About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Sunday, July 3, 2011

Dari Cucur Udang ke kedai rempah: Kepala Batas yang penuh nostalgia

Rancangan kami nak ke Cameron Highlands semalam terpaksa dibatalkan walaupun petang Jumaat tu memang dah beria-ia jugak nak pegi. Unfortunately, malam tu kepala saya berdenyut-denyut semacam. Macam tu jugak Dik Na yang tak sedap perut. So, insyaallah kalau ada rezeki lain hari saja kami ke sana.

Hujung minggu kalau tak jenjalan cari makan..memang tak sah kan..?hehe...petang semalam, saya, Dik Na dan bonda pergi jalan-jalan cari 'the best cucoq udang in town' nih..



Cerita nostalgia tentang 'cucur udang' Kepala Batas ada di entry ini.

Bukan senang kami bertiga nak sampai ke pekan Kepala Batas ni , walaupun Penang ni besaq kelemboi ja..tapi kalau tak ada sebarang urusan buat apa lah nak merayap tak tentu pasal kan..

Lepas makan petang saja la menapak sekitar pekan, tempat kami berhujung minggu masa kecil dulu...hehe. Dulu tak ada shopping complex bersepah, hypermarket merata-rata macam sekarang. So, pekan kecil ni ajelah tempat tumpuan masyarakat dari segenap pelosok kampung di daerah Seberang Perai Utara nih.


Sejurus lepas parking keta Dik Na dah awal-awal pesan jangan lupa singgah kedai rempah kat pekan tu. Nak beli untuk her mother in law yang tak biasa makan kari guna campuran rempah mamak....:)



Kedai rempah ni pun nostalgia, sebab kalau tak silap memang dah lama giler kedai ni wujud kat pekan ni. Arwah abah dulu sebulan sekali mesti borong segala jenis rempah..dari kedai ni jugak kot..saya ingat-ingat lupa. Kebiasaannya kedai macam ni terus survive sebab diwarisi ke anak cucu..family business..I guess lah! Tak berani nak interview mamak kedai rempah ni..dia pun nampak masih muda. And jangan tak tau masa saya sibuk2 snap gambar kat kedai ni, dia pun tau mesti pasal nak share kat facebook...haha...


Sebut je nak rempah apa..semuanya bisa diaturrr...! Dik Na beli 2 bungkus campuran serbuk kari ikan, rempah ikan goreng dan rempah masak samah. Saya tertarik jugak nak beli rempah kalya tapi bonda buat dhek je..malas saya nak sound sebab selalu bonda je yang masak. Saya demand kang, tak pasal-pasal kena bebel kat kedai tu jugak.


Kedai ni bukan setakat jual rempah ratus yang menjual segala jenis serbuk rempah, jintan, halba, kayu manis, cengkih dan bunga lawang tapi kedai runcit jugak tau. Beras dan kekacang pun berjenis-jenis...tengok aje gambar2 tu...in fact kira one stop la jugak..nak dapatkan barang kering untuk masak memang ada belaka.



Kedai ni tepi jalan main road pekan Kepala Batas..tak susah nak cari. Kalau dah biasa try masakan dari rempah asli ni mesti dah tak layan rempah dalam pek yang selalu dapat kat pasaraya tu...tak caya, cubalah...kalau ketagih saya tak tanggungjawab yer...hehe..

24 comments:

  1. kalau masuk kedai rempah ratus tu confirm akak akn trbersin.......

    sedap tu makan cucur udag ptg2 ni...

    ReplyDelete
  2. salam..
    sedap cucoq udang tu..
    ermm...tetiba teringin
    nak makan cucoq cempedak la
    pulak saya nih...

    ReplyDelete
  3. jat agak kurang kalau makanan berempah sgt tau.xthu knpa lidah ni.hihi

    ReplyDelete
  4. SHARINGINFOZ:
    Ya...sebut je nak rempah untuk masakan apa...mamak tu akan mix siap, kita balik masak je.

    NZA:
    So far, alhamdulillah..bau rempah kat kedai tu tak lah menyucuk hidung. Restoran yang jual Cucur udang tu dari pagi ke malam..menu nya cuma cucur udang & roti canai..tak ada jual yang lain.

    ReplyDelete
  5. ZULKBO:
    Sama lah bro..saya pun dok ternampak-nampak cucoq cempedak nih...

    ZATI:
    Jat..orang utara ni kalau masakan tak berempah memang tak sah. kalau di sebelah tengah & selatan memang tak banyak makanan berempah kan..hehe..so, tak salah lidah jat tu...:)

    ReplyDelete
  6. akak tak pernah dengar rempah masak samah ..macamana rupanya? ala-ala kari jugak ke?

    ReplyDelete
  7. cucur udang tu nampak macam best jer kan...

    ReplyDelete
  8. CHIK NA:
    Masak mesamah lebih kurang macam rendang, tapi kuah dia agak pekat dan sedikit kehitaman...pedas jugak tu.

    ReplyDelete
  9. BIGDADDYZ:
    cucur udang terbaik pernah saya rasa! Kedai nya dah lama bertapak kat Kepala Batas tu...rasanya lebih tua dari usia saya kot...

    ReplyDelete
  10. Kepala Batas kat ne ye cucur udang tu??
    Cheq org Bagan nie.. Nak gak p sana try :)

    **Selamat berkenalan**

    ReplyDelete
  11. MYRA JAY:
    Orang Bagan..?wah dekat lah camtu..:)
    kalau ke Kepala Batas, cari restoran Shahul Hamid..restoran sebelah kanan arah keluar ke Butterworth balik.

    salam kenal ya..:)

    ReplyDelete
  12. kami yang dok ipoh pun malas nak naik cameron

    ReplyDelete
  13. Wahh kedai macam ni memang popular di kalangan suri rumah dan tukang masak kenduri, kan?

    Kak Azie suka kalu dapat pi kedai macam ni. Lagi satu, kalu beli rempah basah yang Aci India giling kat pasar/merket tuh. Perhhhh buat kari!

    KL Gangster: ulasan dan pandangan seorang bekas Kaki Wayang...

    ReplyDelete
  14. Sebelum den komen...den nak tanya...hang biasa guna perkataan SAYA ke sebelum ni...?...ahakz....sebab mcm terasa lain plak den baca....ahakz....ahakz....

    Den dulu kem kepala batas....konpius den...kem kepala batas tu....kat alor staq ke.....kat seberang prai ....ahakz

    ReplyDelete
  15. salam kenal & salam ziarah...mesti masuk kedai rempah aroma nyerr menusuk hidung kan...hehehe...apepun kalau ade masa tu jenguk2lah pulak blog akak yer...ade dijual kain pasang cotton disane...mekasih....

    ReplyDelete
  16. tu dia kak....

    segala mak nenek rempah ada yer....hehe...

    ReplyDelete
  17. baru ja pi Kepala Batas makan kat kedai 'bucu jalan' tepi surau tu :)

    cucoq udang kat tepi bazaar Chowrasta sedaps kan, kawan plak dengan ais campoq, auw!

    ReplyDelete
  18. hotel seri malaysia kepala batas tue dekat dgn tempat nie ke?? sy pernah kursus kt citu huhuhhhh

    ReplyDelete
  19. Uwaaaa...nanti nak singgahlah, nak beli Kari Ikan, Kari Kambing....yummy!!

    Selalu pakai Allagappas and Faiza....hurm! Nih kena try nih!!

    ReplyDelete
  20. IMANSHAH:
    a'ah kan..imanshah dok ipoh, dah dekat sangat nak naik Cameron tuh..tapi kalau tak ada mood, dah malas..memang tak dapek nolong yer..:)

    KAK AZIE:
    Pandai nyerrrr kakak saya nih! Tiada yang tepat, melainkan tepat belaka...surirumah..tukang masak kenduri memang selalu membeli rempah kat sini,semuanya ada...yang pasti rempahnya terbaek! Owh..kalau rempah yang giling tuh lagi laa taktau nak habaq kesedapan aroma nya....:)


    JEBAT:
    How could u..?? Baru perasan kita guna perkataan SAYA..dah berapa entry la hang ni pun Jebat...ekeke...bosan doh dok guna perkataaan I-YOU...
    Kepala Batas yang kat Aloq Setaq tu kot yang hang pi...

    ReplyDelete
  21. RAFFLESIA MERAH:
    Salam kenal...
    dah nama pun kedai rempah, sedikit sebanyak mesti lah kena 'hirup' aroma rempah. apa pun alhamdulillah, tak ada lah sampai menusuk hidung..ok je..:)


    HONEYBUNNY:
    Hahaha....nenjiaaaa...Penang punya kedai rempah...segala mak nenek ada..habaq ja nak rempah apa...ekeke....


    DINAS:
    Kedai 'bucu jalan'..?kat mana tu..? tepi surau...?erm...ni kena selongkar pekan tu abis-abis lagi lepas ni.
    Cucoq Udang kat Chowrasta tu memang famous..selalu dok lalu ja, tak pernah sempat nak singgah. Baru dok sebut-sebut dengan adik...one day kena try jugak cucoq udang dia yang terkenal sedap sangat tu...

    ReplyDelete
  22. SAHROM:
    Ya...tak jauh dah tu...dekat je..Hotel Seri Malaysia dekat dengan junction trafic light satu lagi, kedai ni betul-betul dalam pekan.
    Ehem..ehem... Hotel Seri Malaysia tu..company saya yang bina tau..ekeke...nak ambik nama jugak tu! hehe...


    LCA:
    Allagappa's, Baba's, Faiza...Adabi..semuanya rempah paket..ada yang sedap dengan rasanya sendiri. Tapi tak sama dengan rempah yang diadun kat kedai ni..dia main taruk2 dengan senduk dalam plastik..campur punya campur dah dapat satu adunan rempah....memang kaw! Kalau u datang Kepala Batas...cari lah kedai rempah ni..lepas tu kalau dok teringat-ingat..jangan marah yaaa...hihihi

    ReplyDelete
  23. OOO..ada dua lah yea....den ingatkan kat alor staq jer....so kem tok jelai kat mana plak...??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails