About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, January 14, 2011

Kalau I jujur dengan u, kenapa u tak boleh jujur dengan I??

Pertengahan antara sedih dan suka. Tapi memujuk hati..menyanyilah hati, senyumlah untuk orang yang tidak bersalah. Bukankah dengan senyuman kamu bisa membuatkan orang lain turut merasa bahagia? Happiness is something that u pour on others isn’t it?

Minggu ni menjadi begitu tidak menarik sama sekali! Sangat-sangat tak best, bosan dan lemau. Di fB pun bosan, di office pun cuak, di rumah malas….agaknya terjadi sebab kepala otak hanya memikirkan satu perkara, JUJUR. Sifat yang sangat mahal harganya…kalah harga ‘tokek’. Dah la mahal, rare pulak tu. Kadang-kadang I terfikir, “kalau I jujur dengan U, kenapa u tak boleh jujur dengan I? Kenapa??”



cicak tokek yang sangat glamour tapi tidak menipu..

Apa sebabnya manusia tak boleh jujur or in other words, suka menipu and putar belit cerita? Tak boleh terima kekurangan diri? Takut dengan penerimaan orang? Or memang teringin nak jadi someone yang lain dari diri yang sebenar? Or memang dah tak sedar diri, tak ingat takut pada Allah SWT? Bukan ke dari kecil kita diasuh oleh mak, ayah, tokwan, opah, “tak baik tipu..dosa! Tuhan tau..!”

Kenapa bila dah tua bangka rupa gini kita lupa pulak pesanan tu and masih buat benda yang kita dah tahu berdosa…?? Orang yang menipu ni memang tak fikir perasaan orang yang kena tipu tu kan? Dia fikir dia klimaks* puas sendiri je…! Dia seronok tengok orang terkena dengan dia kot. Lahabau sungguh kan!

Kalau dah nama menipu, tak kira la, menipu sekerat ke, setengah ke, sikit ke…tetap MENIPU. And me, I really can’t tolerate dengan PENIPU! Mula la I rasa tawar hati and buat endah tak endah ja lepas tu…

For me, if..I said if, such things happen to me..berhadapan dengan orang yang tidak jujur lagi kali ini *err..macam dah banyak kali kena tipu je bunyi nye..I serahkan saja semuanya pada Tuhan. Kalau JUJUR dan I saja yang tak nampak kebenarannya, harap dibukakanlah pintu hati I ni dan diberi petunjuk oleh Allah SWT. Tapi kalau sebaliknya, I redha…*nahaslah orang tu..I nak 'teqebey' *oops…tarbiah dia baekk punya.


Meh sini..sapa mau kena 'teqebey' free..??

Natrah diam, tidak bererti dia bodoh, menunduk bagai lembu dicucuk hidung. Natrah diam bersebab. Biar masa memainkan lagu nya dan Natrah bagaikan si penari menunggu waktu sesuai memulakan rentak dansa dengan lenggok tarinya sendiri.


21 comments:

  1. ha setuju dgn akak.....paling2 xsuka org jenis cm tu...penipu...eee...bencinya...eh eh ila lak teremo..ehheh

    ReplyDelete
  2. Manusia tidak jujur memang sentiasa ada di sekeliling kita. Anggap jer lah orang sebegitu bahagia dgn cara dia, wpun tak berkat.

    Tutuplah mata sebelah...

    Natrah? Lagu Natrah memang best, Kak Azie ada buat entri tentang lagu itu...
    Karya Datin Sri Fatini.

    ReplyDelete
  3. HONEYBUNNY:
    sapa2 pun tak suka kena tipu kan...sakit oo kena tipu.

    AZIEAZAH:
    Kalau orang lain, kita boleh tutup sebelah mata. tapi kalau orang yang rapat dengan kita?huhu...kecewa kan.
    Kempunan tak dapat tengok teater Natrah hari tu...

    ReplyDelete
  4. Ni kita nak jujur ni....kita bujang lagik...ahakz....kan HONEY...ahakz

    ReplyDelete
  5. salam..
    mesti ada alasa. apa kata kita tanya alasan dia dulu..baru kita buat rumusan :)
    kalau takde masalah dengan lagu Jujur oleh radja hehehe

    ReplyDelete
  6. org yg tk jujur ni kan...biar Allah je yang balas. Kalau kita dok pikir2, nanti fenin kefala. But then, next time kena more careful..tapi kalau lastik dia guna batu yang besor sikit! heheheee

    ReplyDelete
  7. rasanya dah wujud semenjak dulu2 kala dan akan tetap ada sehingga ke bila2. biasalah tuh....cuma berhati2 jer berhadapan ngan orang sebegini

    ReplyDelete
  8. jujur campur curang jadi ABC kan?

    ReplyDelete
  9. biasalah, siti..kadang-kadang, dah terbiasa...or maybe mak, ayah, tokwan, opah tak ajar dulu :-)

    ReplyDelete
  10. IM kalau diam maknanya tengah tahan marah.. jangan usik!

    ReplyDelete
  11. JUJUR tu bukan boleh dibeli....
    ia adalah satu sifat yang tertanam diri hasil dari didikan agama dan sifat jati diri.

    ReplyDelete
  12. minggu ni saya bz..tak sempat menjeruk rasa

    ReplyDelete
  13. itulah masam manis kehidupan ... kadang jumpa org yg jujur, kadang jumpa org yg tak jujur, penipu dan sebagainya...

    ReplyDelete
  14. selalunye kite jumpe org yg kurang jujur...berpura2...ade kepentingan disebaliknye...
    tapi tak semua...ade jugak yg jujur dan ikhlas...

    ReplyDelete
  15. Salam Siti..

    tarik nafas panjang2.. tenangkan fikiran, jangan terlalu fokus pada masalah yg dialami... :)

    ReplyDelete
  16. JEBATEJA:
    Kita pun jujur ni..kita dah tau awak tak available lagi..ekeke

    AZMAN:
    itulah yang saya cuba buat, bagi masa & tengok rentak dia dulu..apa alasan & mana tau kot2 ada kisah & penjelasan di sebaliknya.

    ReplyDelete
  17. FA'ATIP:
    haha..sempoi kak fa..batu kasi upgrade sikit ye..sedap sikit kena kat dahi dia..benjol..hehe!

    EELOBOR:
    Dalam berhati-hati pun kadang2 terkena..

    ReplyDelete
  18. ZEQ:
    formula baru nih. jujur lah..itu lebih baik. Dalam sesetengah kes, menyesal kemudian hari sebab tak jujur sebelum nya...

    LCA:
    Ajaran & didikan tu one thing sha..but one thing 4 sure..kita sendiri yg menentukan jln hidup kita kan..we know wht best kan? :)

    ReplyDelete
  19. IM:
    Ada sikit persamaan dengan saya lah! Kalau diam je, serius, senyap...TOLONG JANGAN CARI PASAL. hehe..

    VIC:
    Tq vic..u betul, jujur tak boleh dibeli..sebab tu I kata harganya mahal. Susah nak dapat nilai kejujuran. Tang jati diri tu i setuju..sangat2!

    ReplyDelete
  20. IMANSHAH:
    Jangan selalu2 menjeruk rasa..nanti jadi macam saya, asyik makan hati berulam jantung je. Oleh itu, sama2 lah kita menyibukkan diri ea..

    CHIK NA:
    Kdg2 banyak masam dari manisnya kak chik na..haih..sabo aje lah.

    ReplyDelete
  21. AINNORAINI:
    Betul, kak Ain, ada yang jujur dan ikhlas...tapi semakin sukar di cari.

    NIDA:
    Salam kak nida..
    terima kasih..saya sedang buat sekarang..in other words, 'buat bodo' orang kata..hehe..mudah2an dapat lah saya bertahan dengan karenah org ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails