About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, July 26, 2011

Papparich, Straits Quay

Ada yang 'terbakor' tak agaknya tengok saya upload gambor makan-makan @ Papparich, Straits Quay melalui Fb2Mobile sabtu lalu....??? Entah..lantok...nak bakor ke, nak hangus ke....ada saya kesah..??

Papparich tak banyak outlet di Penang ni..and the only place I guess yang sesuai untuk kami berempat santap for dinner masa di Straits Quay tempohari. Secret Recipe is another option lah..tapi kami memilih di sini.

Meletops roti bakar susu nih! Especially bila tengok susu tu meleleh je kat atas roti..aduhaii..dah la masuk tea-time dah ni! RM 4.20 untuk roti bakar susu!

Saya dan sis share Naan with Curry, tak terasa nak makan heavy! Roti nan cicah kuah kari berharga RM 4.50. Saya suka..sebab roti nya garing dan rangup sekali. Makan enjoy jer..macam main2..hee...! Sebelah atas tu Nasi Lemak, bonda punya option. Nasi lemak ni memang unreasonable sikit mahalnya...RM 10.90..tak patot...tak patot..! Bonda kata rasa nasi tu macam nasi putih je..tak rasa nasi lemak. Kuah dan ayam nya okey!

ABC ni RM 7.90, tapi tak sesedap Ais Kacang tradisional jual kat Maklom yang Dik Na a.k.a Teh Ais Gula Madu beli kat semalam. Sedap nya macam hirup red bean blended..baru RM 1.70...:( Yang ini pulak sejuk nya sampai tahap nak beku otak rasanya! Tangkap dalam kepala beb! Tapi tang aksesori nya macam cendol, kacang & jagung tu memang sedap mixture nya!

Saya macam biasa..order hot cham yang harga secawan nya RM 3.80 dan dik na dengan Red Bean Ice Blended..RM 6.90. Red bean ice blended ni recommended! Sedap sangat..pure rasa sweet kacang merah!

Bonda dan adik lelaki saya yang tengah lapar malam tu...sementara menunggu order sempat lagi dia tot tet tot tet dengan hp cap itik itewww....kuikui!

Erm...cerita pasal makan..ada 'orang-orang' cakap, kita yang melayu ni kadang-kadang makan nak kira tempat yang ada stylo. Makan pun nak ingat stylo ke...?kan ke semua orang pun sama, tak kira apa bangsa, makan mesti kena nganga mulut, kunyah pelan-pelan...agak-agak kena control stylo jugak ke...??

The funniest part -- they say, saya ni hadap makan tempat ada air cond dan mahal-mahal je. Tak gamak nak makan tempat panas-panas, penuh dengan asap dan makanan murah. Mulut macam hape je kan..ade ke diorang tanya masa saya makan nasi, kicap dan telur goreng? Ade..?
Diorang ada tanya ke, ada ambil kisah masa saya tak lalu makan, perut masuk angin dan asyik uwek berhari-hari just recently? Ada orang tanya khabar? Ada orang ambil kisah ke saya kena pantang makan segala jenis makanan yang menyebabkan resdung? Ada..?

Kalau tak ada -- jangan pandai-pandai speculate, mahupun mengata secara terang-terangan mahupun sembunyi...berdosa saja...sebab saya amin kan apa yang diorang kata, okey..

Cuba lah kita ni sesama islam alert sikit sebelum nak mengata..*mengata pun dah dosa tau! Macamlah sebelum ni tak biasa nampak saya dan keluarga makan kat warung tepi jalan...apa yang penting kebersihan terjamin. Tak semestinya kami sekeluarga hanya layan makanan mahal-mahal kat tempat eksklusif, dan berlagak ala orang kaya. Sesekali nak manjakan diri..masa berkemampuan, awat nya...? Ada masalah apa diorang ni...huih geram aih!

Ada sapa-sapa nak tambah menambah, kongsi pengalaman dan pandangan...silakan..:)

21 comments:

  1. sy sgt suke pic ais kacang itew!

    like i said b4..ada segolongan yg ckp "melayu ni mmg suka style2! mkn tmpt2 mahal cmtu..br nmpk style!

    crap la! diorg tak mkn sudah, yg nk kene label org itu ini tu ngape? bab halal haram jaga sgt, bab mulut tu berckp jatuh kategori fitnah tu tak sdor lak ye?

    so lantak deme le..yg penting..i pay what i eat n i dont beggin' u to pay for that! tul tak??

    ReplyDelete
  2. Di KL ni ada beberapa restoran Papparich - salah satunya milik pelakon Zed Zaidi, tapi kakcik belum pernah jejak kaki ke mana2 PR pun! :)

    ReplyDelete
  3. Biarlah siti murni,,
    apa pun orang kata..
    duit kita y kluar..

    kak teringin nak makan kat papparich, tapi tulah...

    entah bila....
    asyik mengadap masakkan sendiri boring gak

    ReplyDelete
  4. Akak makan ikut selera dan halalan thoyyiba, dik. Peduliklah apa orang nak kata. Mulut kita, perut kita dan semestinya duit kita.

    Tq for the reviews. Roti nan tu nampak sedap.

    ReplyDelete
  5. saya memang tak gheti makan benda2 barat macam ni.

    ReplyDelete
  6. yummylisious...saya suka roti bakar dia..hehehe kalau saya tak kesah...kemana org makan di situ la saya melebarkan cornea mata...supaya idea datang mencurah2kann...tak pe ape2 org kata be positif ;) hanya pedulikan org berfikiran positif...

    ReplyDelete
  7. biasa la tu mulut xde insyuran dik..perdulikan..anggaplah semua tu gurauan jeles semata2......

    mayb 'org' itu nk gurau jerrr...or jeles kot...

    ReplyDelete
  8. sedapnye abc tu...roti bakar susu pun sedap jugak..

    nnt kalau kite jumpe belanja kak ain kat sini ye dear..ada ok kerr...

    ReplyDelete
  9. nyum3...abg tu sedappp kak..

    ala kak..jangan hirau apa org kata kak...dah kita ada duit...apa salahnya nak makan tempat mahai2 kan..bukan kacau duit org lain pun..ehheh..yg habis pun duit kita gak..ehheh

    ReplyDelete
  10. di pagi yg hening ni...tgk gambo2 ko ni...mmg eh terbako....lapo laaa.....


    makan je le hang nak makan kat mana....bukan duit den pun...ahakz

    ReplyDelete
  11. makan stylo ka, warung ka, janji halal dan sodap, so what? bukan kita mintak duit depa pun! so apa depa nak cakap, lantaklah, boleh blah!

    ais kacang tradisional kat Maklom tu memang salah 1 dari yg tersodap. bihun sup kat situ pun sodapsss!

    ReplyDelete
  12. awak telah membangkitkan tahap kelaparan sy pagi ini huhuhuhhhhh

    ReplyDelete
  13. sekali sekala nak makan sodap2 apo salah eh...kat tpt2 air cond apo salah eh...tu pun dorang nak jd kan isu...hmmm...

    ReplyDelete
  14. tak terbakor pun.... saya suka... saya suka... hihihiih

    ReplyDelete
  15. dekat rumah chik na pun ada satu kedai paparich ni...tu yg paling dekat la..n ada a few lagi sekitar tempat chik na dok nih :)

    ReplyDelete
  16. kompom tak salah blog, sebab ada gambar makanan..hehe (gurau je ek Siti)

    Jangan peduli sangat apa orang kata, mulut manusia memang susah nak ditutup....

    ReplyDelete
  17. roti bakar susu?wahh leh buat ni.cam best je.hihi.buat utk sahur nnt.cepat n sedap!hihi

    ReplyDelete
  18. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan..
    selamat berpuasa buat sahabat,
    moga Allah permudahkan anda
    untuk beramal di bulan mulia
    penuh barakah ini...
    :)

    ReplyDelete
  19. Sebenarnya, antara Pappa Rich & Oldtown, I lagi suka Oldtown. Ntahlaa...kalau suruh duduk sehari kat Oldtown pun boleh ;-)

    ReplyDelete
  20. Hello Siti, love the dishes. Very nice.
    Here's wishing you and all at home,
    telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
    Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
    My best regards.
    Lee.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails