About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, July 7, 2011

Asam Garam Gula & Kopi

"Satu yang menarik tentang ciri perkahwinan moden Melayu masa kini ialah pengenalan atau biodata mempelai. Biasanya ini menjadi salah satu acara ketika jamuan, terutama di hotel-hotel lima bintang.

Ada pengacara khas yang akan membacakan biodata yang disusun begitu indah sama ada dalam bentuk pantun, ada gurindam, malah ada juga sajak kabur. Tetamu diberitahu latar belakang mempelai: lahir di mana, belajar di mana, dapat ijazah apa, gelaran apa, anugerah apa dan yang paling penting apa jawatan sekarang. Pendek kata yang hebat-hebat semua diberitahu.."





"Kahwin dulu-dulu tidak ada pengenalan diri pengantin. Mungkin mempelainya biasa sahaja, tidak ada degree, tidak ada yang luar biasa. Pendek kata tak glamour. Tentulah tidak berapa sedap jika majlis diberitahu:


Pengantin lelaki berasal dari Batang Berjuntai, tamat darjah tiga sekolah Melayu, bijak menebas rumput, pandai juga menarik kerbau untuk berbendang. Pengantin Perempuan pula dari Batu Buruk, khatam Al-Quran ketika berusia 5 tahun dan pandai membuat keropok lekor..."


Kahwin beza dulu & sekarang..begitulah sedikit sebanyak petikan artikel yang saya copy dari buku tu.."Asam Garam Gula & Kopi". Dah berjaya saya habiskan semalam setelah masuk 2 minggu saya baca, tido, bangun baca dan tertidur balik...*keletihan..mintak ampun ya..bukan sebab buku ni boring. Buku ni best, sama macam buku Kopi O Tanpa Gula yang saya buat entri nya tak lama dahulu. Himpunan artikel tulisan Abd. Jalil Ali.

Honestly, saya makin minat dengan beliau. Gaya penulisan beliau sangat bersahaja! Tapi saya gelak macam nak pengsan kengkadang tuh..maklumlah asyik serius dan tarik muka moncong kat office...sesekali saya nak jugak gelak-gelak. Ada yang patut saya buat iktibar dari buku ni...alhamdullilah..:) Ada jugak yang sinis..buat yang mengerti lah...macam paragraph yang saya copy tu..hehe...dalam lawak, ada mesej yang bermakna untuk kita renungi..


P/s: hari ni 7 July..warga Penang bercuti sambutan Hari Warisan Georgetown. Dah ada program menunggu....I'll update soon ya...:) Selamat bercuti to all Penangites..dan kepada yang bekerja..selamat menjalankan tugas...Daaa....:)

14 comments:

  1. Menarik? Ye org kata menarik.
    Ikut orang.

    Boring membaca, membaca adalah satu kerja makan gaji

    ReplyDelete
  2. Akak memang minat buku. Thanx for the info ya.

    ReplyDelete
  3. ala kak...

    ila lak suka baca buku novel ja...hehe..

    nak kena ikot jejak akak neh..ngeh3...

    ReplyDelete
  4. same la dgn kak ain..suka dgn gaya penulisan dia en jalil ni...semua yg dia tulis adalah perkara yg sering berlaku sekeliling kite dan pengalaman dia sendiri...

    kadang2 buat tersenyum sendiri..nak suruh en somi baca pulak...

    ReplyDelete
  5. Alangkah seronoknya kalau dapat bercuti sambil baca buku dan minum kopi. :)

    ReplyDelete
  6. selamat bercuti siti murni..
    rasanya kalau kak duk penang seperti 11 tahun nan lalu..
    sure kak ayu cuti dan layan nasi kandar.


    PS: kamu suka puisi ya...
    join lah contest lavender

    ReplyDelete
  7. jarang jat bc buku2 cmni,walaupun kat suka mmbca,tp lebih pd novel.

    ReplyDelete
  8. huhuhuh...saya ada baca gak. memang best buku2 beliau

    ReplyDelete
  9. patut le macam den tgk tajuk nya...rupanya hang pernah xplore pasal buku ni...cuma tajuk jer lain....tapi...ok lah....

    ReplyDelete
  10. baru tau ada nye hari warisan kat penang....

    ReplyDelete
  11. nk kena cari jugak la buku ni...baca petkkan isi pn mcm menarik.....

    xpernah dngar lak ttg cuti tu kt Penang.....

    ReplyDelete
  12. buku motivasi? lagi best baca buku motivasi dari novel yang mengkhayalkan imaginasi. hehe.

    ReplyDelete
  13. ZEQ:
    Membaca jambatan ilmu...jangan ikut orang..sebab kalau ikut orang, tak kekal lama.

    AIDAH:
    You're welcome..sharing is caring..kan..:)

    HONEYBUNNY & ZATI:
    Minat setiap orang tak sama. Akak suka baca novel..tapi lebih suka baca buku macam ni...:)

    KAK AIN:
    Minat kita sama kan..:)

    KAKCIK:
    Memang seronok..cuma tang kopi tu terpaksa la saya kurangkan sekarang ni..membaca jadi tak berapa kick sebab tak ada kopi bercawan-cawan.

    CITARASA RINDUAN:
    Ayu suka nasi kandar ke...?hehe...kalau selalu sangat jemu jadi nya Ayu oi...

    EELOBOR:
    elok lah tu...boleh pakat-pakat baca dengan wife...sama-sama boleh dapat something dari buku tu..

    JEBAT:
    Kalau tak silap..ada 3 buku yang lebih kurang sama pengisiannya dari penulis ni...

    HANS:
    Sila...sila...:) cari di kedai buku berhampiran anda....:)

    PAPA MIFZ:
    Ada..sama macam Melaka jugak. Tapi Melaka maybe sambut date lain kot. Sempena dianugerahkan World Heritage Site..sebab tu diberi cuti.

    NZA:
    Best..buku ni tak boring kak..boleh cari...:)

    BELOG AMIYO:
    A'ah baca novel ni selalu kita terbuai dengan imaginasi...terlalu menghayati. Masa baca memang best..dah habis baca baru sedar...realiti nya lain..frust! hehe....boleh la layan novel pun..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails