About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, February 10, 2011

I'm deeply falling in love with abaya fashion...please help me!!

Asal malam je berdiri termenung depan almari baju..asal pagi je senario yang sama jugak. Termenung pikir.."nak pakai baju apa pulak hari ni...". Ahh..dilema bekerja dengan company yang tak provide uniform untuk staf. Bukan sebab tak ada stok baju..banyak..sampai tak terpakai..kihkih..pening nak rotate. Stok baju yang ada bukan semua nya sedap & selesa di pakai. Kadang-kadang beli, pakai nye sekali je..tak selesa terus put aside. Nak bagi orang...sayang..tak bagi..bila tengok sakit hati.

Recently, masa cuti CNY baru-baru ni..masa jalan-jalan kat Tesco..lalu depan butik First Lady. Biasalah..perempuan..bila lalu depan butik mesti nak menyinggah. Cadangnya nak tengok-tengok je..kot-kot ada latest design baju kurung. Tiba-tiba je my mom terpandang sepasang jubah...sangat cantik u all...^_^ I pun tetiba je terpana seketika. Warna purple..dengan taburan labuci pada bahagian lengan & dada *sila imagine jer, sengaja tak nak upload foto.
Perghhh...terus la I zasss ke fitting room...saiz XS u all..! Kecil comel lagi rupanya I nih *hahaha...statement tak menahan!



And finally..that's it..jubah pertama yang I miliki..yeay! My sis pun terpana seketika, tidak terkata-kata. Agaknya, kat dalam hati beliau, "apa ke hea nya pempuan ni tetiba je nak berjubah..???" Hehe...takde hea ape2 adik ku, setelah cuba try test kat fitting room I rasa amat berkeyakinan sekali dan berazam ingin menjadi wanita muslimah. Ecece...serius ni..semenjak dua menjak ni terasa sangat-sangat 'kedaifan' diri ini. Bila tengok seorang saudara rapat yang banyak berubah (berubah baik la of course), sejuk pulak hati ni. Alhamdulillah, mungkin itulah kebahagiaan yang sekian lama dicari baru dijumpai.

Back to cerita pasal jubah or 'abaya', Insyaallah I nak try pakai jubah ni ke office dulu and see how comfortable it is. Kalau okay..boleh tambah stok lagi. Plus harga jubah dekat butik First Lady ni tak lah membebankan..insyaallah. Meanwhile..semakin ghairah meng'google' fesyen jubah/abaya ni....owh..betul2 jatuh cinta....:) Layan kan saja photo-photo abaya dan koleksi jubah yang telah berjaya di 'google'...


Sweet too..:)

Soft feminine touch! Boleh pakai pergi majlis makan malam & buat pakai hari bertunang..err..iye2 je!

This one, persis like mine!

hmm..suka nya yang gold color ni...looks elegant!

Anyway..it is not how we dressed that determined our faiths and believes..but it's good to start with a proper cover-up, menutup aurat, sopan tapi tetap stylo..okeh. Ingat tuu...:)

22 comments:

  1. Kakcik pun lebih selesa berjubah sahaja ke pejabat. Kalau boleh pakai seluar, tentu seluarlah pilihan kakcik. :)

    ReplyDelete
  2. den minat gambo no.2 ....kiut....errr...org nya laaa.....ahakz

    ReplyDelete
  3. selamat pagi siti murni

    ayu kan kalau ke tesco jeling2 gak kat first lady...mmg berbaloi harganya...maklumlah..first lady nie asalnya owner orang singapore...ebab tu banyak jubah dipamerkan

    PS: tak boleh pakai jubah..ayu nie rendah.adeh..dah macam makcik2....hehehe

    ReplyDelete
  4. KAKCIK:
    Mesti banyak koleksi jubah kakcik kan...

    BEN:
    tak nak belikan satu untuk i ke...??ekeke...

    ReplyDelete
  5. company kak ain provide uniform cume hari jumaat bebas boleh pakai ape saje...

    sesekali pakai jugak jubah...

    ReplyDelete
  6. JEBATEJA:
    Orang nyer? sape ? i ke...?hihi

    CITARASA RINDUAN:
    Ayu..owh..owner orang S'pore rupanya.
    Orang tinggi kalau berjubah nampak manis je kan..Ayu tak la nampak rendah pun..

    ReplyDelete
  7. sy pun skrg tgh minat gile dgn dress abaya yg org pakai utk majlis tunang & kahwin...pastu dah mula berangan nak design baju kahwin sendiri.huhu

    btw, nice blog =)

    ReplyDelete
  8. salam..
    I LOVE YOU TOO..!



    OPPPsss..I love women wear abaya
    la..he he..la la

    ReplyDelete
  9. KAK AIN:
    Lega lah Kak Ain..tak payah pening kepala fikir nak pakai baju apa..& baju2 yang dibeli tu boleh bertahan lama sikit sebab pakai untuk urusan selain kerja kan...:)

    ANIZS:
    Thanx Anizs singgah & komen..:)
    Semuanya bermula dari angan-angan tau! Bangga woo kalau dapat pakai baju dari design sendiri di hari bahagia...:)

    ReplyDelete
  10. ZULKBO:
    Hahaha...kalau dah suka, jangan lupa belikan sepasang untuk akak nyer..:)

    ReplyDelete
  11. I pun ada satu baju ala-ala jubah, I beli kat Indonesia..memang comfy gila bila pakai.

    Rasa macam pakai kaftan yang cantik :-)

    ReplyDelete
  12. Tie...iza pun suka jubah..tp iza ssh ckit,rendah..lg kene cari yg ada butang tgh,coz anak menyusu.. ayu CR also my top comentator la tie

    ReplyDelete
  13. LCA:
    Indonesia memang the right place kalau nak dapatkan busana muslim kan...pakai la..snap photo n upload in ur blog. teringin nak tengok la sha...:)

    UMMI AMNA:
    Iza..! :) A'ah..masa google fesyen abaya hari tu, ternampak jugak abaya untuk ibu yang bg breastfeeding..mudah kan sekarang. tapi..hehe..iza memang kena tambah ketinggian lagi nih..baru senang cari saiz..hikhik

    ReplyDelete
  14. Oh, yg burgundy tu cantik. Kurg minat sikit yg hijau tu sebab beat the prupose of the abaya, nampakkan bentuk ehem~

    ReplyDelete
  15. Errr...yg no.2 tu u ke...? kiut laaaa.....ahakz

    ReplyDelete
  16. agaknya kalu siti jalan ke syria..mabuk beli abaya..cantik cantik, macam macam warna n harganya jauh lebih murah dr sini..

    ReplyDelete
  17. CHIK NA: Next time kalau chik na jalan2 sebelah sana..boleh la kirim kat chik na yer...

    VELASRIZAL:
    Yup, cantik2 belaka..macam nak rembat semuanya...

    ReplyDelete
  18. MIECYBER:
    Boleh tolong....tolong belikan...ekekeke..*bajet tak malu sungguh i ni..

    JEBATEJA:
    Nampak macam I kan...muehehehe

    ALEX:
    Pandai nyerr...:) Color & design dah cantik..cuma a bit tight...kena longgarkan sikit supaya tak menampakkan ehem2...

    ReplyDelete
  19. suka juga berjubah.. sangat selesa. cantik tuuu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails