About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, February 22, 2011

Siri bercakap dengan haiwan

Sekuel entry semalam.. pasal sunday-back-to-nature-day-or-whatever-it-is-you-called-them!

Selesai acara memetik buah anggur, oops..buah belimbing buluh, kenyang makan cucoq udang dan teh o' panas, we all bertiga termasuklah bonda terus ke Toby Pet di Air Itam, tak jauh dari rumah Dik Na.

Right in front of Toby Pet.

Purpose for being there cuma nak beli 'glider booster' untuk mr. elmo the suggies kesayangan Dik Na. I pun tak pasti sangat lah apa kebenda nya tu..cuma katanya macam supplement la untuk si sugar glider. (Refer photo ya..)

Sementara menunggu Dik Na membelek barang yang nak dibeli, I dan bonda pulak sibuk bermain-main dengan 2 ekor kucing ni. Yang berbulu oren tu agak sombong, tak suka orang kacau dia. Tapi si kelabu tu memang manja sangat-sangat..kesian...ce tengok mata dia..sayu je..macam tak cukup kasih sayang.

Si kelabu tu fluffy gila..geram tengok. Dan rasa-rasanya harga dia pun geram lah jugak nak keluarkan dari purse. I tak beli pun, banyak aspek2 penting yang perlu difikirkan sebelum decide untuk bela pets ni. Dari pets tu mati kering tak makan, tak dirawat..baik lah jangan, apatah lagi untuk orang sesibuk dan sesuka buat sibuk like me..hehehe.

Yang paling tak tahan, kalau bukan jenis yang senang nak 'toilet train'. Dulu dah biasa bela, tapi susah sangat nak ajar dia buang ttuuuttt dalam toilet, suka sepah merata..tau2 dah bau ashemmmm rata rumah. Itu yang tak best tuh...*huh, tak cukup penyayang dengan binatang agaknya I ni..haih...

Aspek kewangan perlu diambil kira ya...komitmen I pun dah tinggi melangit, oleh itu, geram macam mana sekalipun, terpaksalah disimpankan dulu hajat tu ke tepi.

U all ada kucing or any other pets? Berapa agaknya u all spend just for ur pets in monthly??saja la..meh pakat-pakat share experience u all sebagai pemelihara binatang peliharaan..orang lain pun boleh manfaatkan info tu jugak..sharing is caring kan...:)

11 comments:

  1. Kakcik cuma bagi makan kat kucing yang datang 'meminta' kat rumah kakcik... :)

    ReplyDelete
  2. terapi jugak tu ckp ngan binatang, boleh ilangkan stress. eh...ye ker ayat saya nie? hahahaha jangan pula terapi jadi berapi pulak yer...

    ReplyDelete
  3. ZEQ:
    Tang mana yang macam kat obersea tu?memang kena over the sea baru boleh sampai situ..

    KAKCIK:
    Besar pahala nya tu :) Setakat ni kat area rumah, belum ada kucing manja datang meminta. Ada sekor tu garang sangat-sangat, dia bukan mintak lagi dah..siap panjat ikut awning dapur..dah halal kan aje 2 ketul ayam goreng, beberapa ekor ikan segar dan pekasam...rezeki dia.

    ReplyDelete
  4. EELOBOR:
    A'ah..betul...betul...part of theraphy :) Hilang stress tau main2 dgn binatang ni...berapi tu tak mungkin kot..hehe..unless kalau kena cakar la..hihi

    ReplyDelete
  5. siti..
    kat CR banyak gile kucing2..
    kata orang murah rezeki kalau banyak kucing kan>>>??

    ayu bagi nasi dan ikan jer..nampak mahai gile makanan haiwanmu..

    ReplyDelete
  6. CITARASA RINDUAN:
    Hehehe...Ayu, supplement tu adik beli untuk pet dia, kalau tak silap 2 botol RM 30/- sebelum ni dia beli kucing 2 ekor..org berkenaan terus kena kerat ekor, kesian..seminggu dua lepas tu hilang. sedih.
    Betul Ayu..ct pernah dengar jugak orang ckp camtu...murah rezeki tauuuu....:)

    ReplyDelete
  7. uawwawa...ila suka kucing....xtahu la berapa mama ila spent duit untuk kucing beli maknan dia tiap2 bulan..syampoo lagi....hehheh

    ReplyDelete
  8. hiii... kucing parsi itam tu cantiknyer!!!

    jemput singgah blog fda ea

    ReplyDelete
  9. Hi Siti, your cats are beautiful.
    My wife pulak allergic to cat fur.
    Recently my friend's pet dog at sushi his son had left on a table, when going to bathroom.
    The dog ate it, got sick.

    It cost him $700! Get Vet to cure.
    Thats about Rgt 2150.00!

    No way I'll keep pets here, cheaper keep another wife, ha ha.
    Just joking.
    Have a nice day,
    Lee.

    ReplyDelete
  10. bagus juga ada pet boleh temankan kita

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails