About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, March 18, 2011

Nak menghidu wang besor..wang besor!!

Bos belikan I bendalah ni...

Money detector untuk mengesan wang palsu.

Demi membantu I *bantu selamatkan duit syarikat..ekeke. As we all know, fake notes memang ada di pasaran. So, sebagai langkah berjaga-jaga, I dihadiahkan dengan 'desktop machine' ni. Tahniah Siti Murni, hehehe...lepas ni, kalau terlepas wang palsu, selamat lah kamu nak menjawab dengan management.

Hikmahnya, hari ni harus lah I mencari-mencari maklumat berkenaan ciri-ciri keselamatan yang ada pada wang kertas kita. Padan muka I kan...malas sangat nak ambil tau, nah, hari ni rasakan lah. Nasib baik ada website bankinginfo, boleh la jugak dijadikan rujukan. Banyak new terms yang I belajar hari ni. Baru tahu apa dia ciri-ciri PEAK, ciri-ciri LEAD, benang keselamatan, cetakan Intaglio dan watermark pada matawang kita. Hmmm....I soooka..can learn new things! :)

According to the website, jika kita mendapat wang palsu, apa yang perlu kita buat ialah..catit seberapa banyak maklumat tentang wang yang kita terima. This should include, name of the sender, IC (jika ada), plet kenderaan yang dinaiki dan sebolehnya kurangkan sentuhan ke atas wang tersebut, gunakan sampul dan laporkan kepada polis. One thing to remember, wang palsu tidak ada nilainya okey. So, tidak ada istilah 'gantirugi' di sini yer.

Lain-lain maklumat relating to our currency, can simply click here.

U all pernah terima wang palsu?? Apa u all buat dengan wang palsu tu..and how do u know that it's fake? Share kat sini please..boleh la sama-sama kita ambil manfaat dari situ.

15 comments:

  1. selamat malam sitimurni

    wah!!! bagusnya ada alat nie.
    kak ayu kena beli gak utk keselamatan..
    tapikan..
    now kak ayu agak jahat gak..
    bila customer bagi duit..
    kak ayu angat tinggi2....belek2...hahahahha
    tapi mmg nampak bezanya..

    mujurlah duit tak berapa banyak kena check...lainlah syarikat besor ala2 tmpt kerja siti murni tu


    PS: thanks yer sebab kongsi info...

    ReplyDelete
  2. den pernah dpt duit palsu...0.50 sen....kebetulan terkena magnet...melekat....duit lain tak melekat kat magnet

    ReplyDelete
  3. tak pernah kena tapi dah tengok duit palsu tuh. memang ada bezanya...

    p/s: kak ayu ko memang jahat... hihihi

    ReplyDelete
  4. SitiMurni: akak ada not RM (bukan Rosmah Mansor haaa..)he he...RM50, duit ni akak dapat dari ATM tau,hari tu, termasuk dalam washing mashine,warna dia habis tanggal..duit palsu ke tu? tak la tanggal semua, tapi kaler yang tinggal pun dah kelabu taik anjing je...

    ReplyDelete
  5. CITARASA RINDUAN:
    Hehehe...tu bukan jahat...nakal sikt je! hehe tu berjaga-jaga namanya...memang kena check jugak especially note RM50 tu. Ayu..ur welcome!sharing is caring kan..:)

    JEBATEJA:
    owh...macam tu pulak yer..rupa-rupanya kalau palsu melekat kat magnet yer. thanx jebat..menarik info u tu.

    ReplyDelete
  6. EELOBOR:
    Bila dah tau ciri-ciri keselamatan tu baru la kita dapat bezakan mana yang tulen and mana yang palsu kan..

    CIKGU NURIN:
    Yang saya baca tadi..kalau nak ikutkan wang kertas kita ni terdiri dari banyak lapisan warna. Kertas berkualiti dan rapuh bila direnyuk. so, saya rasa..biasa pun kalau terendam..warnanya tak lah turun sampai jadi kelabu taik hanjing tu kan..hehe...benang keselamatan tu ada tak?kalau guna mesin tu..tengok guna white dan uv light..semua ciri-ciri keselamatan tu ada...boleh nampak dengan jelas.

    ReplyDelete
  7. Salam kenal :)
    saya tak pernah dapat duit palsu tapi duit koyak yg dilipat2 supaya kita tak nampak yg duit tu koyak, mmg pernah. ohhh sakit jiwa..

    ReplyDelete
  8. Kalau Kak Nida ler tak tahu bezakan secara sekali imbas, mana yang fake mana yang betul... lebih kurang jer

    ReplyDelete
  9. kasi duit terus kan best !!! watpe mende gini..hehe

    ReplyDelete
  10. Alamak, I better make sure I keep my palsu money at home bila balek kampong, ha ha.
    Ada ke orang2 tipu ni sekarang?
    Your machine can check my Canadian money also? Boleh? Ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    sy lum pernah pegang duit palsu lagi...terasa gak nak memegangnya heheheheee

    ReplyDelete
  12. DINAS ALDI:
    Terima kasih datang sini :)
    Memang, memang sakit jiwa kalau dapat duit koyak ataupun conteng.
    Terpaksa guna kreativiti, tape bahagian koyak tu.kalau kecik tkpe, kalau kritikal..hmm...tak dapek den nolong...kan..

    ZEQ:
    Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan...:)

    ReplyDelete
  13. KAK NIDA:
    Erm..sama lah saya pun sebelum ni..tak reti pun nak bezakan. Orang bagi..ambik je duit tu.

    BEN:
    I tunggu ada orang bagi duit SGD tak april nanti..ekeke

    ReplyDelete
  14. UNCLE LEE:
    Yes, uncle..u better keep your fake money at home..haha..i have extra safety measure now..:)
    Canadian money also cannot tipu tau..u cannot run from this machine...hehe

    SAHROMNASRUDIN:
    Entah la nak kata dah biasa pegang atau tak, sebab sebelum ni tak kenal...maka kena concern sikit la bila berurusan dengan duit ni..kan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails