About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, April 5, 2011

Nasi Lemak Dal & Vanilla Raisin Cake

Last sunday merupakan 'hari masak-masak sedunia' buat I..hehe..maklumlah, sebagai anak dara yang jarang turun ke dapur, bergelut dengan periuk, senduk, ketuhar dan kuali...maka, I gelarkan ahad tu sebagai hari masak-masak sedunia. Ini Nasi Lemak Dal, resipi turun temurun dari arwah tok Rokiah (mak arwah abah). Dah lama jugak bonda tak masak nasi lemak dal ni. Sama je macam nasi lemak biasa..cuma ditambah kacang dal yang sudah direbus, semakin berlemaklah nasi lemak tu. Yang ni, bonda masak, I cuma sediakan bahan je. Lauknya, Sambal Tumis Kerang dan Telur Puyuh Rebus bersama ulam timun. Ada lagi lauk bilis goreng, cuma not in my plate lah..since I dah bosan dengan lauk bilis..:)

Hahhh...here it is..hasil tangan I, Vanilla Raisin Cake. Resipi kek vanilla biasa cuma I tambahkan sedikit kismis hitam dan tukarkan mentega cair dengan marjerin daisy yang tak dicairkan..nasib baik la jadi. Cuma..kalau u all perasan...sila abaikan kerak hitam iteww ya tuan-tuan dan puan-puan...huhu..siamang punya oven! Harus nak kena beli lain, dia tipu I okeh..~! After 30min baking, bahagian atas dan tengah nya tak masak, cucuk dengan garfu meleleh keluar cake mix tu, so, i tukar from lower heat ke upper heat..tak sampai 10min u all...! huh..sekali hangit bahagian atas kek tu..hampes punya oven, ada je yang buat tukun kang!

Anyway, tak mengganggu the taste and the fluffiness of the cake ya...masih harum & sedap..*cewah-cewah puji kek sendiri tak hengat! I will not give up, I will still bake...walaupun setahun sekali...hehehe...!

21 comments:

  1. Amboi amboi amboiiiiii... sian kat oven tu.. dah penat dia memanaskan diri untuk Siti tau.... :)

    ReplyDelete
  2. chaiyok2 akak!!!!
    kena start rajin ke dapoq dah ni!!!!
    kek aine masih x buat2 lg neh! pisang dok jd pisang lg!

    nmpak sedap kek tu!
    wpun hitam2... part yg hitam tu la yg aine suka!
    hitam tu kan menawan..

    ReplyDelete
  3. salam..
    sedap nasik lemak pada sambal nyee :)

    ReplyDelete
  4. ada lagi tak kek tuh? nak rasa sket

    ReplyDelete
  5. KAKCIK:
    Hehe...terlupa jasa dia kakcik, marah kek hangit punya pasal..:)

    MS ARWEEN:
    A'ah ainee, kak ct potong bahagian yang garing terlebih tu, sambil tengok tv, sambil mengunyap..habis jugak walaupun hangit...eheheh...

    nak buat kek pisang coklat kan..hmm..tangan ainee yang dah otai, mesti sedap...:)

    ReplyDelete
  6. JINKAMEN:
    Setuju..kalau kuah sambalnya sedap..cukup pedas, sedap lah ia! hehe...tapi jangan lupa, nasi lemak tu sendiri..sedap pada lemak santan tu tauu...:)

    EELOBOR:
    Alaaa...dah abis la...apsal mintak lambat sangat..

    ReplyDelete
  7. buat jgn tak buat...jgn buat kek bantat udah...huu

    ReplyDelete
  8. Ok lah tu, pandai jugak ler masak kek. Hangus skit tu kira tutup mata saja lah. Hehehehe

    Kak Azie pun nak belajaq la masak nasik lemak buh kacang dhal. Mesti lagi sedap tu...

    Mesti nak try.

    Kerjaya: Bukan Selamanya Kita Hebat...

    ReplyDelete
  9. boleh bg cadangan......boleh saya cadangkan..kek tu hantau ke rumah saya sket

    ReplyDelete
  10. CANTIKNYA KEK tue..pasti ia teramatlah sedap kan...

    ReplyDelete
  11. sdpnye n.lemak tu..
    da la lpr pg2 nih..hehe

    ReplyDelete
  12. Nasi Lemak home cooked memang terbaek. Tu yang sampai 2 biji telur, kan?

    ReplyDelete
  13. ohhh mesti sedap nasik lemak dal, ni first time dengaq.
    dah lama tak makan telur puyuh, nak kena pi beliiii!

    ReplyDelete
  14. MIECYBER:
    Cepat..spare tisu atau sapu tangan..hehe

    SHAM:
    Selalunya kek bantal je yang sempat buat...hihi

    ReplyDelete
  15. KAK AZIE:
    Kak azie mesti kena cuba try test..sebab nasi lemak pun one of bidang kepakaran kak azie..try tambah dal tu..gerenti sedap :) hehe..making nasi lemak more fun..haha..slogan baru nasi lemak nih..

    ALINAC:
    A'ah, tipu la tu...konon tak masak..tak sampai 10min dia hangitkan kek i..huhu..

    ReplyDelete
  16. JEBATEJA:
    Address pls! Next time kalau I buat, dan hangit..part yang hangit tu leh la i hantar terus ke rumah u...hehehe...niat tak baek sungguh i ni kan..kang x pasal2 kek i hangit lagi...hehehe


    SAHROM:
    Cantik di dalam walaupun hangit di luar...hehehe...serius, rasa nya tak terjejas walaupun hangit di bahagian atas.

    ReplyDelete
  17. BAHULUOREN:
    Hehehe...nasib u tengok di pagi hari..memang lapar la jawabnya...ndak2 pulak kalau belum breakfast..adoyaiii..kesian u..

    LCA:
    hehe..superb dear! 2 biji sebab telur puyuh kan comel lote..nak ambil lebih tapi tak berani..

    DINAS ALDI:
    haaa..apa lagi dah dengaq ni boleh la cuba buat kat rumah. telur puyuh sedap ooo..buat sambal tumis or masak rempah...best...gi cari kat kedai cepat...

    ReplyDelete
  18. hah...kita tak taw....hang yg ckp erk...kita tak kisah..nak kasi yg hangit pun...kita redha....ahakz...

    ReplyDelete
  19. JEBATEJA:
    alohhh..cheq melawak je la..mana boleh sedekah benda tak elok kat orang...pemberian tu kan satu sedekah jugak....:) jangan sedey2 naa...ada rezeki cheq buat lain..sampai jadi..superb..cheq hantaq kat hang nooo...hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails