About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, July 10, 2011

Back to nature: Tropical Spice Garden, Penang

Just forget about BERSIH..and move on..! Takde pekdahnya dok demo tengah jalan..buat nyemak jalan..seluruh ceruk negara susah kerana masing-masing sibuk nak perjuangkan hak *or politik. Saya lebih suka BERSIH kan diri, BERSIH kan jiwa cara gini...Back to nature..!


Rancangan nak jalan-jalan Cameron Highlands, KL dan Teluk Batik semuanya hancuss...gara-gara 'depa tuu'. So, we all sekeluarga meronda dalam Penang je lah!

Tak jauh pun tak mengapa. Modal pun tak banyak, cuma petrol, tol, duit makan dan entrance fee ke Tropical Spice Garden which is located in Teluk Bahang.


Acclaimed as the only award-winning spice garden..dan sememangnya berbaloi membayar harga tiket for RM 14 per person. Top photo -- my best shot I guess..*wink-wink!


Dik Na punya shot! Suka photo nih! Cool bebeh!


At one of gazebo..where we could learn, see, touch all the spices. Saya tak ketinggalan belajar menggiling rempah..photo nya tak dapat di'publish'kan di sini. Maluu!


At first rasanya budak ni memang penat berjalan..sampai terduduk tapi sebaik saja lensa ditala ke arah dia, tup-tup penat terus jadi posing tepi pokok..!


At the Chinese Gateway. Fuhai & Shoushan (read from right to left) yang membawa maksud -- "Happiness as boundless as East China Sea" and "Good health and long life that compares to Nanshan"...*apa kebenda Nanshan tu saya pun tak tau lah!


Memori daun keladi! Haha...yolah tu makcik Siti oi! Kadang-kadang bila gelagat bengong saya dirakam, menjadi pulak gambar nya..! Bawah tu ada kolam, tapi tak nampak ikan..belakang tu ada mini waterfall, cantik dan mendamaikan.



Kenal ke..?apa kebenda ni...? sapa tak kenal meh nak piat telinga...


I like this shot too! Taken by Dik Na of course!


Korang semua tak tau betapa heavennya tido atas buai tu...rasa hilang semua tekanan kat kepala. Lepas tu mula la berangan-angan nak buat buai macam tu kat umah..terlupa kejap rumah kita tak ada pokok tinggi macam tu..dok pun apartment! Haha...dasar lupa daratan.


Sesiapa yang rindukan kehijauan, bolehlah mai sini. Spice Garden ni memang sentiasa dijaga, well-maintained! Masa we all nak gerak balik, pekerja kat sini dengan gigihnya menyiram pokok, tangga dan jalan susur pun turut kena siram. Patut lah bersih! Pelancong asing memang ramai..tok arab, mat salih dan minah salih belaka. Agaknya orang kita bab-bab masuk kena bayar ni liat sikit kot.

Kesian bonda...letih berjalan. Taman ni luas jugak. Padan la masa kat tourist center tu dah diberitahu masa kena ambil at least 40mins-60mins untuk explore tempat ni. Diorang duduk atas buai gergasi..gilaaa tinggi buai tu..!

Tree Monkey Restaurant just located next to Tropical Spice Garden. Menu nya memang eksklusif. Harga pun eksklusif lah. Please note..restaurant ni 'Pork Free' yer..Pork Free does not mean HALAL. Harap maklong!

Halal food just located opposite yer..berderet kedai melayu dekat medan selera tepi pantai tu. Sedap wooo.....:)

So, walaupun tak dapat sesen komisen dari aktiviti mempromo tempat ni, namun saya amat menggalakkan korang semua mai tempat ni..dapat kenal pokok herba..dapat hirup udara segar..dapat relax kan mata..dapat shopping kat gift shop..beli souvenir yang cantik dan unik sangat...mai jangan tak mai noo..oops sebelum lupa waktu operasi tempat ni is from 9am to 6pm with last admission on 5.30pm.

for further info, please click here.

24 comments:

  1. Betul Siti, gambar pertama tu memang lawo.

    Dan gambar yang dikata mengong tu pun sangat cute! I like!

    Berbuai macam orang nyanyi lagu nak kahwin dgn anak raja? wahhhh unik dan klasik.

    Kak Azie sekali sekala ke Teluk Bahang pun tak sampai lagi ke situ. Teringin gak.

    ReplyDelete
  2. wahhhh...mcm pemandu pelancong tol ko ni.....dan den paling suka gambo ada perahu tu...so kiut....ahakz

    ReplyDelete
  3. salam..
    uniknya nama restoran tu..
    harapan dia tak treat pelanggan
    macam monkey la ya..huhu

    ReplyDelete
  4. wahhhh...

    bestnya restoran ne kak...mst sejook kan kan..hehe

    gambar2 dalam ne pun cantik2 la...suka tgk...tambah2 akak di bawah daun keladi tu...hehe

    ReplyDelete
  5. siti

    subhanallah..
    lawa2nya gamabr yang kamu snap..
    nie boleh jadi geng eelobor.

    hahahaha..

    dik, suka dgn keakraban kamu sklrg makan angin.. happy..

    ReplyDelete
  6. IM yang bertahun tinggal kat PP ni pun macam tak pernah sampai je ke sini.

    Tu la... asyik melihat negeri orang je. Negeri sendiri pun tak habis ronda lagi..

    ReplyDelete
  7. saya baru tahu ada tempat secantik ini di malaysia.

    cantik gambar2 yang di ambil tu .. mesti mahal kamera yang digunakan.

    ReplyDelete
  8. cntiknya..tenang je rasa..kalau serabut2 sakit mata leh lpak sini lama2 ni.

    ReplyDelete
  9. Hello Siti, Teluk Bahang? In Penang, kan?
    Wow! I love this place.....tentu wangi bila jalan2 get the scent of the herbs etc.
    And love the pics.....
    I must visit this place bila balek kampong one day.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  10. cantiklah tmpt tu...rasa aman n sejuk je mata memandang.....

    ReplyDelete
  11. model tue mmg maintain ayu la hehehehehe

    ReplyDelete
  12. yalah, student akak suka sangat rekomen tempat makan "pork-free". depa ingat asal takdak kerbau pendek tu, semua halal belaka. dok kena cerita pasai sembelih bagai pulak kat depa, pakat ternganga, kahkahkah!

    kat seberang jalan tu, stall Manaf, mi kuahnya superb kan, yum yum!

    ReplyDelete
  13. kak ct..credit to my NIKON!! seb baik bawak 'tali kuning' tu tak kena tahan ngn polis. klu tak, abis la tak ley la menembak dlm spice garden. niway, ya loh..have to admit...yr shot perahu tu the best..BUT!! **wit my editing. kekekeke...auww!!

    ReplyDelete
  14. KAK AZIE:
    buai tu best kak azie...ada jugak imagine macam tu..hehe....tapi apakan daya anak raja mana la ndak..:(


    JEBAT:
    Hang pun suka pic perahu tu..caya lah! :) kite memang minat bidang pelancongan ni...dulu apply course hotel n tourism kat UITM...tapi offer lain lak yg dapat..


    ZULKBO:
    Itulah bro..so far belum jumpa review pasal restaurant ni. Tapi situ memang banyak monkey...


    HONEYBUNNY:
    Pic bawah rumpun keladi tu sangat spontan..tu la akak cakap..bila dah bengong jadi camtu lah..


    BIGDADDYZ:
    Thanx noo..kembang kempis adik saya dik na tuh..dipuji camtu..hehe


    CITARASA RINDUAN:
    Makan angin dalam negeri je Ayu..bukan selalu tapi insyaallah ada rezeki, dan kelapangan hujung minggu mesti habiskan dengan family..beriadah macam ni..:)thanx ayu...:)


    IM:
    Saya pun sama jugak...dalam Pulau Pinang ni pun belum habis pusing. Rancangan tu banyak tapi semuanya perlukan masa, dan fulus..hehe


    AL LAVENDARI:
    Pakngah mesti pusing Penang tak habis hari tu, tak mengapa..lain kali datang lagi. Kamera Nikon kepunyaan adik...saya pun tumpang belajar sikit-sikit..berjangkit minat dia.


    ZATI:
    Betul Jat..kalau nakkan ketenangan, sini tempat nya. Rehat mata....lepaskan segala stress...


    UNCLE LEE:
    Yes, Uncle Lee..just after Batu Ferringghi..before Teluk Bahang Dam. Make sure u visit this place if u balik kampong ya...


    NZA & SHARINGINFOZ:
    Best tempat ni..hijau..! satu pengalaman yang menarik utk saya.


    SAHROM:
    Kihkih...dan control chumel kan..hehehe....


    DINAS:
    A'ah..sama senario. Puas nak explain apa beza HALAL dengan PORK FREE...tapi masih dok terkebil-kebil situ jugak!
    Memang makan kat kedai Manaf tu..sayang tak try mee kuah dia...cuma try laksa dia..best jugak laksa dia...tak terangkat punggung dua beranak tu..hehe


    NADIA A.K.A DIK NA:
    Yes, credit to ur Nikon! :) Meaning that..we make a good combination...hehehe...terperasan pulak I..ekeke. Tali kuning dimaafkan..:)

    ReplyDelete
  15. hi u...

    nice place...nice shoot...n nice info...like..

    folow terus :)

    ReplyDelete
  16. salam
    akka belum sampai lg sana..nanti nak mengedik2 dgn hubby..ajak kesana hehe..
    nice shoot la ct murni...semuanya da boom...

    ReplyDelete
  17. huhuhuhu....itu baru tempat yang betul2 bersih

    ReplyDelete
  18. kak siti.. cantik belaka gambaq2 yang akak ngan na amek tu!!!! suka la tgk!!!!
    errr.. kalau nak buat buai tu, akak sambungkan la antara 2 block... dr block s ke block sebelah! leh aine tumpang sekali....

    ReplyDelete
  19. mmg cantik pic2 tu.. terbaekk.

    ReplyDelete
  20. MIE:
    tima kacih noo...:)

    BITT:
    Thanx bitt...:) thanx for compliments..and thanx following. dah lama jugak follow blog bitt...cuma selalu silent reader je..:)

    KAMSIAH:
    Thanx...jangan lupa ajak incik hubby gi sana...memang best..:)

    EELOBOR:
    Puas hati dan berbaloi-baloi bayar entrance fee kalau macam ni...

    ARWEEN:
    Ainee oi...betoi ke dak ni..nanti buat buai tu sapa nak naik...hehe..tera nak masuk parking reverse in between block pun da ramai buat muka bengang kena tunggu...hehe...ainee...tempat tu cantik...ajak hubby pi...:)

    KAK ZANA:
    Thanx kak zana....sikit2...budak2 baru belajar..hehe...

    ReplyDelete
  21. Terima kasih untuk blog yang menarik

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails