About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Thursday, July 21, 2011

July Site Visit

Seriously, tak berapa best bila cerita bab-bab kerja, tapi excited punya pasal, maka lahirlah entri ni.

Excited sebab dah lama tak pi project site eventhough memang office saya kerja ni dah dalam project site..haha..boleh??

That's first thing about it, the second...excited sebab saya tak pernah turun site masa construction progress reaching 20%..kiranya, dah 8 tahun kerja dalam bidang ni, ini lah pertama kali saya turun site yang masih di awal pembinaan.

Biasanya, saya pi site bila senang nak jalan dalam site tu, tak panas sebab bumbung dah siap..tangga dah ada, tak payah mendaki pakai cat ladder..haha! Mengada kan..! So, banyak terms baru saya belajar hari ni..I loike!




Keterujaan saya tak berakhir setakat di situ..terus teringat nak share kat blog ni...just for sharing! :) Pic atas tu kelihatan 2 orang student perempuan yang sedang menjalani practical training...diorang baru gerak nak buat keja. Just before that, diorang dok 'meqenyeh' dengan 2 orang budak melayu pekerja sub-con. Naik menanah telinga saya..macam nak sound je diorang.."jangan layan!" Pekerja-pekerja lain sedang dalam proses menyiapkan 'ground beam' untuk bangunan kedai pejabat 2 tingkat ni.



Sebelum buat ground beam tadi..ini lah photo nyer..this is 20% construction stage where work below ground level has been done. Termasuklah kerja-kerja piling dan foundation (menanam cerucuk dan kerja asas) sesuatu bangunan. Item dalam gambar tu diberi nama 'pilecap' dan yang ditengah-tengah nya adalah 'tie beam', belum di'casting'.



Owh...photo atas ni..haha...suka saya!! Nak kenakan 2 orang project dan site manager tuh! Tau apa kesalahan diorang...?? ce teka ce teka....saya tak akan report bos, kalau diorang pun tak buat benda yang sama kat saya! Saya rasa cik Zati Embong mesti arif pasal kesalahan diorang ni dan sememangnya dia lebih arif dari saya berkenaan hal-hal kat tapak pembinaan nih! Kan Jat..kan..?hehe...anyhow, tekaan dibuka sekarang....



Bos dah bagi arahan supaya blok-blok baru bagi kedai pejabat 2 tingkat ni dibuka untuk jualan. So, indirectly, project department dah kena expedite kerja pembinaannya jugak! 4 blok sekali harung! Mau fenin ana..fenin...sebab ana buat kerja-kerja pentadbiran & jualan, termasuklah credit control dan progress claiming untuk site. Selepas ni bermula balik lah episod-episod sibuk dalam hidup ana....:)

Walaupun sibuk..yang penting ana hefi lah dengan kerja ana sekarang nih. Dah 8yrs..ana sudah tengok tafak frojek dari hutan velukar dan kelafa sawit samfai lah maju macam sekarang..transform into human nest!...and commercial hub..and I'm proud working here, alhamdulillah!

14 comments:

  1. dah namanya kerja... elok eloklah jalan kat site tu

    ReplyDelete
  2. hihi,jat sbnrnya kat consultant.tp cnsultant yg always kena trun site sbb attend site mtg.

    sbb dia x pkai safety helmet ke?ke xde green card?kasut cam dah ok.haha

    ReplyDelete
  3. Waa...banyak akak belajar hari ni. Nampak seronoklah kerja cam ni. Tapi kalau lama-lama duduk kat site tu mahu cair agaknya.

    ReplyDelete
  4. salam..
    ermm..turun site ke..
    jangan main mata tau
    abang bangla banyak tu..
    hensem belaka..ha ha

    ReplyDelete
  5. Kesalahan orang berdua itu rasanya, tak pakai topi keselamatan dan kasut keselamatan. kan?

    Kak Azie pula, suka kerja kat site macam ni. Suka sangat kerja-kerja luar. Tak boring asyik ngadap paper jer..

    Pilihan 1: Menapis Cerita...

    ReplyDelete
  6. sskali turun kat site camtu best gak.....

    ReplyDelete
  7. kerja akak ni hari2 turun "site", kahkahkah! banyak sangatla site akak. tapi jalan terkengkang2 pi kelas kat bangunan sana sini tu kira site akak la kan, hakhak!

    sempat lagi dok meghenyeh naa bebudak berdua tu, sabaq jalah. seronok dapat baca pengalaman kerja di bidang lain macam ni :)

    ReplyDelete
  8. wah tak pernah gi site2 mcm ni.. mesti best

    ReplyDelete
  9. waka...waka...tidak memakai safety helmet....masuk kilang den pun kena pakai safety helmet...kalau tak...kena sergah lahhhh....ahakz

    ReplyDelete
  10. siti murni..
    kak singgah malam berhujung minggu..
    rindu lor...
    hehehehe...

    PS: suka dgn kerja yang kamu lalui..
    nampak sangat2 agak lasak.
    apapun jaga diri ya

    ReplyDelete
  11. bagus la kalo dah happy kerja kat situ....
    bila happy kerja pun seronok kan..:)

    ReplyDelete
  12. PANGLIMA MUDA:
    Terima kasih atas ingatan. kat site banyak bahaya yang tak terduga.

    ZATI:
    Hehehe....tak pakai safety helmet! Exactly...! Kalau ikut kena denda RM 50 tu...

    KAK AIDAH:
    Sekali sekala okey..kalau selalu rentung la kulit saya yang sememangnya tak berapa nak cerah ni...hehe..

    ZULKBO:
    Hehehe...abang bangla & abang indon tak berani nak kenyit mata..baru diorang jeling, saya dah jegil! hehe

    KAK AZIE:
    Pandai nyer! Yang berdua tu pasal tak pakai topi keselamatan..yang mengambil gambar pulak, tak pakai kasut keselamatan...haha...2x5 je tiga2 orang..:)

    NZA:
    Walaupun site keliling office, takde maknanya selalu2 sangat ke site..panas kak oi. sekali2 okey...hehe..

    DINAS ALDI:
    Hahaha....boleh dikira 'site' la jugak tu...cuma site depa lagi selesa, senang berjalan...tak panas sebab ada 'gajah menyusu' keliling site kan...ekeke...:)

    LCA:
    Yes, u r rite...:) Nanti belanja teh tarik k..ekeke...

    BEN & BELOGAMIYO:
    Kalau dah jadi rutin, mesti dah tak syiok lagi...

    JEBAT:
    Ekau kena sergah je..kat sini kena bayar denda tau...RM 50 tuuu....hehe..fenat nak bayar..

    CITARASA RINDUAN:
    Ayu, siti jarang melasak dekat site ni..sesekali temankan QS dan Project Staff saja...tapi memang best kalau sesekali turun padang tengok kerja actual dekat tapak tu...

    PAPA MIFZ:
    Yup..bila happy, senang nak co-operate..buat kerja pun ikhlas je...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails