About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, May 19, 2011

Kopi O Tanpa Gula

Saya mengantuk sangat-sangat. Tidur saya diganggu Elmo dan awek nya Elmi. Saya terkejut jam 12.30 semalam Elmi merayap-rayap atas comforter. Terpaksa panggil my younger brother tangkap itu cinonet masukkan balik dalam sangkar emas dia. Jam 5.30am, bonda pulak menjerit dari ruang tamu..Elmo dan Elmi hilang lagi. Bila dipanggil baru la Elmo keluar. Senang tangkap Elmo sebab dah jinak sikit tapi si Elmi..huh...merayap sana-sini. Sekali lagi kami bertiga terpaksa menangkap 2 ekor cinonet tu. Lepas insiden awal pagi tadi..pintu sangkar dah di'klip' dengan kepit baju..geram haih! Kejap lagi saya nak cari 'cable tie' mau ikat sangkar emas diorang. Hilang kang susah nak berjawab dengan mummy dan daddy dia.

Enough said about Elmo and Elmi..now, nak cerita pasal buku terbaru hasil tangkapan di Popular masa cuti hari Wesak baru ni. "Kopi O Tanpa Gula" hasil tulisan Abd Jalil Ali dan diterbitkan oleh Alaf 21.

Very interesting book! A must haves! Kalau tak silap saya, buku ini tulisan Abd Jalil Ali yang ketiga setelah buku pertama "Asam Garam Gula Kopi" dan buku kedua "Teh Tarik Kurang Manis".

Tak henti-henti saya tersengih sendirian tatkala baca buku ni. Ada saja yang mencuit hati wanita saya! Menurut penulis, apa yang dicoretkan beliau dalam buku "Kopi O Tanpa Gula" ni adalah 'gula gula kehidupan' yang telah beliau adun melalui pemerhatian beliau setiap hari..tentang apa yang berlaku di sekeliling kita. "Pemerhati" is the keyword of the day!

Boleh didapati di Popular *sebab saya beli dari Popular! RM 13.00 senaskhah..berbaloi!

Sebut pasal "Pemerhati"..saya tertarik dengan seorang "Pemerhati" yang sangat misteri! And as usual..naluri saya tercabar dengan benda-benda misteri nih..terasa macam nak korek semuanya habis-habisan sebab 'dia' misteri sangat! Sampai lah saya tahu identiti sebenar dia, baru la puas hati gamaknya! Hehe...

Korang..jangan pelik dengan entri hari ni ya...bunyinya macam skema je..! haha...tolonglah..get used to it. Saya nak tukar kata ganti nama..tak nak guna perkataan I lagi..sebab dah tiap-tiap hari gunakan kata ganti "I", "You" etc..

22 comments:

  1. Kak Azie masih ingat dulu masa Sdr Jalil ni menulis di ruangan akhbar dan majalah (dia wartawan dulu, kan?), Kak Azie suka baca tulisan dia.

    Wahhh tajuk pun menarik, isi mesti mencuit hati.

    Selamat membaca SITI.

    ReplyDelete
  2. akak suka kopi pekat kaw..kaw..ttp mesti ada gula secukup rasa la...

    ReplyDelete
  3. MIECYBER:
    ya...elakkan kencing manis! :) muka manis takpe...hehe

    KAK AZIE:
    tepat sekali kak azie..dia jurnalis..artikel dia selalu keluar surat khabar & majalah wanita, midi dsb nya..
    thanks, kak azie..:)

    NZA:
    Sama citarasa dengan saya..asal jangan terlalu manis..:)

    ReplyDelete
  4. Selamat Membaca...nanti share lah isi kandungannya...

    ReplyDelete
  5. alamak...

    ila xminum kopi la akak..hehe..

    itu la..tgk skema ja akak tulis saya...hehe...

    ReplyDelete
  6. kak ain mmg suke cara dia menulis dan byk berunsurkan nasihat dari pengalaman beliau sendiri...

    ReplyDelete
  7. xsuka kopi,teh, dan sewaktu dengannya..tapi saya suka air gas..leh cm tu? hahaha

    ReplyDelete
  8. sy plak suke kopi o depan opis sy nie..tersangatla sedap..ntah apa dibubuhnya huhuhuhhh

    ReplyDelete
  9. haha.kak,lepas ni masa memasak ada elmo dgn elmi kat sebelah tgk kak memasak.hihi

    ReplyDelete
  10. ZATI:
    hehe...Elmo & Elmi cerdik tau Jat..masa orang ada dekat dengan diorang baik je kelakuannya..tapi..time orang takde kemain lagi diorang...

    SAHROM:
    Cuba gi tanya rahsia kesedapan kopi o tu..hehe..harussss diorang nak bagitau kan..

    PUAN TIA:
    Thanx datang komen ya..
    tak suka teh, kopi tu dah bagus..caffeine-free...tapi air gas pulak feveret....hehe...tak dapek den nolong...saya gastrik memang tak minum air gas..

    ReplyDelete
  11. SHARINGINFOZ:
    teh tanpa gula cuma minum kalau nak hilangkan cirit birit..tapi teh tanpa gula masih boleh telan jika nak bandingkan dengan kopi.

    BLOGBERRY EMRY:
    Thanx singgah baca entri...

    KAK AINNORAINI:
    betul kan kak...best kan..gaya penulisan dia tak bosan bila dibaca..

    ReplyDelete
  12. LCA:
    Thanks..sha. Dah halfway reading it! Insyaallah..kalau kena dengan entry I..I akan share serba sikit kandungan buku tu...k


    HONEYBUNNY:
    Akak pun dah kurang minum kopi sejak sakit ituhari..
    skema pun skema lah...hehehe

    ReplyDelete
  13. Hi Siti, that Elmo and Elmi kuching? Or rabbits ot hampsters?
    That book looks interesting....
    You have a pleasant weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  14. bila le minat membaca den ni nak dtg kembali.....ahakz

    ReplyDelete
  15. UNCLE LEE:
    Hi, uncle..Elmo & Elmi is Sugar Gliders..see my earlier post.
    Enjoy your weekend too..:)

    JEBATEJA:
    minat ni kena diasuh chek oi..insyaallah..di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..don't worry Jebat...

    BAHULU OREN:
    Memang best...tak fikir panjang, terus beli.

    ReplyDelete
  16. ahakz...harap2 mcm tu le...den ni sejak keja...kureng sket.....ahakz

    ReplyDelete
  17. salam..
    banyak membaca menambah ilmu
    pengetahuan..berguna buat diri
    dan masyarakat jua..
    :)

    ReplyDelete
  18. siapakah pemerhati misteri itu?? agak-agaknya secret admirer kot :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails