About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, January 10, 2011

Kalau tekak melayu tu, tekak melayu la jugak...!

Not much excitement...err, I'm talking about the whole last week. Minggu yang sangat stress & sibuk (on the road..). Yeah...deserves me right...asyik melepak kat rumah saja sebelum ni, sudahnya tugas menghantar & menjemput orang jadi tugas yang sangat berat dan meletihkan.

Alhamdulillah..my brother in law dah pun menghantar 'kapcai' beliau last saturday untuk ditunggangi Ajie. So, dapatlah I meneruskan kehidupan normal..(tak perlu lambat ke office & tak perlu ambil masa lebih setengah jam dari biasa during lunch hour..) Tak sedaplah dah 2 minggu asyik curi waktu pejabat.

Sabtu lepas, after working hours baru lah dapat menghabiskan sisa waktu wit my sis & mom. Santapan tengahari di Kapitan sebelum aktiviti 'window shopping' at Jusco..

Nah..(tengok je, tak boleh ambil..hehe)...set Chicken Briyani..7 hinggit. Kenyang sampai tak habis.

Naan & Chicken Tandoori..superb, makan sampai tinggal tulang...;) Mak order koay teow goreng je..kekenyangan katanya.

In average..Kapitan dekat Chulia Street lagi best dari Kapitan cawangan Bandar Perda. Maybe sebab lagi klasik kot. Pelancong pun ramai kat sana, jadi service pun much much better than here. Bengang jugak sebab dua kali order drinks..first order white coffee, tak ada..2nd order honeydew..pun tak ada. 3rd order starfruit...baru la dapek...adehh...cukup tak suka restoran yang macam ni. Memadamkan selera je. Nasib baik la the food is quite good.

Sunday pun sama...breakfast dengan Ammar kat Kapitan jugak. Nak buek camno..itu je yang dekat dan okay sikit compare Nasmir. So, dua hari makan ala mamak..cukuplah. Petang ahad tu kelaparan sangat-sangat, sebab pagi nya cuma makan roti pisang. Tau apa yang terbaek...?? Haha...percaya?tak nak percaya...? believe it or not....nasi putih + sayur Bayam + Ulam Pucuk Lemuni + Sambal Goreng + Ikan 'Temenung'** goreng panas......hehe...2x tambah u. Kalau tekak melayu tu, tekak melayu la jugak...!

Cerita pasal makan..sayu pulak kenangkan hal my sis..katanya, "masa sakit ni baru lah tau beruntungnya masa sihat...makan aje apa yang tekak rasa nak makan. Sebab bila sakit, macam-macam kena pantang". Ada betul nya kan...what do u think?? Do let me know...

Okay..till then...jaga diri sampai next entry I pesan lagi...Daaa...


P/s: Penghidap 'fibroadenoma' perlu pantang makan apa lagi yer? Anybody knows about the traditional treatment that can cures 'fibroadenoma'?


**ikan temenung = ikan kembung

19 comments:

  1. Tandoori Chicken and Nan is my favorite too...

    Jepun Vs Melayu

    ReplyDelete
  2. yup betul tu..makan apa saja selagi lalu nak makan..bila dah ade penyakit sumer nak kena control

    ps: sedapnya nampak tandoori chicken tu..lama tak makan..kat around sini takde tandoori chicken yg sedap

    ReplyDelete
  3. MIECYBER:
    Wah..sama lah macam tu. Naan is fine..tapi ayam tandoori tu tak boleh selalu2...hihi...

    CHIKNA:
    kena cari restoran south indian..diorang memang specialised in tandoori...lagi spicy..lagi terangkat.

    ReplyDelete
  4. betul tu kak...kalau sakit nak makan apa pun xdapat....kadang2 kalau sakit kepala pun terfikir...algkah bestnya kalau sihat.....

    *nyum2....mood sokmo lapar bila d hostel..ehhe

    ReplyDelete
  5. sungguh menyelerakan...naan chicken tandoori tu...

    tapi kalau setakat alas perut kak ain selalu ode tosei jer...

    ReplyDelete
  6. sakit apa tu..?? pelik plak dgrnya....

    Dulu masa den sakit...ada sorang macik tu cakap....setahun 365 hari...kalau Allah ambil 2 3 hari utk uji kita....apa lah sangat....kita ada 362 hari lagik utk bergembira.....emmm...insaf tul....

    ReplyDelete
  7. salam
    betul jugak yek pepatah tuh...kalau dah kene penyakit semua takleh nak makan dah

    tapi
    kalau kita berwaspada dengan bahaya makanan lagi kita boleh merasa makanan peberet kita tuh sampai bila bila :)

    ReplyDelete
  8. asyik ke jusco jer....

    bestnya tandoori, tapi dah lama tak makan dan mana bisa boleh makan lagi sebab sekarang cuma makan tengahari sekali jer iaitu nasi. malam memang dah tak makan.....

    sedih tak tercapai target. setelah hampir 7 minggu, cuma turun 3-4kg jer. hihihihhi

    ReplyDelete
  9. IM tak minat nasi briyani. Nasi lemak, okey..

    ReplyDelete
  10. Dengar citer, Kapitan tu, Dr Mahathir pun selalu dok pi makan dulu...

    ReplyDelete
  11. jarang makan tandoori. Tak brapa minat. tapi nampak sedap . .

    ReplyDelete
  12. HONEYBUNNY: Masa sihat pun makan kena beringat jugak kan..haih. hmm tu jangan nak kata akak show-off kat ila plak tau..hihi.

    AINNORAINI: kak ain..sama lah...tosai lebih menyihatkan sebab guna sikit je minyak. unik kat kuah pudina tu..

    ReplyDelete
  13. JEBATEJA:
    Breast lump..tu lah, baru je kenal istilah tu. Banyak jugak kena pantang makan..org kata sakit ni ujian tuhan..nak bersihkan rekod manusia.

    JINKAMEN:
    setuju jugak tang ayat 'tapi' tu..walaupun ghairah dgn makanan yg macam2...beringat kena jugak.

    ReplyDelete
  14. EELOBOR:
    Shopping complex lain pun pi jugak, cuma JUSCO kerap sebab sepelaung je dengan umah, parking free..tempat makan best2..hehe. Okey tu..turun jugak. usaha kuat lagi..mesti boleh!

    IM:
    Nasi lemak pun favorite jugak. Opps...tersedar..semua nya makanan berisiko kan..

    ReplyDelete
  15. SHARINGINFOZ: sedapp..pastu kena diet la, cover balik pengambilan kalori berlebihan..hee.

    KAK AZIE: Uish..ya ka..ni baru saya tau. Famous jugak kapitan noo..

    BEN: I noticed that ur taste r more to chinese & western cuisine..betul tak?

    ReplyDelete
  16. ada masa freee..boleh belanja lagi....

    ReplyDelete
  17. Hi Siti Murni, I love that chicken briyani. Looks delicious.
    And than chicken tandoori too.
    I guess you all live to eat too, ha ha.
    Have fun and enjoy.
    Best wishes,
    Lee.

    ReplyDelete
  18. ZEQ:
    tunggu zeq belanja @ kedai kopi, taman tasik shah alam...ekeke

    UNCLE LEE:
    Thanx uncle...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails