About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, February 1, 2011

Alkisah Roti Benggali

Dapat jugak I menghilangkan kempunan...Roti Benggali cicah kuah kari. Perghhh....mak mentua lalu ikot belakang pun tak sedaq...ekeke..*mak mentua la sangattttt! Dalam banyak-banyak menu..boleh pulak I dok teringin nak makan Roti Benggali nih..haih..kritikal je bunyi nya.

Okeh, back to the past..nama Roti Benggali ni dipercayai berasal dari nama "Roti Penggali". Just co-incidence, kita yang melayu ni panggil roti benggali lantaran pelopor roti ni di Malaysia and specifically Penang adalah seorang india muslim yang berasal dari Madras, India.

"Penggali" dalam bahasa tamil nya membawa maksud "Pemegang Saham", "Shareholder". Sheik Mohd Ismail yang telah mai ke Penang seawal tahun 1932 telah mengasaskan perniagaan berbentuk koperasi di Georgetown dan telah membawa sekali kepakaran membuat Roti penggali ni. In 1964, secara rasminya nama bisnes roti Penggali telah ditukar kepada Ismalia Bakery yang letaknya di Transfer Road *maaf ler, lama tak pergi Transfer Road, so tak pasti ada lagi ke tak kedai tu..rasa ada lagi kot..


U all, ingat lagi tak mamak yang jual roti naik moto keliling kampung dulu2 masa kita kecik-kecik tu?? Alah..ala-ala bakeri bergerak tu..?? Haaa...sungguh nostalgia kan. Sekarang pun ada lagi, cuma dah tak se'fofular' dulu. Nak mudah beli je roti benggali kat mamak tu. Dulu kalau dapat beli roti benggali sapu ngan kaya tu dah kira best sangat dah. Lepas main tuju kasut di petang hari..dengar je loceng mamak roti tu lari ler kite serbu moto mamak tu..baru berapa sen sangat, guna duit yang mak & abah kasi buat belanja kat 'sekolah arab'..at last, habuan mamak roti tu lah..haha! *poyo jer...

Mengenangkan lama sangat dah tak pekena Roti Benggali tu lah, ke'teringin'an I ni menjadi-jadi. Akhirnya, dapat jugak roti yang 'fluffy' dan sangat-sangat I idamkan tu..hehe.

Nostalgia roti benggali u all...? Share lah...boleh kita gelak sama-sama.



photo credit: http://www.journeymalaysia.com/MI_penang2.htm

19 comments:

  1. betul2..ila ingat dulu roti neh selalu masuk kampung n arwah tok selalu beli...;)

    ReplyDelete
  2. Betul. Masa zaman dulu2 memang Roti Benggali ni femes, sebab India yg jual roti tu naik moto (ada gak dgn beskal tua) jual roti segara keliling kampung.

    Teringat.. Kak Azie suka juga makan yg kerak dia yg hangus tu. Pahit lemak.

    ritu ada sorang kawan dlm FB, tanya2 apa ke bendanya Roti Benggali tu. Wakakakaka. Sian dia tak tau apa benda Roti Benggali.

    ReplyDelete
  3. wah...syoknya kongsi pengalaman dan info ttg roti bengali..
    ayu org felda, so penjual luor tak ada yang masuk...
    tak ada pengalaman...sampai skrg..

    tapi..macam terliur jerlah....hehhe

    ReplyDelete
  4. HONEYBUNNY:
    Kat Alor Setar ada lagi tak ila? Rasanya kat dalam kampung2 mesti ada lagi kan...

    KAK AZIE:
    Hehehe...ada jugak orang tak tau pasal Roti Benggali ea..hmm..maknanya kita yang kat utara ni je dapat pendedahan lebih ngan mamak roti nih..hehe.

    CITARASA RINDUAN:
    Ayu..kat sana memang tak ada ke roti nih? sama je jugak macam roti gardenia tuh..cuma tu versi yang dah dimodenkan. Roti benggali ni special sebab isi roti tu lebih lembut dan sebuku roti tu memang padat..puas hati compare roti potong biasa tuh.

    ReplyDelete
  5. di Tanglin ada sama, tapi bukan made in benggali..roti bakor

    ReplyDelete
  6. ZEQ:
    Roti bakor banyak version..yang pastinya..semua sedap2 belako...

    ReplyDelete
  7. tibe2 teringat kat roti ni...

    mase kat kg dulu2 selalu tunggu penjual roti ni jual naik basikal...kesian dah la tua...

    rindu...rindunye...kak ain saat2 mcm tu...

    ReplyDelete
  8. haha, a ah la. tapi dulu je. skunk da kurang makan roti. :P

    ReplyDelete
  9. kak siti!!!!
    dan-dan ja aine pun terus lapaq roti benggali neh!
    kat kerak kepala dia tu yg best! huhuhu...
    dari kecik suka makan roti ni ngan roti kaya tu! mamak yg juai tu mai naik moto kaler biru muda, pastu bwk mcm2 jenih roti! candy coconut pun ada juai. macam2 kaler! tapi roti kaya skrg ni ngan roti kaya dulu, da x sama dah rasa dia. dulu nya lagi heaven!
    Ismalia bakery tu still ada lg! ehehhe...

    ReplyDelete
  10. BEN:
    Nak try ke? Nanti mai penang I belikan kat u..bawak balik kampung u pastu u try la modified kuah cicah tu...hihi..u kan rajin masak..

    KAK AIN:
    Kat kampung kak ain penjual roti naik basikal yer..owh lagi lah klasik..memang..kenangan macam ni kadang2 buat kita senyum sendiri..mana nak cari sekarang ni..

    ReplyDelete
  11. BIGHAGENJO:
    Roti ni la makanan paling mudah, tapi 'rare' nak cari kan..

    AINEE:
    Kat area umah kita ada lagi mamak roti naik moto tu..tapi jarang2 datang..kadang2 datang sebelum kita balik keja. rasa2nya dah tak sama macam dulu dah..tapi kalau teringin sangat tu..bedal aje lah! candy coconut tu memang sedap...tapi kecik..makan x puas..ekeke

    ReplyDelete
  12. kita panggilnya roti bata..
    selalu makan cicah susu dan gula ms kecik2 dl..yummy

    ReplyDelete
  13. siti, biasanya orang berumur yang minat roti ini, moralnya siti dah berumur..huhuu

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum wbt
    Cek ni bukanlah jenih `kaki makan`. Tapi bila hang dok sebut `roti`, teringat betoi le cek kat cerita `roti kepada aur makaan` Ni kighe dok laghi dari tajuk benggali atau penggali ke pe nama sekalipun! Secara kebetulan, cek ni mmg mudah sgt buleh hapai lagu2 hindustan termasuklah cerita ni. Anyway, setau ceklah, hang letak apa makan pun, hang tak ambik pot sapa pun yg lalu...

    ReplyDelete
  15. salam Adik manis..
    Yanna deyyy..!!
    mana mau lari
    roti banggali
    satu kasi abang
    sini..la la

    ReplyDelete
  16. HAMIZAH:
    owh ya ka..roti bata rupanya..ni baru saya tau..:)

    ZEQ:
    Tak setuju. Sebab kami dari zaman budak2 dulu memang makan roti benggali sapu kaya nih. Memang dah berumur pun....huhu..tak macam zeq muda belia lagi..

    ReplyDelete
  17. TAJNUR:
    "tak ambik pot pun sapa yang lalu"..clarification pls. baru boleh jawab. Anyway..cheq pun tak penah ambik kisah pasai hindustan...huhu..apetah lagi nak menghafal lirik lagu yang diketahui maksudnya....

    ZULKBO:
    Deyy macha! ingat ni restoran nasi kandar ka suka2 mau order....ekeke..lalala....

    ReplyDelete
  18. memang sedap tambah2 cicah dgn air kopi atau milo hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails