About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Monday, March 7, 2011

Pancit..! Bukan tayar kereta..

Padah lama tak berjogging..sakit-sakit kaki I nih gara-gara jogging terkejut petang semalam..huhu..padan muka..asyik melantak je, tak ingat nak senam, jogging, bakar kalori...sekarang..nah rasakan..!

Dah memang tahu akibatnya..kalau dah biasa berlasak, beraktiviti tiba-tiba ditinggalkan..pancit lah! Tapi, degil + malas...yeah..deserve me right!


Alhamdulillah..2 round padang ni okeh..! Just enough untuk anak dara pemalas a.k.a baloq liat macam I ni. Rasanya kalau maintain lepas ni..3 atau 4 round pun tak jadi masalah..hehe...riak jugak tuu!




Sebelum jogging, biasalah warm-up dulu. Kat Taman Belia ni ada banyak jugak alat-alat senaman. So, kira I dah optimum kan penggunaannya semalam sampai tak kasi can orang lain okeh. Sorry, tak sempat ambil gambar facility kat situ, sibuk bakar kalori okeh!


I kasi can bonda duduk relax kan diri beliau depan water fountain tu..sambil termenung layan blues I guess..ekeke. Yela, lagi bagus dari dia layan blues kat rumah aje..baik ambil angin kat luar sambil teman anaconda nye beriadah. Hehe..


Haippp...I tak kasi can dia relax je okeh..I telah mendera dia buat senaman reflexology ni. Asyik merungut sakit kaki..baik la I paksa-paksa dia okeh..for her own sake.


Kat sini ada facility reflexology path jugak..normally, kalau I datang sini mesti tak miss jalan atas cobblestone tuh..cuma kali ni je tak, sebab dah keletihan sangat.

Cerita pasal reflexology track ni, just nak share with u all, kalau ada yang berminat nak buat..jangkamasa yang perlu diambil lebih kurang 10-20min..not more than that tau. And kalau dah berhenti and nak continue balik kena tunggu at least 4 hour selepas senaman pertama kat track tu. Jangan lupa lepas berjalan-jalan atas track tu, minum segelas dua air suam..barulah dapat buang toksin dan asik urik dalam badan tu. Petua nyer la..ate teman cuma menyampaikan je. Banyak benefit dia sebenarnya..boleh memperbaiki blood circulation jugak. Bukan je orang tua, kita yang muda *muda lagi ker?? ni pun elok buat..tak rugi pun..benda free what..

Pregnant woman tak boleh praktis yang ini yer...tak boleh! no no no..ya!


Sambil tunggu bonda, sempat la update FB dan ushar2 bunting yang digantung tu. Wahh...menarik tu..sempena 'Woman's Day'..ehem2..nampaknya, I kena cari jalan melapangkan diri on 13th March or 20th March nanti..ada Survivor Race lah! Aktiviti macam ni kalau I tinggalkan or skip..confirm..hangat-hangat taik ayam aje lah jadi nya...no no no..I really have to do this! Esok nak call itu number...nak join jugak-jugak.



P/s: tidak perlu ditunjukkan lagi kesedihan. Dah berat hati, sesak dada..membengkak mata. Semuanya sudah tidak ada gunanya. Sudah kuberikan yang terbaik buatmu..tapi jika penghargaan yang kuharapkan..hilang lah semua keikhlasan selama ini. Selebihnya..nilaikan lah sendiri. Hanya pada Dia tempat ku berpaut..menadah tangan dan hanya pada Dia, sujud dan bercucuran airmata. Terima kasih Ammar Yasir..menjadikan aku insan yang berbakti tapi akhirnya lemas kerana budi yang disemai telah merenggut semua keikhlasanmu.

10 comments:

  1. kalau boleh amalkan setiap hari....

    ReplyDelete
  2. ayu pun GYm hari nie..
    tapikab ttg reflexology tu...mmg amalan yang bagus..
    ayu kadangkala dapat 7 round...agak pengsan...sakit oo tapak kaki nie

    ReplyDelete
  3. Nah nah ambil ambik, rasakan..muda2 lagi.

    Kirim salam sama ammar bila nak pinang saya..

    ReplyDelete
  4. nak start jogging jugak ni...
    gerenti pancit...

    ReplyDelete
  5. HUHUHUH..refleksologi nie kalau tak biasa mahu sakit2 kaki huhuhuhhh

    ReplyDelete
  6. EELOBOR:
    Kalau boleh memang nak buat tiap2 hari..tapi banyak sangat kekangan..akan cuba.

    CITARASA RINDUAN:
    Senam kat gym lagi best..ada privacy. Ni kalau jogging kat stadium yg dkt ngan umah tu..huhu..segan..asik kena usik.

    ReplyDelete
  7. ZEQ:
    Apa diharap pinangan orang yang tak sudi..:(

    ANNTAJ:
    Mula-mula saja. lama kelamaan okay..alah bisa tegal biasa orang kata..hehe..moh le kite...

    ReplyDelete
  8. SAHROMNASRUDIN:
    A'ah, kalau tak biasa...sakit nya, mak aii..tak tau nak habaq. tapi bila dah kerap buat...sedap..best...

    ReplyDelete
  9. Bestnya dapat jogging sekali sekala camni. Pastu teruskan jadikan konsistent dan rutin. Mesti tambah segar dan cergas.

    Urut kaki kat batu tu memang sakit, kan? Tapi kalu selalu buat, mau ketagih tu.

    Nampaknya, agenda joging menjadi “escapism” dari kesedihan yerrrr...

    ReplyDelete
  10. KAK AZIE:
    Cuba nak jadikannya rutin..sekerap yang mungkin dalam seminggu.

    pada mulanya niat untuk bakar kalori..jaga kesihatan..dan akhirnya, sebahagian dari agenda "escapism" seperti yg kak azie kata..baca nota bawah tu dah boleh faham kan..:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails