About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, April 13, 2011

Di Dunia Ada Syurga

"Tuhanku..Bersamamu Tidak Ada Jalan Buntu.." that is the tagline untuk himpunan kisah inspirasi dalam buku yang sedang I baca ni. Now at page 94.
Buku ditulis oleh Asma Nadia. Priced at RM 11.90, available at Popular outlets and was published by PTS Millennia.

Ada 11 kisah berkenaan doa yang mampu mengajak 'readers' supaya mendekatkan diri dengan Dia, menadah tangan, menggantung hati, fikiran dan menyerah diri sepenuhnya kepada yang Esa. Serious reading. Tapi memandangkan buku ni hanya berketebalan 150 pages and I'm sure tak susah dan mencabar nak habiskan *unless kalau asyik main cityville lah..uhukuhuk..termengata diri sendiri pulak.


"Dan apabila hamba-hambaku bertanya kepadamu tentang aku, (jawablah) yang aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepadaku, hendaklah mereka memenuhi segala perintahku, supaya mereka selalu berada dalam kebenaran"

(Surah al-Baqarah, ayat 186)

17 comments:

  1. Nampak menarik kandungan buku itu - bolehlah kakcik cari dan beli. :)

    ReplyDelete
  2. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepadaku, hendaklah mereka memenuhi segala perintahku, supaya mereka selalu berada dalam kebenaran"

    MAKNANYA APA ? MAKNANYA KALAU MAHUKAN DOA KITA DI MAKBULKAN, KITA HENDAKLAH MEMENUHI SEGALA PERINTAHNYA. JADI JANGAN MARAH KALAU DOA TIDAK DIMAKBULKAN, JIKA PRASYARAT ITU TIDAK DIPENUHI TERLEBIH DAHULU.

    ReplyDelete
  3. harus kak ain cari ni...
    anak2 pun boleh bace...

    ReplyDelete
  4. KAKCIK:
    Sila kakcik...itulah tujuan berkongsi..supaya dapat dimanfaatkan oleh yang lain-lain juga...:)

    ReplyDelete
  5. AL-LAVENDARI:
    Ya, itulah maksudnya. Mesti ada give & take. Sebab itulah kita digalakkan supaya tidak berputus asa..bila lambat diperkenankan, ada hikmah lain menunggu sebenarnya.

    KAK AIN:
    elok lah tu kak ain, ada satu dua kisah dalam buku ni sangat-sangat menyentuh hati..

    ReplyDelete
  6. Siti, nanti nak cari lah buku tu kat Popular.

    ReplyDelete
  7. bagus buku nie kan... ia boleh dijadikan panduan dalam kehidupan kan

    ReplyDelete
  8. salam kak...wah..akak rajin kan baca buku...ila pun balik neh nak membaca..byk novel dekat umah xbc lagi..heheh

    ReplyDelete
  9. sejak keja kilang ni...jarang benar den mebaca buku2 tebal....kecuali majalah....ahakz

    ReplyDelete
  10. banyak2 le kita berdoa kerana doa itu senjata org Islam

    ReplyDelete
  11. yang baik kita sebar-sebarkan...

    ReplyDelete
  12. salam..
    syurga duniawi memang banyak
    tapi yang nyata keseronokannya
    tidak akan kekal hanya sementara

    ReplyDelete
  13. ZULKBO:
    sebab tu doa mampu menjadi pelindung..supaya hati tak mudah terpengaruh dengan godaan 'syurga dunia' yang satu lagi tu..

    SHAM:
    as usual, sharing is caring...:)

    SHARINGINFOZ:
    ya, tepat sekali...selain dari usaha dan ikhtiar, doa lah senjata mukmin sebagai tanda penyerahan & tawakal kepada Nya..

    ReplyDelete
  14. MIECYBER:
    beli...jangan tak beli..:)

    JEBATEJA:
    Majalah pun okey la tu..janji bermanfaat...jangan baca kat gossip artis saja noo...hehe

    HONEYBUNNY:
    haa...bagus ler, dah abes exam @ assignment boleh la abeskan pulak novel2 tu...ubat reduce stress jugak tu..:) hehehe

    ReplyDelete
  15. SAHROM:
    yup..bagus pada saya. Jangan dipandang pada nilai RM tapi pandang pada pengisian ilmu di dalamnya...sangat berkesan utk saya..insyaallah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails