About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, February 24, 2011

Food hunting at Dato' Kramat Road

Our sunday activity is never ending..without our 'jalan-jalan cari makan' and food-hunting session..hehe. This time around we are somewhere around Dato Kramat Road-Jalan Dato' Keramat (or dato' qamat in penang slang..hehe).




We've been looking for this tender coconut jelly at this one shop..terlalu lah larisnya sehingga kehabisan. So we decide to accross the street, ada dua buah lagi kedai menjual coconut jelly nun di sebelah sana. Ada rezeki we all...so, it cost RM 3.70 sebijik okeh. Rasanya...tak payah cakap lah....marvellous sangat! Sweet and rasa kelapa yang sangat sebati dengan jelly.
And it does'nt ends there..misi mencari 'apom manis' pula.
Price display. We all opt for 'apom telur butter'. Next time, we will opt for cheesy pulak.
Pakcik ni mewarisi perniagaan apom manis dari ayah beliau dan perniagaan ni dah nak seusia dengan I okey...28yrs ya..:) Pakcik ni sangat ramah sebab dia dah biasa mendapat publisiti meluas di internet (katanya dah ada blogger yang interview dia okey..I tak tau la blogger mana..tapi mesti food blogger nih). Siap nak ajak my sis cara-cara buat apom tu..hehe. Masih menggunakan dapur arang dan periuk tembikar untuk melenggang apom berkenaan. Aroma apom tu semasa dimasak pun sudah cukup menggoda we all berdua.
The stall located just opposite this shop, Metrolux, also at Dato' Kramat road. Tak susah nak cari gerai ni sebab betul-betul tepi jalan. FYI, gerai apom ni dengan kedai jual coconut jelly tu berdekatan je. Just a friendly reminder, be careful with super duper fast n furious cars and bikes along the road..hehe. Susah dapat parking ye tuan-tuan dan puan-puan.


Tadaaa...! Here it is..the lovely apom telur with butter...:) Percayalah..memang sedap. Lembut adunannya. A must try. Dah cuba mesti nak lagi dan lagi..dan lagi..dan lagi..(I did not receive any earnings, commission or whatsoever from this promo ya). But I'm glad..I'm Penangites...and we can always have a good n nice food...always..!

10 comments:

  1. selamat tengahari siti murni

    wah...awak mmg hebat bab menarik perhatian kita tau

    banyak2 pic yang awak syer..yang ke dua tu....adoi..minum 2 biji ayu leh abiskan..
    lepastu `degan` isinya makan perlahan2...

    peh...

    ReplyDelete
  2. Awak awak. Keramat asal mana. Dato.

    ReplyDelete
  3. Dulu dok makan apam camni kat Pasar Malam Jalan Ipoh, Kuala Lumpur..ada apek jual...sedap! Lembut!!

    ReplyDelete
  4. selalu beli kelapa jeli tu tiap kali balik thailand..reganya hanya RM 1.50 sebiji ..sama macam yg dlm gambar siti tu.. agaknya kat mamk restaurant bape harganya?

    ReplyDelete
  5. CHIK NA:
    Alahai..murahnya..sini mahal pulak. Ada kedai jual RM 3.50..ada yang RM3.70.

    LCA:
    Betul3...ada satu jenis apom yang apek selalu jual tu, ada orang panggil apom chooi, tapi apom tu memang gunakan pisang..sweet & lembut. yang kat Jln Ipoh tu tak pernah la cuba, area Vistana kan?

    ReplyDelete
  6. CITARASA RINDUAN:
    Hehehe....nak buat macammana part-time sebagai ratu makan..hehe.
    Coconut jelly tu sedap kan...ndak2 pulak kena hari panas terik...perghhh...dasat Ayu..2 bijik tu...hehe

    ZEQ:
    Dato' Kramat ni asalnya kawasan penempatan melayu, ada makam/perkuburan islam..area situ ada nama tempat Kg. Makam..so, dari situ la agaknya diorang dapat nama tu. Agaknya la..KL pun ada Dato Keramat kan?Kg. Keramat?

    ReplyDelete
  7. sedap tak apom telur tu? fda cam tak pernah makan jerk... tp gambar nampak sedap...

    jemput datang blog fda. ada entry tentang pahala terakhir seorang isteri

    ReplyDelete
  8. adehhhh....den tak leh tahan dgn apam tu.....dgn dapur arang tu...pehhhh....

    ReplyDelete
  9. RIZWAN'S SWEETHEART:
    Fda dear..sesekali nanti mai Penang, Fda cuba la cari gerai pakcik ni..kalau tak tahu boleh tanya orang...sedap tau.

    JEBATEJA:
    haaa...tahu takpe..guna dapur arang tu lah special nya apom manis tuh...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails