About Me

My Photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Thursday, June 2, 2011

Hikmah di sebalik kesakitan..


Rinduuuuuuuuuuuu...nak buat entry baru. Since last few days..saya hanya mampu melihat entry kawan-kawan..nak baca kepala terasa berat..mood hilang. Nak buat entry baru, terasa kerajinan tersangatlah nipis nya!

Alhamdulillah..keadaan kesihatan saya beransur baik. Setelah ke klinik, hospital, pusat kesihatan dan akhir sekali klinik pakar swasta. Bengkak di kerongkong saya dah semakin pulih rasanya, rasa tak selesa seperti ada tulang terlekat kat tekak tu pun dah berkurang.

Bulan Mei saya asyik bergelumang dengan ubat-ubatan...saya rasa penyakit 'takut ubat' saya pun dah hilang macam tu saja...nak cepat baik punya pasal kan?!...hikhik...mau tak mau saya kena telan jugak...tak kira sebesar mana tablet dan kapsul ubat yang doktor bekalkan...

Saya redha..sepanjang waktu tak sihat tu. Sakit yang saya dapat untuk cuci segala dosa saya..kena sabar dan cuba untuk tidak mengeluh mahupun merungut.

Imam Al-Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah R.A bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda..
"Tidak ada penyakit, kesedihan dan bahaya yang menimpa seorang mukmin hingga duri yang menusuknya melainkan Allah akan mengampuni kesalahan-kesalahannya dengan semua itu"

Apa pun saya bersyukur, sebab adik lelaki, si Aji pun sama..turut tak sihat..dan alhamdulillah..dia pun dah okay sekarang.

Mudah-mudahan lepas ni dapat lah saya berblog dan berblogwalking kembali....Finally, jaga kesihatan..banyakkan ambil buah-buahan dan 'plain water' ya..


p/s: bila kita tidak pernah ditimpa musibah, jangan terlena. Mungkin Allah
‘menghabiskan’ simpanan kebaikan kita. Keyakinan akan hal ini dapat menjaga kita untuk tidak terbuai dengan lazatnya kenikmatan duniawi sehingga melupakan urusan ukhrowi.

22 comments:

  1. selamat tengahari dik..
    patutlah lama kak ayu tak nampak siti murni..
    alhamdullilah, beransur pulih kamu..
    itulah dik...
    bila kita di beri sakit.. maka, kita tahu ada hikmah disebaliknya..

    bab takut ubat, syukur.. kamu dah boleh atasi..
    moga cepat sembuh dan selalu berehat ya..

    kak ayu WINDU!!!!

    ReplyDelete
  2. AYU:
    Windu kat Ayu jugeeee!!!
    Betul sangat Ayu...bila sakit baru tau betapa besar nya makna sihat..
    Nanti siti pi jalan2 blog Ayu ya...

    ReplyDelete
  3. kak ain pun dah rase sakit tekak ni..hidung pun susah nk bernafas...nak selsema la pulak...

    dah beransur baik ye...pas ni byk2 berehat tau siti..

    ReplyDelete
  4. semoga k.siti sembuh dan boleh buat aktiviti macam biasa..bila sakit baru kita tahu betapa nikmatnya hidup..huhu..

    ReplyDelete
  5. huhuhu...itulah ujian dari Dia agar kita bersabar. apapun jaga kesihatan tuh cik siti.....

    ReplyDelete
  6. KAK AIN:
    Thanx kak ain. Akak pun sama yer...jaga kesihatan..rehat secukupnya. Sekarang musim orang sakit belaka...dehydrate terutama sekali.

    ANAYANA:
    Thanx Ana...:)Mudah2an Ana juga sihat. Yalah..kalau tak sakit, pada kita biasa ja hidup ni..macam tak tau bersyukur je..peringatan jugak untuk kita supaya tak leka.

    EELOBOR:
    terima kasih atas pesanan..
    ya, memang ujian dari Dia..supaya kita tak abaikan bekalan untuk ke sana nanti...

    ReplyDelete
  7. Murni: seriouslly ...akak baru dok terpk-pk mana Murni, sekali bukak blog..waa ada Murni ku di situ...get well soon dear...

    Betul, jangan ingat kita swihat, kita ok...Allah hanya melihat kita sejauh mana kita gunakan kesihatan yg diberi tu kan...?

    Petang ni dah makan ubat? 3 kali sehari selepas makan tau?

    ReplyDelete
  8. ooo...itu pasai aaa....ahakz...so selamat dtg kembali ke dunia kita....ahakz.....

    ReplyDelete
  9. akak..

    alhamdulillah...akak dah semakin sihat kan skrg....

    jaga diti baik2 yer...kalau kita xsihat nak buat apa pun xde mood n xlarat kan kak....

    ila lak busy skrg neh..nak berblog pun xdak mood..ehhe

    ReplyDelete
  10. CIKGU NURIN:
    Terima kasih kak...terharu daku...tsk..tsk...ada jugak orang ingat kat chek nooo...hehehe.
    Dah ambil ubat tadi...ubat ni sekali je sehari..kena ambil sebelum makan.

    JEBATEJA:
    Terima kasih kat Jebat jugak....:)

    IMANSHAH:
    T. Kasih chekguuuu...hehe...teringat pulak masa wish kat cikgu kat sekolah dulu...mudah2an awak pun sihat juga hendaknya...

    HONEYBUNNY:
    A'ah..alhamdulillah ila..getting better now. Kalau tak sihat...memang nak buat apa pun rasa tak best.
    Akak harap ila dapat maintain cool di sebalik kesibukan tu k...sesekali kena chill jugak tau...jangan stress...

    ReplyDelete
  11. SALAM SITI MURNI. R U OK? GET WELL SOON KALAU U TAK SEHAT. MAKAN LA UBAT ITU SAJA YANG BOLEH MENYEMBURKAN PENYAKIT. ALL THE BEST DEAR :)

    ReplyDelete
  12. Hi Siti Murni, we all get these moods....but it'll pass over.
    Minum Chinese Green Tea, it will help bring back the glow to you.
    And smile....makes the sun come out.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  13. kalau bila mai sakit ingatkan Allah tu bagus sangat..namun biarlah bersambung begitu bila dimasa sihat wal fiat kan...insyaAllah..

    ReplyDelete
  14. sebenarnya ujian dari Tuhan itu membentuk kematangan berfikir.

    ia juga membentuk kematangan beramal. muga SM terus sabar dalam apa juga ujian yang mendatang.

    ReplyDelete
  15. take care tau dear.selagi x ok,makanlah ubat ye.

    jat pn x berapa nk ok perut skrg.sobsob.

    ReplyDelete
  16. be strong..
    Allah baru cuit sikit .. moga cepat sembuh

    salam kenal dari kak Es

    ReplyDelete
  17. semuga bulan june ni sihat dan rajin bershopping.. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails