About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, April 12, 2011

Cukuplah 2 kali Siti Murni tertipu...!!

Sila rujuk tajuk di atas. Sedih okey!! Dah dua kali I tertipu dengan ini daun....dua kali...!!! uwaaa...!

Meh nak story kat u all -- ini lah akibatnya bila buta ulam-ulaman...tau maaaaaakann je, kenal tak jugak..! U all kenal ke pucuk ulam tu (foto atas)...??? kenal? tak kenal? buat-buat tak kenal...?? Itu daun pucuk Putat yer..tuan-tuan dan puan-puan. Jangan ingat pucuk Janggus @ Gajus pulak yer..sila jangan jadi manusia buta ulam-ulaman macam I.

Dah dua kali tersilap beli. Actually, I ni suka sangat dengan pucuk Janggus, makan nasi colek dengan sambal belacan memang perggghhhh! Namun disebabkan bentuk daun pucuk Janggus dengan pucuk Putat ni yang seakan-akan sama membuatkan I selalu tersilap membeli. Ndak-ndak pulak dekat price tag tu ditulis pucuk Janggus *beli kat hypermarket, haruslah ada price tag bagi tiap-tiap ikat. Kalau beli kat pasar boleh la tanya kan...:-( Dan tiap kali tersilap beli tu lah bonda asyik gelakkan I...malu okey! huhu...

Pucuk Putat ni pun I telan jugak kalau dah dibuat ulam. Cuma tak boleh beat rasa lemak dan kelat Pucuk Janggus. Well, just for sharing untuk yang tak kenal pucuk Putat. Setelah tersilap, ber'google' lah I akan fakta mengenai daun ni.

Ulam-ulaman memang terkenal dengan khasiat tersendiri..so as Pucuk Putat. Selain baik untuk kesihatan kulit, melancarkan dan membersihkan darah, pucuk ni jugak bagus untuk awet muda..*sape tak ndak awet muda kan...^-^

Untuk ibu-ibu yang baru lepas bersalin dan masih dalam pantang -- daun ni membantu untuk menguncupkan rahim serta mencegah pening dan darah tinggi.

Lain-lain info mengenai pucuk putat, boleh la klik sini dan sini .

Ini pulak, sejenis sayur atau ulam yang sememangnya tak terdaya I nak telan. Entah la apa jenis nya..mungkin terung pipit. Ada yang kenal terung ni? Ulam apa yang menjadi favorite u all..??atau memang tak makan ulam....?? Jom kongsi-kongsikan...

21 comments:

  1. heheheheh akak lagi teruk tak kenai :D

    ReplyDelete
  2. ok le tu...kira nak gak hang makan...kalau den....renti kan laaa....ahakz

    ReplyDelete
  3. DINAS:
    hehehe...takpa kak..takpa...ni dah kenai ni...:)

    MIECYBER:
    Pucuk putat batang dan urat daun warna merah..pucuk janggus pulak warna hijau..lalala...sekarang saya dah tau..boleh la bagitau kat semua..ekeke

    JEBATEJA:
    kena la jebat oi..ni pun kira menjaga kesihatan ala tradisional jugak..cuba hang try test tengok...hihi

    ReplyDelete
  4. hehehe, kalaulah ulam di buat dalam tin, mesti cik siti takkan tertipu lagi kan? huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. Hehehe Kak Azie pun tak kenai.
    Tapi suka juga makan pucuk Janggus. Lemak mcm mangga.

    Kena dengan Sambal Belacan, perhhh!

    ReplyDelete
  6. IM suka makan bawang mentah. kira ulam juga lah kan..

    ReplyDelete
  7. Kakcik pun ingatkan itu pucuk gajus tadi (gajus dan janggus = sama je kan?) :)

    ReplyDelete
  8. mak tak makan lah ulam2 kampung ni nyah

    ReplyDelete
  9. mula2 akak ingatkan pucuk gajus gak..hi.hi.hi...

    akak suka ulam espclly terung pipit tu..dulu xpyh beli..kutip je blkang umah abah kt kg......

    ReplyDelete
  10. hahahha..
    jangan kata akak, aine pun buta ulam!!!! yang aine kenai ulam raja ngan petai ja!
    tapi usben aine mmg terer bab2 ulam ni, sbb fevret dia ulam! makan nasik kosong tadak lauk pun dia leh makan, kalo aine, alamatnya, kuruih sbb x makan la kot! ehehehhe...

    ReplyDelete
  11. kak ain pun tak kenal...
    kenal ulam raja..n daun ulam yg biasa tengok kat kedai tu jer la...

    pucuk jagus belum pernah try lagi...org kate sedapkan buat ulam..

    ReplyDelete
  12. sy suke ulam pegaga..sgt sedap buat sayur taw..

    ReplyDelete
  13. kamu ni sedang .menghairahkan. air lior ...wt wet wet.........

    ReplyDelete
  14. EELOBOR:
    Nanti kalau dah masuk tin, macam-macam isu lain pulak timbul..ulam tiruan ke..ekeke...

    KAK AZIE:
    hehe...sama..sama! nanti kita buat group 'kami peminat ulam pucuk jangguih'...hihi...sedap sampai mak mentua lalu pun tak sedaq kan...kan..

    ReplyDelete
  15. IM:
    erk..bawang mentah..hmmm..belasah je lah IM...hehe

    KAKCIK:
    ya, sama tu kakcik. orang sini..sebelah utara depa panggil 'jangguih'..janggus..gajus..sama je tu..hehe. sama kan dengan pucuk putat tu..

    ReplyDelete
  16. IMANSHAH:
    Nanti u dapat wife yang selera kampung baru u tau..hehehe...mau tak mau kena la u belajar makan ulam-ulaman tu..hehe.

    NZA:
    nampak gayanya bukan saya sorang saja yang tak berapa kenal nih..hehe. jadi betul la tu terung pipit kan...haih..untung dok rumah kampung, nak apa pun boleh petik kat belakang je kan..

    ReplyDelete
  17. MS. ARWEEN:
    Hehehe..lawak la ainee nih! Asben ainee tu kalau balik kampung mesti tak lepas dengan ulam kan...belah2 sana memang ler ainee oi...sebab pokok2 ulam jenuh..tak macam kita kat sini..sampai tak kenai ulam kan..hehe. ulam raja pun susah nak jumpa..dulu kat rumah kampung sampai tak termakan.

    AINNORAINI:
    Nampaknya ramai yang kenal ulam raja...:)Pucuk janggus rasa nya lemak kak ain..selain buat ulam, ada jugak yang guna pucuk janggus buat garnishing untuk laksa...sedap wooo...

    ReplyDelete
  18. SAHROM:
    Daun pegaga..hmm..betul2..selain buat ulam, buat sayur lomak pun sodap...banyak khasiat pegaga tu..awet mudaaaaa.....:)

    PANGLIMA MUDA:
    Alamak...menggiurkan yer..hehe..itu tandanya haruslah kena cari ulam untuk makan malam nanti...

    ReplyDelete
  19. kak siti: harus la kak... pi pusing ja keliling umah kat kampung usben tu, ada saja ulam yang buleh buat menu makan tgh hari.. kdg2 ada ulam yg aine x penah dengaq nama pun! siap kena tipu ngan ayah mentua lg! dia kata daun tu lemak2, sedap, sebelum makan kena layur atas api, aine pun try la, rupa nya, pahit gila!!! hahahahha... terus luahkan balik nasik yg ada dlm mulut tu!

    ReplyDelete
  20. hehehee..kite pon x knl jgk ulam2 nih..;p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails