About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, January 22, 2011

JJCM di Medan Suri & Jeruk Madu Pak Ali

Sangkaan meleset. Ingatkan sesak teruk Penang masa Thaipusam 2 hari lepas, rupa-rupanya tak. Probably, ramai yang menjangka kesesakan, so pakat-pakat tak keluar dari rumah or just melepak di seberang.

Rancangan asal mulanya nak picnic kat kampung halaman yang lama ditinggalkan, tapi tak jadi sebab keadaan 'cuaca' tak berapa baik *bonda sensitip entah kenapa pagi tu, terus I kena hambur, tak pasal-pasal.

By noon, my one & only sis dah mula menggoda I..ajak melawat kawasan..*kihkih..jalan-jalan cuci mata di Mydin, outlet baru buka kat Kompleks Bukit Jambul. I pun dengan gigihnya memujuk bonda...cepat je dia bangun dari tempat beradu..aduhai..bonda, kalau dengan dik na semuanya boleh saja....*sob sob..kalau dengan I serba tak kena saja...:(



While waiting for our order to arrive..dua beranak dengan leteran padu! yeah! chaiyook...

Niat nak mencuci mata finally menyebabkan I abis duit approximately RM100/- di Mydin sahaja *bukan nak berkira, tapi kalau duduk rumah..selamat duit I..hehe. Tapi, tak kisah lah..barang yang dibeli nak menampung kegunaan dapur sampai month-end nanti. Okay..boleh tahan beli barang kat Mydin..tak mahal sangat. Maybe jugak pasal promosi pembukaan yang tak habis lagi.


a bowl of laksa, bonda punya. tak best, sebab kuah tak pekat.

And our must-haves of the day..makan-makan lah! Intentionally ajak dik na & bonda makan kat Medan Suri. Bertahun jugak tak ke sini. Teringin nak makan 'Mee Pitchai' yang beraturnya boleh tahan panjang plus masa menunggu yang boleh tahan jugak lama.

Mee goreng..RM 3.00 a plate.

Mee rebus, also RM3.00 a plate.

Memang betul-betul JJCM..! Besides this 3 dishes, we all order 'Cucuq Udang' standard RM2.80, maaf photo terlupa nak ambil. So, semuanya I dengan my sis belasah, cuma tak la sehebat Serina Chef Wan dalam JJCM tuh! Dia punya speed makan, memang tak boleh ditandingi..kihkih.

To summarize, makan-makan kat Medan Suri best, tapi dah tak se'best' dulu. Especially when comes to serving..dah macam a bit 'cincai'. Serving is important ya tuan-tuan & puan-puan..kalau tak serve cantik-cantik, customer tengok pun hilang selera. Paling penting, harga berpatutan dan bersih kat sini..*dan jugak boleh usha anak mami comei2 belaka. So, sila datang but don't expect much okeh! :)

Selesai bersantap we all pun terus ke sasaran seterusnya...beli jeruk madu Pak Ali. Gerai KShoppe Pak Ali letaknya kat dalam Medan Suri ni jugak. I beli jeruk campur..at home, it's only me alone yang memang gila sangat makan jeruk ni. Tauu tak baik..tapi kadang-kadang bila mai takdak selera makan..jeruk ni menghilangkan loya tekak. *erk..sound pelik je ea..jangan fikir lain. Orang taik penyakit memang macam ni kot..huhu.

Tadaaa...*macam surprise sangat!

Variety of kudapan.

Here comes...my peberet jeruks!

Hehehe...meleleh air liur, nasib baik sempat cover..huhu

Artis mana entah..dia ingat program Destinasi Bajet ke hape..! Posing je keje nya!

Acara we all berakhir kat sini. Sampai umah dik na around 7..masing-masing terlentok kekenyangan...nasib baik la maghrib, kalau tak semua pakat jadi 'ular sawa'lah.



P/s: Sunday nanti kena jadi tour guide lagi agaknya..Montel datang Penang. I'm still in 'good rapport' with him, even after semuanya bukan lagi menjadi milik I..Siti Murni have to keep this word in mind..REDHA~

21 comments:

  1. elok la tu duk lepak umah jer. nak kuar bersesak buat aper kan? hihihi, jeruk pun my peberet gak tuh

    ReplyDelete
  2. Aaarrrgghhhhh!!! Sedapnya! Makanan kat Penang sentiasa menggoda diet-ku!

    ReplyDelete
  3. lame tak gi penang...nnt balik kg husband boleh ler pegi..jalan2 cari makan..

    ReplyDelete
  4. RM 100 erkk!

    Check out "Merajuk dengan eBay jadi Saya nak Jual 5 design Mousepad .." from #Innit http://innit.nuffnang.com/view/991192

    ReplyDelete
  5. rindu penang..USM dan penang tetap di hati

    ReplyDelete
  6. EELOBOR:
    Yup, especially, malam new year, malam merdeka..uih..idak le teman ndak bersesak..dok umah zzz je..hihi.
    Ini jeruk spesel punya taw..yang penting produk bumiputra..:)

    SHASHA:
    Mai lah penang...kita JJCM sama2..diet tolak tepi dulu..hihi.

    ReplyDelete
  7. MIECYBER: Sedap..so-so lah :)

    AINNORAINI: Kak Ain, husband nya orang sini ke? waah...sila2...:)

    KF: RM100.00 tapi worth it lah..banyak jugak barang dibeli..:)

    IMANSHAH: Kalau rindu mai lah....USM masih teguh di situ...:)

    ReplyDelete
  8. salam..
    siti murni..
    bila kita tengok gambar jeruk2 tu..
    adeh...ku rindu penang..politeknik, bukit mertajam'

    wah.......rindu2...

    ReplyDelete
  9. sedap betoi nmpk pic mee goreng tuh...dan2 lapaq...dah la cheq nih hantu mee...hee

    ReplyDelete
  10. kak..kudapan tu apa?? tu dia..banyak gila jeruk.....kak...lksa tu xsdap eh?ila tgk kuah dia mcm sedap..ehheh

    ReplyDelete
  11. Ada banyak citer dlm entri ni. Nak komen panjang bleh?

    1st, yeahhh kuah laksa tak pekat tak best.

    Sherina Rezuan tu memang sengaja depa lajukan kayuhan dia, nak bagi kita teruja tengok, tapi dia pun pandai gaya macam nikmat jer tengok apa yang dia makan.

    JERUK MADU Pak Ali tu Kak Azie dah pernah sampai dulu, dan juga pernah buat entri tentangnya. Kedai dia sebelah sini, area Seberang Prai kalu tak silap.
    Kami pun borong sakan.

    Sebab Jeruk dia memang tak guna ubat tahan yang banyak (tak macan kedai2 Cina yang takda lalat sebab ubat tahan banyak).

    Lagipun Jeruk Pak Ali ni memang murah, rugi tak borong!

    ReplyDelete
  12. Oh ya... lupa lagi satu nak komen.

    Kak Azie masih ingat beberapa entri yang bercerita tentang si “Montel” tu.

    Ya.. redha ialah sebaik-baiknya.

    ReplyDelete
  13. salam..
    sedapnya makanan..
    lapar la pulak...
    ermm..garang juga
    mak nya yek..?

    ReplyDelete
  14. Ya Allah.... jeruk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! uwaaaaa...... ni yang rasa nak terbang balik malaysia ni.. sini mana ada jeruk, takkan epal, lai, pear, anggur nak buat jeruk kot.... uwaaaaaa

    ReplyDelete
  15. CITARASA RINDUAN:
    uiks...study sini yer dulu...Poli tu sebelah umah saya je...:)

    BELALANG:
    Owh..belalang pun penggemar mee rupanya...sama lah kita..lepas ni ingat nak try mee pulau aman pulak..jom..:)

    ReplyDelete
  16. HONEYBUNNY: Kudapan = Jajan..hihi..
    snek la tu sayang oi...maruku, biskut..kekacang yang kite suke kunyah bila dok depan tv..hehe. laksa tu kuah cair...x best..kita buat kat umah lagi sedap.

    KAK AZIE: Komen panjang laaaagi saya suka...hehe. Pak Ali dah buka banyak kiosk sekarang...yang kak azie pegi tu maybe kat Simpang Empat kot. Kat Tesco pun dah ada. Mesti borong! :)
    Thanx kak azie...nasihat pasal si montel tu...cuba sedaya upaya...:)

    ReplyDelete
  17. ZULKBO: mak nyer nak kata garang pun tak sangat cuma..biasalah..mak...'peluru tabur' sesekali memang teruk lah..hihi.

    NIDA:
    Kak Nida..buah epal, lai tu boleh jugak tu..kak nida cipta lah jeruk guna buah2an tu..mana tau kot2 menjadi...leh eksport ke Msia pulak...hihi *tiada yang mustahil tau...anggur dah memang orang jerukkan...

    ReplyDelete
  18. wehhhh...sodapnya joruk....tak leh beli online ke....den jauh ni....

    ReplyDelete
  19. terliur liur tengok jeruk madu tu.. slurps (sambil lap airlioq)

    ReplyDelete
  20. Sorry ganggu..=)


    Saya sudah follow blog awak..
    Awak bila nak follow blog saya..
    http://pangkahbulat.blogspot.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails