About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, March 22, 2011

Spanish Omelette bukan Spanish Guitar..

Yeay! Tak susah pun nak buat Spanish Omelette ni... *bukan spanish guitar yang toni braxton nyanyi yer... Pejam mata pun boleh buat.. *kihkih..obvious benor riak nyer..

Actually, semalam nak cari resipi telur puyuh masak rempah..tapi sekali godek-godek kat myresepi.com dapat resipi breakfast daa...resipi dan photo kat situ nampak marvellous sangat sehingga membuatkan I teruja nak mencuba nya.

So here it is..

I prepare as my breakfast this morning. Walaupun tak sehebat yang kat website tu..tapi menjadi lah setelah di 'alter' mengikut bahan yang ada but limited in my fridge.

Macam pizza telur yang tak cukup ketebalan sebab I hanya gunakan 2 biji telur. Ikut resipi kena guna 4 biji telur.
Just fry kentang yang dipotong tak tebal, tak nipis with some onions and add in sausage. Resipi says, guna pepperoni but sausage will do. I gantikan air sejuk & susu segar dengan mayonis masa pukul telur tu. Pour blackpepper powder jugak tau. Lepas tambah sedikit garam and perasa pastu baru masukkan telur yang dikacau tadi dalam pan bersama kentang dan sosej yang sedang digoreng tu. Telur dalam pan tu dimasak 'open bake', tak perlu dialihkan. Just guna api perlahan and tunggu sampai well-cooked.
Rasanya kalau guna susu segar or air sejuk dan tambah kuantiti telur mesti lagi tebal omelette ni and more fluffy kan...:) takpa, ini cubaan pertama and alhamdulillah menjadi. Kenyang jugak omelette ni, makan dengan roti dan sos. :)
Errr...I masih tak jumpa resipi telur puyuh berempah. Sesiapa ada resipi nyer?? Kalau yang tak berempah tapi ada resipi telur puyuh yang sedap tolong la kongsikan....

25 comments:

  1. kalau anak2 kak ain mmg suke mkn makanan mcm ni...

    kalau dh pejam mate boleh buat tentu senang bangat ni...hehehe...

    ReplyDelete
  2. salam siti..
    buat penggemar telur seperti saya
    menyelerakan kelihatannya masakan itu
    tidak kira spanish mahupun nepalese
    omellette..he he..

    ReplyDelete
  3. Lainkali try pakai pepperoni ya...beef pepp sedapp!!!

    ReplyDelete
  4. tunggu yer hari minggu saya nak belajarrr..

    ReplyDelete
  5. wah resipi baru nih n nampak sedap..nanti boleh la try :)

    ReplyDelete
  6. wah.murni...cayalah!!!!!

    ayu pun belum pernah try buat....

    ReplyDelete
  7. kak ct cari resepi telur puyuh berempah tp jumpa resepi omelette...

    kalau macam tu kak ct try search spanish guitar plak, sure akan jumpa resepi telur puyuh berempah...

    wakakakaka

    ReplyDelete
  8. KAK AIN:
    Saya yang tak berapa pandai masak boleh buat..apatah lagi ibu2 macam kak ain..mesti lah lagi mengancam rasanya..try kak, jangan tak try..:)

    IERA:
    nak masak pun kena ikut mood..maklum lah bujang..ekeke..tak ada orang nak suruh-suruh..kan..hehe

    ReplyDelete
  9. ZULKBO:
    Bro mintak wife try resipi ni..tak kisah la jadi spanish ke, nepalese ke, tibetan ke...janji lebih kurang rasanya...hehe...

    LCA:
    Ya, insyaallah sha..tadi main rembat je apa ada dalam fridge..hehe...next time kita try tambah pepperoni...

    ReplyDelete
  10. ZEQ:
    Boleh..tak ada masalah...saya ajar awak buat omelette ni awak nak ajar saya resipi apa pulak..?hihihi....

    CHIK NA:
    Harus try...budak-budak mesti suka ni..chik na pulak rajin masak...hmm..must try tau.

    ReplyDelete
  11. CITARASA RINDUAN:
    Hehehe..masak ikut mood la ayu..sikit-sikit boleh la..tak sehandal Ayu di CR..:) dah memang bidang kepakaran Ayu tuu...

    ReplyDelete
  12. BELALANG:
    Hehehe...sungguh kurang asam...hihi!
    nanti kalau search spanish guitar, sekali keluar "belalang bawah tanah suka main gitar"..haaa...cmne? belalang kan suka main gitar..hehe

    DINAS ALDI:
    Selera masing-masing..tapi kalau saya, saya cakap sedap lah..hehehe...nak motivasi diri sendiri kasi rajin masak...ekeke

    ReplyDelete
  13. wah pandai masak ye..tapi saya tak suka pizza

    ReplyDelete
  14. adehhhh...time2 lapar kat tempat kerja ni...hang bg den sket...pehhh....alhamdulillah sgt....

    ReplyDelete
  15. ape yg berkaitan dgn telur sy sgt suke walaupun cume telur setengah masak

    ReplyDelete
  16. errr boleh makan ke ni...?;D

    ReplyDelete
  17. rajin benar anda masak memasak..wee..nmpak sedap laaa..huhuhu..

    ReplyDelete
  18. IMANSHAH:
    Ate teman ni idak ler pandai..sikit2 tu boleh la..kire idak ler kebulor kan..tahap boleh masak dan insyaallah tidak akan menyebabkan cirit-birit..insyaallah..hee

    JEBATEJA:
    Owhhh..amboi2...hang suruh bagi sikit..huhu...hari tu bukan hang cabar cheq ka suruh cheq masak...takpa..pelan2 kayuh cheq rajin2 masak lagi lepas ni, pastu cheq buat entry bagi hang terliuq..mau ka???hehehehe

    ReplyDelete
  19. SAHROMNASRUDIN:
    Telur separuh masak + roti bakar...taruk serbuk lada dan kicap...memang superb!

    SHARINGINFOZ:
    Apa tunggu lagi..sila cuba di rumah ya..:)

    ReplyDelete
  20. SHAM:
    err...tak boleh, sila ambil bau saja. ekeke....:)

    ALINAC LOVER:
    Jangan malu2..sila cuba ya..:)
    thanx datang komen..

    ReplyDelete
  21. ROSSA ALINA:
    Rajin yang tidak selalu..hehe. Masak ikut mood.
    Simple + sedap...yang penting berkhasiat..insyaallah.
    thanx ya datang komen...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails