About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, July 12, 2011

The unique side of Pantai Road, an evening in R&R Bagan Ajam

Masih ingat program yang saya cakapkan semasa cuti Hari Warisan Georgetown..?? Hehe..nama je Hari Warisan Georgetown..haram tak masuk Georgetown pun hari tu.



Kami bersantai kat rumah sekejap lepas tu mula la gatal kaki nak merayap. Habis separuh Butterworth jugak kami meronda-ronda bersama mybee..kihkih. Frust jugak at first tu, sebab
main program nak makan Yong Tau Foo kat Pantai Bersih..sayangnya kedai tutup sebab ada pasar malam dekat situ. So, kami lajak saja lah ke Pantai Road..menjejak Popia basah terbaek di Seberang Perai dan tak ketinggalan..the famous Rojak Tonggek!


Hehe...KLites, Johorean, Kedahans, Sarawakians, Kelantanese, Perakians, pernah dengar tak Rojak Tonggek..??**maaf kalau tertinggal mana-mana negeri..means untuk semua di Malaysia la tu! Dinamakan Rojak Tonggek sebab nak makan rojak ni kena tonggek! Hehehe...serius, kalau tak tonggek, confirm kuah tu menitik merata baju, seluar dan kaki occay!



Address: No. 92, Pantai Road. Semasa entri ni ditaip..baru lah saya tersedar, bergelar seorang blogger menjadikan saya seorang yang sentiasa dahagakan ilmu..:) Alhamdulillah, ada saja saya nak korek, macam wartawan tak bergaji pulak! Thanx to Google! No. 92 ni sekitar tahun 1957-1973, pernah didiami keluarga Australia, Jack Oates. Malah sepanjang jalan ni dulunya didiami Australian, tempias adanya Royal Australian Air Force, banyak residential kat sini didiami kakitangan tentera udara.



Pantai Road used to be a quiet place and still a quiet place! But unique! I say unique sebab masih ada bangunan-bangunan lama yang kelihatan misteri! Tapi awas..quiet place can be a dangerous place too..jangan cuba-cuba datang area Pantai Road ni waktu malam yer. Local people knows it all..


Photo taken by Dik Na.

Selesai sudah chapter Pantai Road, the food & mistery! Kami beralih ke R&R Bagan Ajam. Kali ni betul-betul lepak buang masa, tengok orang memancing, main layang-ayang, tengok orang berchenta dan macam-macam lagi lah. Bagi saya dan adik, masa yang sesuai untuk menguji skill...hehe.


Sayup-sayup kelihatan -- Penang Port. Next time, nak datang waktu malam..boleh tengok night lights!

16 comments:

  1. huhu,sebb da lama tinggal kan,2yg ada yg nk dtg menumpang 2.huhu.

    jat kdg2 suka bc citer2 misteri ni.hihi.

    ReplyDelete
  2. 1st time dngar nama rojak tongek tu...hi....mesti sedap kan...

    ReplyDelete
  3. ada apa akak tentang bangunan2 tu?

    takoot lak dengar..hehe..''

    cam sedapp ja rojak tongek tu..;0

    ReplyDelete
  4. sedap ke rojak tongek tu...nak gak try kalau best...

    ReplyDelete
  5. Kak Azie pernah dengar pasal Rojak Tonggek ni. Nak makan kena bongkok takut kuah kena baju. hehehe

    Spesel kan?

    Caca Marba ~ Rambu-Ramba ~ My Ayam Villa...

    ReplyDelete
  6. masa akak sekolah rendah dulu, rojak ni harga sekupang atau 2 kupang secucuk tapi ni baru akak tau dipanggil rojak tonggek, kahkahkah!

    ReplyDelete
  7. ada apa pantai di waktu malam...hantu ke..?

    ReplyDelete
  8. malam2 kt pantai area situ byk sutuuunnnn.....hehehe

    ReplyDelete
  9. banyak yg akak dah "mark" tempat untuk makan-makan di penang bila baca blog siti tapi satu pun belum kesampaian lagi... ni terliur plak nak makan popia basah n rojak tinggek :-)

    ReplyDelete
  10. bergelar seorang blogger menjadikan saya seorang yang sentiasa dahagakan ilmu..:)
    - saya suka dengan quote nie :-)

    ReplyDelete
  11. salam murni.. lama sungguh x singgah kt sini..

    cantik pic kt situ murni pki kamera apa..? nice view.. makanan pon sedap belaka.

    ReplyDelete
  12. ZATI:
    Erm..bab menumpang tu tak pasti pulak..tapi kat mana-mana pun benda tu ada kan..Rumah kita pun kalau ditinggalkan tak berpenghuni lebih dari 3 hari..mula la benda lain yang buat tempat singgah..me too..suka jugak bab2 misteri n paranormal ni..

    HONEYBUNNY & JEBATEJA:
    takde apa2 dengan bangunan tu..cuma kawasan pantai road tu sendiri...ada cerita negatif tentangnya...Kalau nak cari 'nyah' atau 'gay'...sini la port nya..hikhik...suspen je kan..


    NZA & KAK AINNORAINI:
    Rojak tonggek tu pada saya special tang kuah rojak nya tu...lain-lain tu cuma buah2 biasa..spt jambu, mangga muda, sengkuang, tauhu, fishball, sotong, nenas, tomato, betik...dsb.


    KAK AZIE:
    Ya, betoi kak azie...hehe..bila nak mai try..?sempoi nihhh.....saya belanja...dont worry! mai saja...


    CHIK NA:
    Mark chik na..jangan tak mark..nanti mai Penang senang boleh buat itinerary siap-siap. cuma syarat nak makan rojak tonggek ni tak boleh segan silu...customer sentiasa ramai.


    DINAS:
    Hehehe....ada nostalgia dengan rojak tonggek tu rupanya..murah noo dulu..baru sekupang..hari tu chek ambik dalam 8 cucuk kot...RM 4++ jugak...la ni dah tau la namanya ROJAK TONGGEK.


    SAHROM:
    Terima kasih, sahrom..fakta tau..bukan auta...hehe. sebab bila nak buat sesuatu entry mesti lah kita kena ada knowledge tentang sesuatu fakta tu sebelum kita sampaikan pada orang lain..


    KAK ZANA:
    As-salam kak...
    thanx...cam adik saya..Nikon D3100. saya tumpang belajar sikit2 jer...heee...:)

    ReplyDelete
  13. x pernah lagi sampai Penang...satu hari kene singgah nih...

    ReplyDelete
  14. PAPA MIFZ:
    tak pernah sampai..takpa...make sure..ada rezeki, ada masa, nanti mai la Penang ni...hehehe...

    ReplyDelete
  15. owh rojak tonggek yer...akekekeke kalo dah gituw cara makan konpem la kena pada namanya...

    eh u ada ape mlm2 kat situ meh la share...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails