About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, June 17, 2011

Hot Wheels Collectors

How come...? Cepat jugak dia mengumpul bendalah ni!?! Malu sungguh saya..sebagai kakak saya tak tahu apa benda pun..tiba-tiba dapat tau dah sebanyak ini yang dikumpulnya...koleksi kereta Hot Wheels...aduhaaiiiii adik lelaki ku sorang nih!



Seingat saya, dia ada beli sebuah je dari koleksi kereta ni masa cuti-cuti family kat Genting Highlands last few months. Tup tup..dah ada 14 buah sekarang! Bila masa dia beli..? Itupun sebab dia mintak izin saya nak susun koleksi yang dah banyak tu dekat cabinet ruang tamu..baru la saya tau.

Teringat masa adik hero saya tu waktu kecil dulu...sedari kecil memang minatnya ke arah ini, suka kumpul mainan dan replika kereta. Memang arwah abah, baik saya dan dik na pun selalu menggiatkan dia dengan koleksi mainan nih, tapi geram dengan satu pe'el dia yang susah nak ubah...*sampai sekarang pun ada perangai nih, suka bebal, temper, terus dibaling, campak barang tu..rosak lah! Sudahnya ke tong sampah!

Dan bila dah berpindah..koleksi yang menyusut tu pun semakin hilang entah ke mana. Sehinggalah waktu kami sekeluarga bercuti baru-baru ni. Nampaknya minat lama dah kembali..
apa pun saya bersyukur lah minat nya dengan koleksi replika hot wheels ni, dari dia sibuk nak merempit, melepak tak tentu hala...*nauzubillah..mohon dijauhkan..

Sebagai kakak yang menyokong adiknya..of course la saya siap siaga nak buat kajian mendalam pasal hobi mengumpul kereta hot wheels ni..dengan semangatnya saya tunjukkan website yang berkenaan kat dia. Tapi dengan slumber badaknya dia menjawab, "eleh...orang dah register pun kat website hwcmalaysia tu..Malaysia punya lagi!," Hampeh kan...adoiii, saya jugak yang terkena balik!

Namun..akak tetap cover line okeh..saya buat dhek terus google lagi. Dalam menggoogle tu dapatlah jugak sikit ilmu..hehe..rupa-rupanya memang ada komuniti yang aktif dalam forum dan website..that unites hot wheels car collectors ni. Jangan tak percaya..boleh dikatakan pengumpul nya dari kalangan orang yang berkerjaya. Baca je petikan artikel kosmo online ni. Arkitek, eksekutif...huhu..takjub saya..takjub!

Apa pun..saya kagum dengan orang yang beria-ia mempertahankan minat & hobi yang unik ni. Chaiyoook untuk mereka!!


P/s: Akak nya suka kumpul apa ek..??

17 comments:

  1. ila rasa macam ila ada la kereta2 neh dekat rumah...

    xingat yang sapa n xpernah amik tahu lak..heheh...

    wah akak.....ciap google lagi tu...bagus2...heheh

    ReplyDelete
  2. huhuhu, nasib baik la x de minat ke arah tuh. dah banyak sangat hobi2 yang lain....

    ReplyDelete
  3. minat adik siti mmg klass...
    kalau kak ayu kumpul.. rasanya sure hilang dik umai buat jadi mainan...

    nak tahu gak siti murni suka kumpul apa??
    stem eik!!

    ReplyDelete
  4. en.somi kak ain mmg suke benda2 mcm tu..mase bujang dulu..

    sekarang ni entah kemane peginye...semakin susut...anak2 buat main...

    ReplyDelete
  5. wowowowowowowo....den pernah terbaca gak kat kosmo....terkejut jugak masa tu ada plak peminat yg mcm tu....dulu beli kan utk anak...buat di baling2...ingat lagik..harganya rm3.90 kat 7E...now....pehhh...mahal....ahakz

    ReplyDelete
  6. hi there i have just followed your blog and i hope you can follow me back..i like your blog...i will be waiting you in my blog..cheers

    ReplyDelete
  7. Banyak Bahasa Mat Saleh wa tak faham, sila terjemah

    ReplyDelete
  8. opsss... saya pun ada wat koleksi HW nih.. hehehe memang mengasyikkan.. Namun dah slow sbb dah beralih ke hobi fotografi.. :)

    ReplyDelete
  9. anak akak pon pengumpul keta ni..dah hmpir 30buah dah..kt cni murah je..

    ReplyDelete
  10. HONEYBUNNY:
    sapa yang buat koleksi tu ila..?

    EELOBOR:
    Hobi kalau dah banyak sangat pun, takut tak terlayan pulak nanti...betul jugak.

    CITARASA RINDUAN:
    hehe..itu sudah pasti! Mesti jadi mainan Umai. Jadi mainan takpe Ayu, jangan dicampak-campak sudah, pening mak Umai nanti..hehe

    Siti suka kumpul perfume..& hotel toiletries..tunggu dah banyak nanti..boleh la buat entry! :)

    ReplyDelete
  11. KAK AZIE:
    hehe...kumpul mug ada lah! Kumpul sampai tak tau nak pi letak tang mana...

    IMANSHAH:
    Kira hobi maskulin jugak ler ni..kan...

    AINNORAINI:
    Husband kak ain tak frust ke..habis semua collection dah berterabur...hehe..dia bagi can anak2 la tu...

    ReplyDelete
  12. JEBAT:
    Adik den cakap...beli kat 7E kalau masa promosi...murah..kadang2 ada certain promotion untuk limited edition punyer...selalu pun dia beli kat 7E...beli kat dalam supermarket memang mahal sikit..

    ANDRIK:
    Thanx...for following! :)

    ZEQ:
    Alaaaa...saja la tu..zeq memang suka buat-buat tak faham...kan...? :)

    ReplyDelete
  13. KHAIRUL ONGGON:
    owh ye ke...mesti dah banyak koleksi awak sebelum ni kan....:)
    fotografi memang jadi kegilaan ramai sekarang...

    HAMIZAH:
    Kak mizah..kat sana murah yer...?
    wah..cepat lah anak akak buat collection camtu...:)

    ReplyDelete
  14. bagus tu...siti mmg seorg kakak yg penyayang..sekurg2nya masa trluang adik trisi dgn bnde brfaedahkan.

    kalau farouk tgk mesti jeles nie...he...

    ReplyDelete
  15. NZA:
    Yalah kak..dari dok melepak je..ada gak hobi dia...
    hehe...farouk pun suka buat koleksi hot wheels ni yer kak.....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails