About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Saturday, April 9, 2011

Oh kome, deghoyan udah luroh

Sanggup kuredah kepekatan malam sehingga berkilometer jauhnya demi menjejak dua biji durian yang luruh di pasar malam Taman Arowana..hehe...bonda teringin sangat dah, sampai tak sanggup menunggu weekend *yang sebenor nye, dua anaconda nye pun teringin benor nak makan deghoyan, hehe..cover line la katakan.

So, last night dengan ditemani sis yang baru balik dari main futsal di Mak Mandin..jumpa la jugak 'deghoyan' ni. Kat sini tak cukup jenuh lagi lah..yang berniaga durian cuma dua gerai je..satu tu sampai dah bungkus naik lori, sold out katanya...

Deghoyan tepeng kate oghang yang menjuai nyer..kater nyer la..idak le teman tahu betoi ke idak..

Oh kome, dengoyan udah luroh
(udah luroh)
Lebih baik cepat pegi suloh
(pegi suloh)
Lambat sikit kome dapat habuk
(dapat habuk)
Kalau tido jawabnye tinggey pokok
(padan muke)


Semalam beli 2 bijik, RM 14.00..sekilo RM 5.00. I tau makan je..bab nak memilih, membeli serah kat my sis..dia lagi bijak membeli dan selalu menang memakai..hehe..level isteri-isteri kan..harus lah pandai..:) Tak tahu lah nak kata mahal atau murah..janji dapat merasa..u all nilaikan lah sendiri ya.

Teringin jugak nak merasa kesedapan durian Batu Kurau yang glamour sangat tu. Last few nights ada tengok kat TV3 pasal durian Batu Kurau. Jauh benor nak makan durian sampai ke Batu Kurau aih..tapi kalau kena dengan si durian mania...sampai ke ujung dunia pun diorang tak kisah kan...?kan?

Durian Balik Pulau pun belum ada lagi rasanya. Kalau tak, confirm lah I dapat merasa dulu. Bapak si tauke Mini market sebelah ofis tu, ada kebun durian yang tersangat lah luas nya di Balik Pulau.

Dan teringat jugak arwah opah, jiran sebelah rumah masa kat kampung dulu. Since, kampung halaman arwah tu di Perak jugak, asal musim durian je berbakul-bakul durian dihantar ke rumah dia. Masa tu hadap la 'penjan' atau serawa durian buatan tangan dia..siap buat kenduri lagi okey!

Siapa lagi durian mania kat sini???or ada yang memang tak makan durian, tak suka durian..atau alergik dengan durian....ce cite apa yang menyebabkan u all suka atau tak suka dengan durian...ce cite..ce cite..

24 comments:

  1. musim dia sekarang nih. belum dapat merasa pun lagi tahun nih. wife lak berpantang, nak beli nanti dia terliur nak makan gak. kena sama2 pantang ngan dia jugak la gamaknyer...

    ReplyDelete
  2. EELOBOR:
    Berkorban untuk wife..bagus jugak tu..kesian jugak kat dia kan. kalau ada rezeki, mungkin lepas abis pantang boleh merasa lagi...dont worry..:)

    ReplyDelete
  3. Saya pun jenis memilih sebelum membeli durian...

    Manusia jadi komoditi

    ReplyDelete
  4. teman suka sgt makan doyan....tapi teman tak lalu makan jika lebih dari 3 ulas teman makan...kalau lebih teman makan...terjeluik leee

    ReplyDelete
  5. huih, haghi ni je akok udah bante deghoyan dua bijik...soghang tau...alamat lemok bertamboh leee...
    peghonah idok makan deghoyan cap kaki?ha ha ha..kat penang sana...

    ReplyDelete
  6. ingatkan betul2 tunggu bawah pokok.....
    hahahhaha..rupanya beli....

    ReplyDelete
  7. ibu_suri beberapa kali pujuk IM belikan dia durian tapi IM tolak sebab bimbang kesan gula dalam darah...

    ReplyDelete
  8. Hello Siti, tengok ni sedap best! Saya agak2 tujuh pieces.....da lupa bahasa for 'pieces', ha ha...with iced coffee boleh jadi with me.
    Ada lagi?
    Saya tungu bua datang, ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  9. aku suka durian sbb baunya mmbuka selera aku.. lg plak bnde ni susah nk dpt.. skali stahun jer...hehe

    kata mkcik jual deghoyan ptg ni..
    "untung jd durian kn. Org ttap belai dan cium walaupun ia berduri. ^_^"

    sungguh mndalam ayat itusss...hihi

    ReplyDelete
  10. Sana sini oghang berceghite pasei deghoyan.. ini yang teman tak tahan ni.... :)

    ReplyDelete
  11. jengah pagi2 disajikan dgn durian..nasib baik akak xsuka durian....hi...

    ReplyDelete
  12. durian sedap tp xleh mkn byk2..hehehe
    nnt panas badan...tp buatkuah durian mkn ngn roti lg sedap..yummmyyyy

    ReplyDelete
  13. anak akak yg sulung pantang bau durian..dia tak suka...bau pun dah tak boleh..so kalau nak mkn durian..time dia takde ja la..:)
    akak suka durian yg tgk mengkal isinya..yg lembik tu tak berapa suka

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum wbt
    Ghamei pulok oghang keme disini ghopenya! Idok sedor pulak keme, bile masanye doghoyan berbunge, sedor2 dah lughuh ghopenye. Isyy usoh le mike dengor bede`ah (temberang) deme kate doghoyan tepin. kot2 yg ade pun leghah Cangkat Jering atou Bkt Gantang. Leghah (daerah) sana deme idok juwei pakey kilo. Anyway (ngikut kata leghah teman), pasei byknye 2 bijik je, ngangguk jelah. Dah makan tu, kighe sembonilah kata org Peghak! Wassalam

    ReplyDelete
  15. kat cini lum musim lagi..kalau dah..meriah sungguh kat area cini taw...

    ReplyDelete
  16. ALINAC LOVER:
    best kan..:)

    USOP WILCHA:
    Untung orang yang tahu memilih durian..

    JEBATEJA:
    uiks..boleh terjeluik pulak..huhu

    ReplyDelete
  17. CIKGU NURIN:
    cikgu nak mai penang ka, makan durian cap kaki...sedap wooo...heheh...promote nih..

    CITARASA RINDUAN:
    hahaha...suspen ye ayu..idak le teman nunggu bawah pokok deqhoyan...ate teman ni penakot oghangnye...hehe

    IM:
    kesian ibu suri, kalau saya jadi IM pun serba salah dibuatnya...

    ReplyDelete
  18. UNCLE LEE:
    I know..i know..hehe...that 7 ulas durian u can simply eat it...hehe...confirm finish and licin...hahaha...just come back here, i'll accompany u for durian eating...

    HAFRIZ MOHAMAD:
    Thanx datang sini ya..:) sama..peminat durian jugak...dan saya suka analogi awak tu...ada betul nya..:)

    KAKCIK:
    Tak menahan yer...cepat2 beli itu durian..hehe

    ReplyDelete
  19. NZA:
    Laa...tak makan durian rupanya..adehh...tapi akak selamat lah..tidak mungkin tergoda dengan foto durian tu..hihi


    BAHULU OREN:
    betui3...buat kuah durian cicah roti jala...perghhh..i told u..hehe
    memang panas...nak tido pun susah. masa tu baru reti nak minum air suam banyak-banyak...hehe


    KAMSIAH:
    Kalau camtu makan nak kena tunggu dia tak ada lah...jenuh jugak tu yer..sama la dengan adik lelaki saya sorang tu, tak makan durian...kulit durian pun dia tak ndak tengok..hehe

    ReplyDelete
  20. TAJNUR:
    Wah3..pekat bebenor loghat peghok nye yer...macam oghang kuale je...iye ke oghang kuale??ekeke...

    SAHROMNASRUDIN:
    kalau ikutkan kat sini pun belum jenuh lagi..kalau tak boleh tengok gerai jual buah durian ni di merata jalan...sabaq..sabaq..tak lama lagi sampai le tu...

    ReplyDelete
  21. kat tempat cikgu tie...durian sekilo RM10.masih mahal lagi.huhuhu...

    ReplyDelete
  22. akak baru je makan buah doyan musang king yang adinda tersayang bawak balik... hmmm sedap sungguh doyan nih

    ReplyDelete
  23. kak.... best nya durian!!!! ahad lepas, masa nk pi cuci keta, usben cakap nk beli durian! tapi, bila singgah kedai 99 akseseri keta tu, pi beli foglamp, terbang duit banyak! pastu, tggu nk pasang, smpai kul 9 lebih.. usben kalut nk tgk mentor, at last, nan ado durian! cis cis cis!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails