About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, June 9, 2011

Selera zon selatan la pulak...

Fuhhh...tak padan dengan sakit tekak, teringin yang bukan-bukan Siti Murni nih!

Actually, kering idea bila masuk bab menu especially makan tengahari. Ada masanya, perut dan tekak seakan-akan tak boleh terima nasi..berat! Unless ambil light snack untuk breakfast, maka nya tengahari tu memang akan kebulur, nasi jugak ler jawabnya!

Kelmarin, terlanjur merayap ke Tesco, Alma...beli sundries & stationery untuk kegunaan pejabat, so sempat lah explore food court Tesco. Disebabkan jarang ke Tesco cawangan Alma...so, tak tau pulak akan kewujudan menu Lontong, Soto & Bakso di salah satu gerai kat situ! Walllaaaa! Sebagai peminat lontong yang baru setahun jagung..teruja lah saya! Sedap sangat yang beli kat gerai akak tu semalam.




Pernah jugak bonda sediakan lontong di rumah..(hari raya je la, selalunya...) tapi yang semalam punya lontong memang terbaek! Siap ada tempe lagi! Ahhh...balik cerita kat bonda siap kena geleng kepala..entah kenapa agaknya anakanda nyer tekak macam dah orang selatan..hehe..nasib la mak..anakanda mu ni universal! 1Malaysia la katakan...hehehe...


So..I recommend this food stall, tak ingat gerai no. berapa tapi..memang akak melayu yang berniaga. Harga pun not bad...RM 3.50 penuh mangkok ayun saya tu..hehe..tapau je semalam, balik makan kat pejabat..siap saya show-off kat makcik meja sebelah..*hehe..jahat saya! Tak niat pun sebenarnya...next time saya tapaukan Soto atau Bakso kat dia..


Lepas ni nak belajar masak Soto..Lontong dah reti buat, cuma tak biasa guna tempe. Lalala...teringat bekas boypren orang Johor..asal Felda ttuuuutttt...apa nak buat, rugi la awak kalau saya betul terer masak sambal tempe dan lontong feveret awak tu...lalalala!

24 comments:

  1. soto and bakso sedappp la kak..

    ila selalu makan kalau balik rumah nenek...sebab nenek orang jawa...heheh

    ReplyDelete
  2. ALINAC:
    Haa..bagus..boleh geng! :)

    HONEYBUNNY:
    Soto akak selalu makan kat Ayam Penyet..memang sedap..masakan orang Jawa dan ala Padang kan...untung la ila..leh selalu makan Soto & Bakso..

    ReplyDelete
  3. teringin nk soto!!!!!!!! perghh.. sdp2:)

    ReplyDelete
  4. walaupn dh lama dok johor n dh pandai masak lontong ttp smpai skrg akak xleh masuk makanan nie....xtaulh knapa..ttp anak2 semua suka....

    ReplyDelete
  5. FIDA:
    Hehehe...sila cari makan...jom..:D

    WUNNY:
    Thanx baca & komen...peminat soto jugak yer....

    NZA:
    Kak, terbalik pulak kita yer...
    bukan apa kak, sesekali tukar selera..dok penang ni asyik menu pedas dan berempah je...

    ReplyDelete
  6. ehem..
    orang johor masuk sini..

    kalau nak sedap, boh serai dalam lontong tau,, dan bab tempe tu... kalau tak ada tempe kiranya tak umpppp!!!
    heheheh


    soto, nanti cuba rasa, ada begedill lagi sedap...

    ReplyDelete
  7. alamak.sedapnya.......tapi gue sekarang lebih suka bakso......selera seberang.....ahakz

    ReplyDelete
  8. wehhhh cek pun sama, orang utara tapi suka lontonggg, i likeee! tapi buatnya konpem tak reti, beli saja, kehkehkeh!

    sila belajar buat lontong dengan gigih supaya ex-bf itu geget jari, hahaha!

    ReplyDelete
  9. CITARASA RINDUAN:
    Yaaa...itu dia..orang johor dah mai..hehe..:)
    Thanks Ayu...boleh la siti ikut petua2 Ayu tu...nanti kalau senang2 boleh mintak petua Ayu lagi...chef hebat di CR...

    DINAS:
    yeay...ada geng lagi. Takpa..chek belajaq buat lontong & soto pelan2...baru dia ada akai nanti..hehe....*niat tak baik jugak tuu...

    JEBAT:
    waahh..selera seberang ya...puding jangan dilupa'in...hehe.....

    ReplyDelete
  10. kat Tesco Alma ya kak? aine selalu pi sana, tp x penah singgah food court tu! maybe malam ni nk pi beli brg2 umah kot, buleh la singgah! ptssss... aine pun jenih tekak selatan kak! tambah2 masak lemak cili api... lontong ni selalu buat time raya ja! sebab senang, cepat n sedap!

    ReplyDelete
  11. huhuhu....saya juga suka mencuba pelbagai jenis masakan baik dari utara sampai ke selatan. yang haram jer tolak tepi

    ReplyDelete
  12. siap show off tu..hehehe :) kalau sampai tahap tu,mesti sngt2 sedap!

    ReplyDelete
  13. mak ai sodapnya terliur pulak den kat sini..

    ReplyDelete
  14. AMY:
    Hehehe...sabo aje lah...

    HANA & MAYA:
    Thanx singgah baca & komen..
    hehe...tak la nak show off sangat kans..saja je bikin panas..tp memang sedap...:D

    EELOBOR:
    Betul2....semua kita belasah..*provided halal kan...:)

    ARWEEN:
    Ya, Tesco Alma wahai ainee..sila cari ya malam ni..kalau tak silap akak stall dia sebelah stall yang jual makanan ala mamak...up to my taste! Giliran ainee pi try pulak ea...

    ReplyDelete
  15. sebenarnya tiada pantang larang bab makan...semuanya di telan...hehe

    ReplyDelete
  16. waka....waka...puding juga yg kamu ingatkan yaaaa....ahakz

    ReplyDelete
  17. BIGDADDYZ:
    Hehe..orang kata tak memilih kan..senang wife awak..:)

    ALIA ZARFULLAH:
    Tak..chek orang utaqa..tapi selera dah macam orang selatan pulak..sesekali tukar selera.

    JEBAT:
    Harusss....entah bila la dapat chek merasa puding jebat nih..

    ReplyDelete
  18. dah lama tak makan lontong, bak le sini sikit

    ReplyDelete
  19. lontong mkn dgn kuah kacang tersangatla sedap huhuhuhhhh

    ReplyDelete
  20. SHARINGINFOZ:
    Eh..nak jugak..?Ada kwn cakap kat area Keramat ada lontong baek punya...pi cuba tgk....

    SAHROMNASRUDIN:
    Kuah kacang dah selalu sangat...macam mana pun..memang sedap. cuma sesekali nak tukar selera makan nasi himpit dengan kuah lodeh...superb!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails