksa buat entri sengal camni! Huhu...sabor je la!

Some says..minyak-minyak sapu..tak kira la, minyak angin, minyak kapak or even Vicks sekalipun ada effect tak bagus untuk kesihatan? betul ke..?? Cuba google tadi, tapi tak banyak info dapat. Anybody has anything to share on this..?? Nak kabor ke teman I tu...degil..! Suka sangat dengan minyak kapak tu!

pic credit: uncle google

Tuesday, August 17, 2010

Ya Allah, Aku Tak Ingin Sendiri...!

"Don't push me to get marry soon, let me wait my time, cause my God will provide me the best person when the time comes!"

(Petikan dari Ya Allah, Aku Tak Ingin Sendiri - Burhan Sodiq)


This book..bought by my sis..for me..! Thanx sis...:)

Half way reading it..but quite interesting to know that this kind of book ever exist! Serious contents tapi diselitkan dengan unsur humour...yang berilmu of course!

Suitable to motivate yang masih 'single' *but available / not available..hihi. This book provides some useful tips untuk mereka2 *& keluarga mereka yang masih single dalam menghadapi dilema kehidupan single and not to forget petikan kisah kehidupan serta pendapat ulama tentang cara menghadapi hidup sendiri.

Boleh didapati di outlet 'Popular' berdekatan anda..*err..books store lain pun ada kot..sebut popular sebab dibeli kat situ. Tak mahal pun RM 14.90 je...jangan lokek menambah ilmu & memotivasikan diri.


Thursday, August 12, 2010

Angin kerja banyak vs Angin Rindu Sarajevo

Salam Ramadhan.

Alhamdulillah..hari pertama puasa semuanya dalam keadaan baik..so far so good..^_^
U all macam mana? Macam-macam ragam, macam-macam jugak dugaan di hari pertama Ramadhan. Yang tersasul pun ramai. Ngee...

Dugaan sepanjang hari ni..kerja dah mula menimbun. Suddenly kerja yang urgent datang bertimpa-timpa. Discussion, meetings..attend calls...waduh..erm..ini bukan nak mengeluh yer..niat nak kongsikan sikit je kepayahan I...hihi. Tapi..sabar tu masih ada. Nak ter'meletup' tapi sempat cover lagi siang tadi..teringat.."puasa weh..puasa...sabar...."


Esok..episod-episod sibuk akan terus bersambung..sehingga lepas raya. Discussion dengan bos petang tadi dah diterangkan dengan program company sepanjang Aug & satu big event bakal berlangsung selepas Aidilfitri nanti..sales launching lorr..:) Kena prepare mentally & physically lah nampak gayanya.



Back to puasa..erm..berbuka menu simple hari ni..kuih & murtabak. Itu pun dah syukur alhamdulillah..ada orang yang berbuka hanya dengan air sejuk..:(
Jam 11 camtu dik na call pesan...jangan tido lagi...*ngeee....nak hantar bubur lambuk masjid negeri katanya. Tunggu la kejap..akhirnya sampai jugak bubur lambuk dari pulau tu...hurm...rasa sungguh superb, kaya dengan rempah ratus & pekat. Bulan puasa je dapat merasa bubur lambuk ni. Jenuh beratur jugak katanya...rezeki lagi..:)

Jika ada masa terluang nak cuba lah ikut drama 'Angin Rindu Sarajevo'....kisah kecekalan hidup Sharifah Sofea sebagai gadis Bosnia..baru tengok satu episod. 10.30mlm TV1...or repeat time sahur..


p/s: meh sama2 tadarus sepanjang Ramadhan ni..


pic credit: pakcik google

Monday, August 9, 2010

Saya lari dari rumah..

Saya lari dari rumah..ya..itu hakikatnya. Sebelah malam hari jumaat lepas, sejurus pulang dari pejabat terus I kemas 'backpack'. Tak sanggup lagi hati ni menanggung derita, biar lah I pergi membawa diri..huhu. I dah tak nak toleh belakang lagi, pedulikan dia, dia & dia..*tengok 'side mirror' tak boleh dikira toleh belakang kan?kan?

Haha...sengal! Lari dari rumah konon...lari dengan permission mak bonda la of course..! Lari ke tempat yang amannnnnn....mulanya nak rahsia la konon..puas abang angkat ku bertanya...siap mintak 'orang kuning' follow belakang bas transnasional, tapi masih tak dapat jejak adik nyer ni.

I was in KL dalam keadaan migrain sejurus sampai petang tu. So banyak masa dihabiskan dengan tidur and tak ikut time pulak tu. 3 jam tido, bangun sejam..sambung tido..akhirnya bangun pukul 1 pagi..destinasi...KL Downtown Cheras. Sampai jugak akhirnya. I temankan orang shopping je..teringat bantal lagi..so berjalan in between lena & sedar..

Next day...lunch at Wangsa Walk. First time visit nih..also the same, finally..sampai jugak akhirnya.

Lunch at Heritage House. Dengan Dato N ni memang main ikut jer...tak reti nyer nak bagitau awal-awal nak ke mana..but I get used to it..tak kesah pun..udah paham bebenor.


The ambience.. similar to Homestyle Kopitiam but a bit more exclusive

Terbaik! Lime & Plum Juice..where sweet and sour are completely up to my taste.

My meal..Ipoh Chicken Hor Fun. Rating is...so-so..boleh la..tapi makan tak habis pun.

Dato N with Curry Laksa..there's an urge asking me to differentiate..between curry laksa & curry mee. Err...susah nak answer cos some cafe using yellow mee for curry laksa..some using spagheti...and some still using laksa itself.

So weekend ni memang I betul2 rest otak..tak ada satu pun yang memberatkan otak. The most touching moment masa dapat SMS from Dato N just after the bus leaving KL. Asking me to remember his piece of advise..:)

Insyallah..nasihat yang baik..tak salah ikut. Kadang-kadang terdetik di hati..he's the one that I always turn to when I'm not okay..I dont know whether dia terasa hati or what. But this time..I'm okay..cuma I need a rest. He's a good friend actually. Dengan dia, I get what I need..he'll remain silent, all the times. He's an observer. Tapi kalau ada yang tak kena, siap lah..he'll burst out just like a volcano...tapi slow la..tak meletup kababoom...tapi sinis occay!

I reached home at around 11.00pm yesterday. Dua hari tapi memadai lah. Hari ni took my half day in the morning...laid back kat rumah sambil kemas backpack...haha...2 hari je lari dari rumah..memang terbaik lah!

Bulan puasa memang tak lari kemana-mana lah...insyallah..kat sini je jugak.

Thursday, August 5, 2010

Darurat! Ad-hoc meeting sampai ke tengah malam...

Semalam terlibat dengan committee meeting..alumni 'Old School SMKTAT 95/97'. Meeting ni dah kali ke-2 and Alhamdulillah so far mendapat penglibatan yang sangat menggalakkan di kalangan committee member...*ecece...cik seketari tak buat minit lagi...malas nak menaip..nanti malam lah kot..

Meeting discuss pasal preparation untuk reunion, bakal diadakan 6 November nanti..fuyoo..ada yang sampai dah lebih 10 yrs tak bersua muka. Hopefully everything will turn out to be smooth..


Menjadi topik hangat kat FB, diorang cakap best friend I nih macam Tan Sri Rafidah Aziz..! Sama tapi tak serupa..hihi. Mulut si Tora ni macam bertih goreng..hihi..tak berubah-ubah dari dulu..

Hey...looks...it's me..with my baby!!

Hahaha...poyos! suspen jer...baby si Sarah ni...photo showing me and Azarena playing with little cutie..

See, we have a talent to be a mother...we love babies, kids...we love playing with them...! Hurmmm..cepatlah..dah promote ni..tak ada yang nak masuk meminang I ker...??? Jangan pinang si Ina..dia dah tawen, tak available lagi dah...huhu

Concentrating on some papers...agenda or some sort of list I guess...dah tak ingat bila dis photo was snapped..

Mimi..used to be my close neighbour masa di kampung dulu..posing with our official school magazine "GEMA"..that one was from my collection occay! Simpan dalam arkib kat umah..just for sentimental value..at least something to show to my descendants...hahaha...anak cucu ler sangat...anak kucen ade larr...

And here is our Chairman...Mr. Shahrizal..*uwekkk...selalu cari pasal ngan I...just recently he prank me on phone..sungguh hampess!

Both Aida..khusyuk je dengar chairman nye idea..

We were lucky as Aida willing to give some space kat kedai makan bonda dia...siap sponsor cake & teh o ais lagi....thanx to her.

FYI, all photos are taken from Esfairol a.k.a. Wak Kundang..so credit to him. Nice job dude! MMC...!! hihi...*MMC tu trademark dia...so shld respect la kans. In photos..next to chairman dengan janggut comel beliau...itu lah orang nya. So, sesape nak hire photographer..jangan malu-malu leh la contact beliau dengan meng'click' link kat atas tu yer..


Top photos: Mr. Chairman with Tora's hubby
Below photos: Mr. Chairman with our proposed emcee for the big event...Iman Shah

Baru small committee meeting macam ni pun dah terasa meriah..happening, belum reunion lagi. Really cant wait for the 'big events'..doakan lah majlis kami nanti..tujuan yang sangat-sangat murni..* seperti namakuuu...mau mengeratkan yang terputus..mendekatkan yang jauh...

Penuh pengisian dan once in a while terlari topik, terlebih huraian..ter'skip' agenda...maka nya sampai pukul 12 lebih jugak baru abes meeting...yang start nya kul 9.30...lebih lama dari meeting opis...ihihi. Most importantly..tugas sudah diagih-agihkan...mari ler sama2 kite menjayakan nyerrrr.....*ngeh2...dengan penuh mengada-ngada..!

Next meeting bulan puasa nanti..ambil berkat bulan Ramadhan..:)



P/s: terlalu rindu untuk kembali ke zaman itu...zaman kami semua berkelahi bagai nak rak, zaman bercinta monyet..zaman admire sipolan & sipolan...zaman kami tak perlu fikir apa-apa melainkan belajar & berseronok...duit mak bapak kasi..huhu

Monday, August 2, 2010

Dating hujung minggu..

Very tiring...ramai pulak yang berebut-rebut nak dating dengan I bila tiba saja weekend.....chett...ayat tidak boleh menahan..hihi. Yang berebut tu tak ada yang lain...family members.

Saturday spend time at sis place. Kalut je dia ajak akak nya ke Avon. Ada yang nak dibeli..tapi ended up akak nya yang tak plan nak membeli pulak yang terbeli. Lepas ke Avon..ke Bayan Baru, ambil baju raya yang dah siap..urm..baru je tempah last 2 weeks..auntie tailor tu ligat benor buat keja sampai kain baju kurung moden I tu singkat jadi nya. Tak reti lah pakai kain singkat..dah suruh auntie tailor tu betulkan..tak pedulik!!

Sunday I dating ngan mom...jalan-jalan shopping kat Jusco..*urm..Jusco lagi!! Dah itu je yang dekat ngan umah. Paling penting....loads of choices for eating out...hihi...eating je dia ingat..lain tarak!

Teringin nak mam SR since last week..nasib baik lah my mom tak ngelat & sporting hari ni. Opt for 'dark white choc cheese'. And tak lupa my favourite cuppa....cappucino.
'Strawberry marshmellow' yang baru tu pun looks extremely delicious...ada sesiapa dah cuba?


Dah tembam...asyik makannnnnnn jer. Sape pun tak hingin nak buat bini...huhu...:(. Eventhough some people say that I'm still kecil and comel lote *waaa,...tak tahan..tapi tolong jangan uwek kat sini ya kawan-kawan..hihi..but I selalu susah nak dapatkan baju...ada saja part yang ketat & I really dont like to dress like a 'nangka'..u know nangka...*hahaha

This is my mom..sape yang selalu selak diary I ni mesti dah kenal my mom...dia tengah sibuk melayan teh jasmine ngan chicken curry puff. Tu sahih tengah hembus teh tu..panas...hihi.

And not to be missed...makan kat luar macam mana pun tetap teringat-ingat nak try resipi adinda...'sup cendawan kentang' yang sangat-sangat hot & superb!

Berikut adalah resipi yang sempat diperturunkan melalui SMS adinda...

Bahan2nye:
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 tangkai cili padi
2 camca bawang besar (dikisar)
1-2 biji tomato
Daun sup/celery
Ubi kentang (ikut suka hati)
Button mushroom (dalam tin..ikut suka hati)
Enoki mushroom (kalau ada, sila tambah untuk menambahkan power)
Lada hitam & lada putih (secukup rasa)
Serbuk sup (cap mak siti, adabi dsb)
1 cube knorr sup

Cara Memasak
Bukak api dahulu. Masukkan minyak masak ye, bukan minyak dagu..
Tumiskan bawang putih, cili padi & bawang kisar sampai kemerahan.
Tumis kejap pastu masukkan ubi kentang. Kemudian taruk air dan reneh ubi sampai setengah masak. Masukkan tomato, batang celery, cube knorr, serbuk sup dan segala mak nenek rempah ratus lada hitam dan lada putih. Tuang cendawan apa yang ko ada...butang, enoki...or etc.
Lastly masukkan daun sup & sila check ubi kentang whether dah empuk atau belum sebelum tutup api dapor gas.


I've tried this recipe last night and turn out to be really good. So..U all bila lagi..???
Selamat mencuba!


P/s: jangan cuak baca entri ni yer...otak selalu je biol nowadays!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails